Dobrý den,
pokud jste u zaměstnavatele podepsala "prohlášení k dani" (a neměla jste jiné příjmy, podpora v nezaměstnanosti se nepočítá), nemusíte podávat daňové přiznání.
Měla jste však zaměstnavatele požádat o "roční zúčtování" (je to Vaše právo, nikoliv povinnost), protože by Vám zřejmě vyšel přeplatek na dani, který by Vám zaměstnavatel vrátil.
Pokud jste o roční zúčtování nepožádala, podejte daňové přiznání (formulář stáhnete na internetu), jelikož s velkou pravděpodobností Vám bude vrácena část záloh na daň z příjmů, které Vám zaměstnavatel strhával.
Myslím, že s elektronickým formulářem to zvládnete i sama, jinak můžete samozřejmě požádat některého z daňových poradců. Podle místa Vašeho bydliště můžete najít daň. poradce na http://www.kdpcr.cz/search_advanced.asp?nDepartmentID=67&nLanguageID=1
Lhůta pro podání daňového přiznání končí dnes, přiznání nemusí být podáno přímo na FÚ, stačí je odeslat poštou, v tom případě raději doporučeně. Povinnou přílohou daňového přiznání je potvrzení Vašeho zaměstnavatele o příjmech, pojistném a zálohách za minulý rok. Toto potvrzení je možné finančnímu úřadu doložit i dodatečně (pokud dnes podáte samotné přiznání i bez přílohy, lhůta bude zachována).
S přátelským pozdravem
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 4. 2011 11:42
Dobrý den,vím, že už je na tento dotaz poměrně pozdě, ale opravdu nevím, zda mám podávat daňové přiznání či ne. Minulý rok jsem byla zaměstnána až do 30.11.2010 ,od té doby jsem evidována na úřadě práce jako uchazeč o zaměstnání. Poslední zaměstnání bylo zároveň mým prvním - byla jsem tam necelé 2 roky a tak s daňovým přiznáním nemám absolutně žádnou zkušenost. Děkuji za odpověď, popřípadě za radu, kdo by mi s vyplněním mohl pomoci. S pozdravem Kristýna S.