Snižování hrubé mzdy

• (neregistrovaný)

10. 12. 2008 9:29

Od 1.1.09 chceme zaměstnancům přispívat na penzijko prostřednictvím jedné firmy. Na jednání mi bylo sděleno, že zaměstnanci, kteří si přispějí nějakou částkou dá tu samou částku i zaměstnavatel plus navíc 500Kč. (maximální odpočet 2000, tudíž 2000-500=1500 a z toho může dát maximálně 750 zaměstanec a 750 zaměstnavatel).Nyní pojišťováci přišli s tím, že zaměstnanci, který si přispěje svoji částku (v čistém), se tato částka přepočítá na hrubou mzdu, která se na základě písemné dohody se zaměstnancem odečte od základní vypočítané hrubé mzdy v daném měsíci. Tudiž, se sníží hrubá mzda, tím i náklady zaměstnavatele a sp, zp a daň, co odvádí zaměstnanec sám za sebe. Chci se zeptat, jestli toto není protiprávní, mně se to nějak nezdá. Má s tím někdo zkušenosti? Zaměstnanec nesmí mít minimální mzdu méně než 8000,- Ale co když bude někdo marodit, bude mít malou HM a od toho by se mělo odečítat ještě to penzijko v hrubém? Prosím poraďte.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 12. 2008 10:27

xy5

Re: Snižování hrubé mzdy
      podobný dotaz zde byl nedávno (asi je pojišťováků moc a nestačí se uživit, tak vymýšlejí nesmysly)
      pokud chcete zam-cům přispívat na penz. připj., tak jim přispívejte, ale jako bonus
      nevím, co chcete přepočítávat na hrubou mzdu, protože příspěvek za zam-tele do výše 24 000 Kč/rok/zam-ec je daň.osvob., nesráží se SP, ZP, kolik si platí sám zam-ec, to Vám může být jedno (tedy něco by si platit měl, když přispíváte, ale jakou částku si zaplatí, po tom Vám nic není, on si může měsíčně na PP platit určitou částku, na konci roku zjistí, že mu přebývají peníze a určitou částku zaplatí navíc najednou)
      navíc, když mu dáte menší mzdu (musí mít zaručenou mzdu), kde má jistotu, že až možná někdy do důchodu půjde a bude chtět tyto peníze vybrat, že je opravdu dostane (na penz. přip. není záruka státu jako na vklady a stav. spoř.)

• 10. 12. 2008 10:45

Míla (neregistrovaný)

Samozřejmě, že tento způsob by byl nejjednodušší, ale kdyby nebylo zprostředkující firmy, neměl by navíc zaměstnavatel a ta firma nějakou provizi. Takhle to chce šéf prostě rozjet. Já jako mzdová s tím nesouhlasím, protože mi právě přijde divné zasahovat do hrubé mzdy. Takže teoreticky jde snížit hrubou mzdu na základě dohody se zaměstnancem?

• 10. 12. 2008 12:20

Katuška (neregistrovaný)

Pokud máte mzdu stanovenou v PS, pak ji můžete snížit jen dohodou. Pokud je stanovena mzdovým výměrem či jiným vnitřním předpisem, pak ji můžete měnit bez souhlasu zam-ce. Za takový "bonus" Vám ale asi nepoděkují...

Ještě k těm příspěvkům - nevím, jaké odpočty máte na mysli, ale zam-ci můžete přispět kolik chcete, ale jen do výše 24 tis. ročně je to pro něj osvobozeno od daní, ZP a SP. Pokud uhradíte více, pak přesahující částku zdaníte ve mzdě jako naturální požitek.
      Co se týká "daňového odpočtu" u příspěvků, jedná se o příspěvky zaměstnance a ty je možné v ročním zúčtování či daňovém přiznání uplatnit ve výši max. 12 tis. ročně (avšak po odečtu 6 tis.) a ponížit o ně základ daně, do tohoto se příspěvky zam-tele nepočítají. Zam-ec si tedy odečte z daní jen to, co sám zaplatí a co přesahuje 6 tis.

• 18. 12. 2008 6:31

jk (neregistrovaný)

Příspěvek na PP snížením hrubé mzdy je podvod na lidi. Zkuste si to schválně propočítat. Z.tel se jen tváří, že něco přispívá, ve skutečnosti si to tímto způsobem vlastně z-nec zaplatí celé sám. Mám stejnou zkušenost, nakonec šéf dostal rozum.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).