Re: zaměstnavatel mi neplatí dovolenou!
Přii obdržení mzdy - by jste měl podepsat doklad kolik peněz jste převzal a určitě máte výplatní lístky - kde je uvedena mzda, svátky, dovolená atd. pokud tohle firma takhle nevede, tak doklady zašlete ke kontrole na ispektorát práce, úřad práce
- no a když budu upřimná, tak po tomhle určitě Vás propustí, ale někdo musí zjednat pořádek. A bude hůř - pokud nejste státní
zaměstnanec - tak máte nebili lépe řečeno máme velkou smůlu
zam-tel je povinen Vám dovolenou nařídit k čerpání, pokud to tak nečiní, tak máte ze zákona možnost nastoupit 1. prac. den po 31.10. na tuto dovolenou
vše řeší Zákoník práce - oddíl dovolená (především § 217/1,218/1,218/2,218/4)
každopádně máte nárok na čerpání dovolené /k proplacení dovolené dochází jen při ukonč. PP/, pokud vyjde svátek na Váš pracovní den a Vy jste tudíž nemohl pracovat, potom musí zam-tel zaplatit tento den buď průměrem nebo Vám nesmí zkrátit měsíční mzdu, pokud jste měsíční mzdou odměňován
zam-tel je povinen Vám vydávat výplatní pásky (žádejte je), kde musí být vše rozepsáno
Co se týká státních svátků - ty vám zaměstnavatel v některých případech může proplácet poměrem z platu (máte-li měsíční plat), tj. na první pohled to může vypadat, že svátek nemáte zaplacený, ale defacto je zaplacený tak, že není plat krácený za dobu, kdy jste nebyl v práci z důvodu státního svátku.
Dovolená se také neproplácí - pouze náhrada mzdy za dovolenou. A zde již souhlasím s předchozím.
Ano, při převzetí výplaty podepisuji jakýsi cár papíru. V žádném případě to není výplatní páska se všemi náležitostmi. Je to jen že jméno to a to převzalo... Dává nám jako základ 7400,- a zbytek tzv. "na ruku". Z toho plynou i probémy v bance, nechtějí mi dát ani přečerpání limitu účtu do mínusu! A půjčit si? Ha, to ani omylem. Takže, suma sumárum mám dvě možnosti: 1. držet hubu a krok, dělat že je to tak OK. 2. nahlásit úřadům nezbedného zaměstnavatele a tím si na 200% podepsat vyhazov.
pokud byste vyžadoval výplatní pásku, tak Vám ji musí vydat
vždyť musíte vědět, jak Vás za co platí, zda za Vás platí SP, ZP, jak Vám mzdu daní
on asi Vám dává pořád stejně, jenom podepisujete určitou částku měsíčně a pak Vám dává kolik uzná za vhodné na ruku? Tak to Vy ho v těch jeho podvodech ještě podporujete. Kolik Vás je tam zam-ců?
on totiž pro Vás musí vést mzdový list, ze kterého se pak vypisuje ELDP - jednu kopii musíte dostat, originál musí zasílat na ČSSZ (přes OSSZ) - z oficiálně vyplacených mezd Vám jednou bude počítaný důchod
záleží na Vás, zda chcete u takovéhoto zam-tele pracovat dál nebo to zkusit někde jinde (ono je to pro Vás těžké, zvlášť v této době, ale co když to jeho vydírání se bude dále stupňovat?)
možnosti máte nastíněny, záleží na Vás, jak se dál zachováte
>pokud byste vyžadoval výplatní pásku, tak Vám ji musí
>vydat
>vždyť musíte vědět, jak Vás za co platí, zda za Vás
>platí SP, ZP, jak Vám mzdu daní
>on asi Vám dává pořád stejně, jenom podepisujete
>určitou částku měsíčně a pak Vám dává kolik uzná za vhodné
>na ruku? Tak to Vy ho v těch jeho podvodech ještě
>podporujete. Kolik Vás je tam zam-ců?
>on totiž pro Vás musí vést mzdový list, ze kterého se
>pak vypisuje ELDP - jednu kopii musíte dostat,
>originál musí zasílat na ČSSZ (přes OSSZ) - z oficiálně
>vyplacených mezd Vám jednou bude počítaný důchod
>záleží na Vás, zda chcete u takovéhoto zam-tele
>pracovat dál nebo to zkusit někde jinde (ono je to pro Vás
>těžké, zvlášť v této době, ale co když to jeho vydírání
>se bude dále stupňovat?)
>možnosti máte nastíněny, záleží na Vás, jak se dál
>zachováte
Pokud máte plný úvazek, nemůže Vám dávat oficiálně méně než 8000 hrubého ( a to ještě záleží na tom, zda děláte jednoduchou méně kvalifikovanou práci nebo něco jiného, protože existují další tarifní stupně - např. uklízečka může mít na plný úvazek nejméně 8000 Kč hrubého, ale prodavačka musí mít více, protože je to práce náročnější).
Pokud máte měsíční mzdu (a ne hodinovou), pak máte svátek zahrnutý v této mzdě, neproplácí se zvlášť (tzn. že dostanete vždy stejně, ať je v měsíci 20 nebo 22 prac. dnů, ať svátek je nebo není). Pokud jste odměňovaný hodinovou mzdou, svátek se platí zvlášť. Vybraná dovolená se proplácí vypočítaným průměrem na hodinu. Jak má vypadat výplatní páska není nikde stanoveno, zákon jen říká, že musíte dostat doklad, kde jsou psány jednotlivé složky mzdy a provedené srážky.
>
Díky za Vaše názory. Už nějaký ten měsíc sleduji po netu nabídky práce, zatím jsem našel jen místa za 10 hrubého... Ale budu v tom hledání vytrvale pokračovat, protože už se mi v té dacárně fakt pokračovat nechce.
PS: a jak nám mzdu počítá? Asi podle ksichtu, dřív jsme měli hodinový základ + % z prodeje. Za poslední měsíc jsme udělali celkem solidní tržbu (o polovinu víc než jindy) a ty % nám nechtěl vyplatit!! Prý nejsou tržby... V tu ránu bych ho s chutí praštil pěstí. Nesnáším, když mi někdo takhle lže do očí a já vím jak to dopravdy je. Jde jen o to, že ti dnešní podnikatelé jsou doslova "nenažraní". A ti co ten zisk rukama vytvořili, se můžou jít třeba napást.
Nechci se zastávat zrovna toho Vašeho zaměstnavatele, třeba je to zrovna jeden z těch všiváků, ale nepište, že dnešní podnikatelé jsou nenažraní, jako by takových byla většina. Pokud nemůžete sehnat práci dostatečně ohodnocenou v blízkosti, zkuste něco dál. Pást se nemusíte, případně můžete být podnikatelem i Vy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 12. 2008 19:30
Co mám dělat, když mi zaměstnavatel odmítá propácet dovolenou a státem uznané svátky!! Volno si můžu vzít, ale jsem doma zadarmo. Jak ho mám donutit, aby si i on plnil své povinnosti?? A ne se jen rozkřikovat "jestli se vám to nelíbí, tak táhněte!" Já si musím své povinnosti plnit a zaměstnavatel ne? Je to jen další kapitalista, kterého zajímá jen vlastní prospěch... Vím... odejít od něj by bylo asi nejlepší, ale kde seženu práci 3 km od domu?