Dohoda o provedení práce

• (neregistrovaný)

12. 12. 2008 22:54

Dobrý den,
    malinko pořád tápu v dohodě o provedení práce.
    Jsem OSVČ a bude pro mě cca 120hodin příležitostně pracovat brigádníik.
    Chci mu zaplatit 200 za hod.
    Srázková dan je jen do výše 5000?Pak je to zálohová?A co s ní?
    Srážkovou jako takovou chápu, registroval jsem se ...strhnu a pošlu FÚ.....ale zálohovou?
    Co s tím?
    Díky

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 12. 2008 23:08

Tom (neregistrovaný)

Re: dohoda o provedení práce
      Zálohovou také strhnete a odvedete na FÚ. Srážková daň se nevyrovnává, zálohovou si může brigádník vyrovnat,tzn, že podá do konce března 2009 daň.přiznání a FÚ mu daň vrátí.

• 12. 12. 2008 23:10

Jiřka (neregistrovaný)

DOPP na 200 h nemůže být. Pokud s ním chcete smluvit DOPP (ze které se neodvádí pojištění), musí se vejít do 150 h v kalendářním roce. Když dáte 150 h do prosince a zbytek do ledna, tak to bude v pořádku, pokud už pro Vás v tomto roce nepracoval na DOPP. Prostě u DOPP je limit celkem 150 h u téhož zaměstnavatele v kalendářním roce.
      Daň se počítá podle toho, zda u Vás podepíše či nepodepíše daňové prohlášení. Pokud ho nemá podepsané jinde, může podepsat u Vás a pak mu jakkoli vysokou odměnu daníte daní 15% (tzn. hrubou odměnu zaokrouhlíte na stovku nahoru, vypočítáte 15%) a odečtete slevu - zbytek je daň zálohová.
      Pokud nepodepíše pak se daní takto: pokud je hrubá odměna do 5000 Kč, pak ji zdaníte 15% a to je daň srážková.
      Pokud bude hrubá odměna vyšší než 5000 Kč, daňový základ zaokrouhlíte na stovku nahoru a vypočítáte 15% daň a to je daň zálohová. Slevu neuplatníte.
      Srážkovou daň odešlete na FÚ na účet daně ze závislé činnost, začínající předčíslím 7720 -..... a zálohovou odesíláte na 713-.......
      Na FÚ musíte být přihlášen na srážkové nebo zálohové dani ze závislé činnosti.

• 12. 12. 2008 23:16

Tom (neregistrovaný)

Já myslím, že tazatel neuvádí počet hodin,ale částku 200,00 Kč za hodinu,nebo se mýlím ?

• 12. 12. 2008 23:18

Jiřka (neregistrovaný)

Omlouvám se, blně jsem četla - Vy nechcete napsat 200 h, ale dát mu 200 Kč na hodinu. Takže hrubá odměna bude 24000. Daníte podle toho, jak jsem psala - v každém případě půjde o daň zálohovou a pokud podepíše prohlášení, uplatníte slevu na poplatníka, případně další slevy, které uplatňuje (takže daň bude 3600 - 2070 = 1530 Kč). Pokud nepodepíše, odvedete těch 3600.

• 7. 1. 2009 10:59

maceska.p (neregistrovaný)

Moc Vám děkuji za odpovědi.Mám jasno.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).