Mzda - krácení provize

• (neregistrovaný)

9. 12. 2008 11:26

Dobrý den, prosím poradí mi někdo? Jsem zaměstnanec a mám v pracovní smlouvě
    uvedenu zákl.mzdu. Ale jsem i odměňovaná podle prodaných výrobků - dostávám za to provize,
    za každý prodaný výrobek určité %. Nyní jsem ale obdržela důtku (písemné upozornění na možnost výpovědi)
    z důvodu toho, že jsem nereagovala klientovi na jeho dotaz a nechala ho bez odpovedi (mailova korespondence).
    A nyni se obávám, že mi zaměstnavatel za trest nedá část provizí, na které bych měla původně nárok. Prosím může
    to udělat, když jsem už dostala důtku? Žádný mzdový předpis nemáme, % provizí jsou "vyhlašovaná" a mění se.
    Jak se případně mohu bránit? Mohu podat nějakou stížnost na UP? Děkuji moc za radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 12. 2008 11:34

JiřinaH. (neregistrovaný)

Re: Mzda - krácení provize
      ZP pojem důtka nezná,mohla by to být výtka pro porušení prac.povinností nebo upozornění. Žádné další trestání např.mzdovým postihem možné není od r.2001. Ovšem ,kdo
      chce vlka bíti vždycky si hůl najde. Jsou nenárokové složky mzdy,
      o kterých rozhoduje nadřízený pracovník .S tou provizí byste měli znát předem, jakou máte pobídku , to se většinou také nedodržuje,záleží na tom, jak a zda to to máte formullováno v pr.smlouvě.Pokud ne, můžete si vybrat - smířit se s tím,jak to je nebo se slušně ohradit. Na ÚP bych si stěžovat nechodila, ani na jiné podobné "úřady".

• 9. 12. 2008 12:02

misula (neregistrovaný)

Re: Mzda - krácení provize
      "Žádné další trestání např.mzdovým postihem možné není od r.2001." - Můžete mi prosím o tom sdělit další info? U nás ve firmě jednatel běžně nařizuje pokutu ve formě srážek ze mzdy za neplnění povinností do výše asi 1000 Kč, je to protizákonné?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).