Re: Vyjímečná faktura v EUR - dá se v Kč
jestli fa zní na EUR, měl byste ji evidovat v EUR, samozřejmě do účetnictví se kursem přepočítá na Kč. Protistrana zřejmě účtovala v EUR, protože chce obdržet daný počet EUR. Když to přepočtete na Kč, tak už se bude částka úhrady lišit.....je-li dodavatel česká firma, tak se snad můžete dohodnout v jaké měně provést platbu, ale stejně ten dodavatel má povnnost uvést na fa dph v kč- tu částku odvede a vy stejnou nárokujete
.. myslel jsem, zda je možno "tročlenkou" přepočítat
>všechny 3 položky (bez DPH, DPH, s DPH) a zaúčtovat ji
>v Kč ? Standardně vůbec neúčtuji v EUR a banka mi tu
>úhradu stejně přetočila na korunovém účtu na Kč ...
>
>... díky za rady
Do účta zaúčtujete kursem dne přijetí fa (alespoň tak se to děje u nás - prostě orazíme fakturu datumem kdy došla do firmy a kursem k tomu datu přepočteme na kč) Platba se přepočítá kursem platný v den platby. Tzn. že vyjdou kursové rozdíly, které zaúčtujete bu´d do výnosů (zisk) nebo nákladů (ztráta)
>Je to nákup SW z Německa ... v EUR a do účta asi
>denním kursem toho dne, co to strhli, že ?
V případě, že vám z korunového účtu banka strhne částku , která je shodná s hodnotou fa v kč v účtu, tak rozdíly nebudou
Do účta zaúčtujete kursem dne přijetí fa (alespoň tak
>>se to děje u nás - prostě orazíme fakturu datumem
>>kdy
>>došla do firmy a kursem k tomu datu přepočteme na kč)
>>Platba se přepočítá kursem platný v den platby. Tzn.
>>že vyjdou kursové rozdíly, které zaúčtujete bu´d do
>>výnosů (zisk) nebo nákladů (ztráta)
>>
>>>Je to nákup SW z Německa ... v EUR a do účta asi
>>>denním kursem toho dne, co to strhli, že ?
>
>Rozdíly nebudou - doklad šel elektronicky okamžitě :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
9. 12. 2008 11:14
... myslel jsem, zda je možno "tročlenkou" přepočítat všechny 3 položky (bez DPH, DPH, s DPH) a zaúčtovat ji v Kč ? Standardně vůbec neúčtuji v EUR a banka mi tu úhradu stejně přetočila na korunovém účtu na Kč ...
... díky za rady