Re: Dovoz zboží
Pro potřeby stanovení okamžiku uskutečnění účetního případu lze podle ČÚS č. 001 považovat:
u dodavatele den vystavení faktury nebo obdobného dokladu,
u odběratele den přijetí faktury nebo obdobného dokladu.
Pokud tedy obdržíte FA v xx.12.2008, pak i tento den xx je dnem uskutečnění účetního případu. Nelze účtovat, pokud nemáte účetní doklad. Účetním dokladem je FA, daňovým dokladem pro účely DPH je JSD.
Původní dotaz byl na dovoz a nikoliv pořízení zboží z EU. Pokud vy máte pořízení zboží z EU, pak DD je pro vás vystavená FA a zároveň datum vystavení FA je pro vás dnem, kdy jste povinni přiznat a zaplatit daň (tedy uvést v DaP k DPH). Zřejmě i zaúčtujete v 11/2008.
Při pořízení zboží (z EU) je tedy rozhodující datum vystavení faktury? Myslím, že do intrastatu se má vykázat v měsíci, ve kterém skutečně zboží dorazí. Pokud je tedy na faktuře např. 29.11. a zboží dorazí 2.12. v intrastatu by to mělo být vykázáno až v prosinci. Dá se dát i DUZP a účetní datum prosincový, tedy kdy zboží skutečně dorazí?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
9. 12. 2008 11:26
Jsem začátečník a mám takový dotaz. Dovážíme zboží mimo EU, na JSD je datum 1.12.2008 a na faktura je vystvavena 27.11.2008. Datum uskutečněného zdanitelného plnění i účetní datum je 1.12.2008.
Mám to takto správně?