Re: dohoda o provedení práce
DOPP na 200 h nemůže být. Pokud s ním chcete smluvit DOPP (ze které se neodvádí pojištění), musí se vejít do 150 h v kalendářním roce. Když dáte 150 h do prosince a zbytek do ledna, tak to bude v pořádku, pokud už pro Vás v tomto roce nepracoval na DOPP. Prostě u DOPP je limit celkem 150 h u téhož zaměstnavatele v kalendářním roce.
Daň se počítá podle toho, zda u Vás podepíše či nepodepíše daňové prohlášení. Pokud ho nemá podepsané jinde, může podepsat u Vás a pak mu jakkoli vysokou odměnu daníte daní 15% (tzn. hrubou odměnu zaokrouhlíte na stovku nahoru, vypočítáte 15%) a odečtete slevu - zbytek je daň zálohová.
Pokud nepodepíše pak se daní takto: pokud je hrubá odměna do 5000 Kč, pak ji zdaníte 15% a to je daň srážková.
Pokud bude hrubá odměna vyšší než 5000 Kč, daňový základ zaokrouhlíte na stovku nahoru a vypočítáte 15% daň a to je daň zálohová. Slevu neuplatníte.
Srážkovou daň odešlete na FÚ na účet daně ze závislé činnost, začínající předčíslím 7720 -..... a zálohovou odesíláte na 713-.......
Na FÚ musíte být přihlášen na srážkové nebo zálohové dani ze závislé činnosti.
Já myslím, že tazatel neuvádí počet hodin,ale částku 200,00 Kč za hodinu,nebo se mýlím ?
Omlouvám se, blně jsem četla - Vy nechcete napsat 200 h, ale dát mu 200 Kč na hodinu. Takže hrubá odměna bude 24000. Daníte podle toho, jak jsem psala - v každém případě půjde o daň zálohovou a pokud podepíše prohlášení, uplatníte slevu na poplatníka, případně další slevy, které uplatňuje (takže daň bude 3600 - 2070 = 1530 Kč). Pokud nepodepíše, odvedete těch 3600.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
12. 12. 2008 22:54
Dobrý den,
malinko pořád tápu v dohodě o provedení práce.
Jsem OSVČ a bude pro mě cca 120hodin příležitostně pracovat brigádníik.
Chci mu zaplatit 200 za hod.
Srázková dan je jen do výše 5000?Pak je to zálohová?A co s ní?
Srážkovou jako takovou chápu, registroval jsem se ...strhnu a pošlu FÚ.....ale zálohovou?
Co s tím?
Díky