Re: Výplata nemocenských dávek
Nevím. To bych musela hledat, zrovna tak jako vy. Prostě to tak léta funguje.
Nezlobte se na mojí upřímnost, ale přijde mi docela "silný kafe", že někdo zpracovává DE/PÚ a vůbec nemá ani ponětí, že když je to MO, tak že se nemocenské dávky vyplácí OSSZ a u VO přímo zam-tel.... To jsou podle mě základní znalosti a bez takovýchto znalostí (plus samozřejmě ostatních znalostí) nemůžete přece zpracovávat účto... Přijde mi ten dotaz "jak ze špatného snu".....
No, víte, ne každý, kdo v něčem podniká, je účetní. Účetnictví je docela jednoduchá logická hříčka, ale holt všechny záležitosti děláte jednou poprvé. (Mimochodem, s kontrolami na sociálce jsem nikdy neměl problém.) Proto se na to ptám, a jak zjišťuji, je to opět banální, takže jsem vlastně rád, že si na to neplatím profíka. Jako ze špatného snu mi naopak přijde, že se instrukce k těmto věcem tak těžko hledají. A propos, přínos Vašeho příspěvku k řešení mého problému byl v čem?
Zdraví
Marek
Tedy, milé dámy, ne že by mi bylo nepříjemné vést s Vámi filozofické polemiky o účetnictví, ale přece jen nemám neomezeně času. K Vaší poznámce, Dášo, jen tolik. Jako člověk s exaktním vzděláním v oboru fyzikální chemie dokážu ocenit logiku a vnitřní konzistentnost systému podvojného účetnictví jako takového. Jde opravdu o jednoduchou logickou konstrukci, kterou by měl principiálně chápat průměrný absolvent ZŠ. To, co je na tom složité a díky čemu se možná "trochu pousmíváte", je změť úředních předpisů pro jednotlivé účetní případy vygenerovaná legislativní tvořivostí našich zákonodárců. To je ale něco úplně jiného. Proto k tomu přistupuji tak, že se naučím pravidla pro případy, které potřebuji často, a když přijde něco nového, jako např. choroba zaměstnance, zahrnu do svého povědomí další případ. K Vaší poznámce o příštím roce - já samozřejmě periferním viděním sleduji, co kdy z našeho parlamentu vypadne, takže o tom tušení mám. Pokud mi někdo onemocní, podívám se do aktuálního znění zákona. To jsem udělal i nyní, pročež jsem také věděl, kolik má dotyčný dostat, akorát tu proceduru jsem nikde nenašel. Proto jsem se tedy zeptal - na tom snad není nic špatného.
Marek
To víte pane Marku,některé zdejší účetní jsou jako čertík na pérku zavřený v krabičce.Jen se zeptáte podle nich na něco (pro ně) samozřejmého a hned vyletí z té krabičky ven.Asi by stím moderátoři už měli něco dělat ,nebo set u lidé budou bát zeptat.od toho snad takové forum je,ne?!Když se někomu zdá otázka hloupá,nechť své jízlivé poznámy spolkne a sem nepíše nic.Kdo je na to zvědav ,že?
Malé a velké organizace pro případ nemocenského -toto rozdělení neexistuje. Prvních 14 dnů nemoci se neplatí dávka NP, ale náhrada mzdy,kterou platí každý zaměstnavatel. V případě trvání nemoci se o nemocenské žádá přes každého zaměstnavatele příslušná SSZ. Není již malých a velkých. Radka
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
11. 12. 2008 11:15
Dobrý den,
rád bych se zeptal, jak se postupuje při výplatě nemocenských dávek zaměstnanci, řeším to poprvé. Bohužel jsem popis této procedury nenašel ani v zákoně, ani v jakékoli vyhlášce. Když zaměstnanec nastoupil PN i když ji ukončil, poslal jsem vyplněné neschopenky (jestli se to tak nazývá) na ČSSZ. Co se ale bude dít dál? Předpokládám, že teď mu spočítám nemocenské dávky a přidám mu je k výplatě (z peněz firmy), a poté to budu nějak žádat po ČSSZ. Nevím ale, zda mám ještě posílat nějakou žádost, nebo mi to oni pošlou sami. Prosím poraďte mi, jak se přesně postupuje.
Předem děkuji.
Marek