Re: platba úroku
my máme úroky platit měsíčně, ne jednou za rok, ani nevím , co znamená vyloučit v přiznání. máme sepsanou smlouvu, nemám zvlášt účet. Mám tedy zaúčotvat 562/211? děkuji
Protože se jedná o dlouhodobou půjčku 221/479, předpis měsíčního úroku 562/479, úhradu úroku (i splátku půjčky) 479/211(221).Ještě zdůrazním, protože se jedná o úrok fyzické osobě §24zi, musí být do konce roku zaplacen, jinak musíte v daňovém přiznání vyloučit jako nedaň. náklad.
Protože se jedná o dlouhodobou půjčku 221/479,
>>>předpis
>>>měsíčního úroku 562/479, úhradu úroku (i splátku
>>>půjčky) 479/211(221).Ještě zdůrazním, protože se
>>>jedná
>>>o
>>>úrok fyzické osobě §24zi, musí být do konce roku
>>>zaplacen, jinak musíte v daňovém přiznání vyloučit
>>>jako
>>>nedaň. náklad.
>>Pozor taky na to, zda může být daňově uznatelný (z
>>jiných důvodů než je podmínka zaplacení fyz.osobě) -
>>viz
>>zák.o dani z příjmu §25 odst.1 písm.w.
>děkuji za rady, nezlobte se jsem začátečník, ve
>smlouvě je uvedeno, že úroky budou hrazeny měsičně. myslela
>jsem, že zaučtuji 2000,- v listopadu a 2000,- v
>prosinci. to musím uhradit úroky i za další roky? a je to
>tedy danový náklad? děkuji za trpělivost.
Můžete účtovat měsíčně, ale taky bych radši účtovala předpisem, tj. 562/479 a úhradu pak 479/211 (221).
To, jestli to bude daňové, musíte opravdu posoudit dle toho uvedeného paragrafu. Nejsložitější je, když jde o spojenou osobu. Pokud to spojená osoba není, pak je pro vás podstatná poslední věta zmíněného písmene w, kde je uvedeno, že nepřevýší-li v tom roce úroky (+ související náklady) 1 mil.Kč, pak je to celé daňové.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
15. 12. 2008 13:21
dobrý den, OSVČ půjčila naší s.r.o. peníze a měsíčně máme hradit úrok. Prosím jak zaúčtovat tento úrok .../211? děkuji