Re: Faktury v elektronické podobě
Jasně, jen jsem neuspěla s tím, že jsem vedoucímu vysvětlila, že faktura bez razítka a podpisu = běžně. On chce něco černé na bílém, určitě jsem někde četla, že taková faktura se stává účetním dokladem vlastně po zaúčtování a podpisu odpovědné osoby. Asi zákon o účetnictví? Budu hledat, momentálně fofřím, tak nemám čas hledat, proto jsem se ptala. Většinou jsou zde pohotové odpovědi.
Není to tak jednoduché...Se zasíláním faktur elektronickou formou musí odběratel souhlasit a musí být zaručena věrohodnost původu a neporušenost obsahu některým ze způsobů, které jsou uvedeny v zákoně o DPH (zákon č.227/2000 Sb., o elektronickém podpisu)...Naše firma také uvažovala o elektronické podobě, ale vzhledem k povinnostem, které musí být splněny, od tohoto způsobu upustila a tak posíláme faktury dále na papíře...Bohužel...
No něco jsem si zde již stačila pročíst a opravdu jsem z toho dost zmatená. Jeden tábor = bez problémů, podpis ani razítko nemusí obsahovat, po vytištění z mailu nelze poznat zda přišla poštou či jak jsme ji obdrželi, druhý tábor = zastává názor o elektronickém podpisu a teď babo raď !
Jaképak babo raď! Zákon o DPH zní snad jasně, ne? Nejlepší je, když si věci člověk zjistí sám ze zákona, popřípadě se poradí s daňovým poradcem, který o tom snad něco ví..."Obyčejní" lidé, kteří se zas až tak v zákonech nepohybují, chápou pak zákony všelijak...Osobně bych se nespoléhala na názory různých laických táborů...takže asi tak. Pěkný den.
Re: Faktury v el. pod. - nelogický zákon
Zákon o DPH je nelogický.
Na jednu stranu, v §28 odst. 2 máme seznam povinných náležitostí, mezi kterými ale NENÍ uveden vlastnoruční podpis dodavatele. Přičemž v tom paragrafu není nikde nařízeno, JAKOU CESTOU dodavatel musí daňový doklad odběrateli předat... (žeby vytištěný poštou? to ale v zákoně není...)
Na druhou stranu v §26 odst. 4 máme nařízeno, že pokud chceme poslat daňový doklad v elektronické podobě, musí ho dodavatel podepsat elektronickým podpisem.
Ten zákon asi psal opilý poslanec, jinak si ten rozpor neumím vysvětlit.
Re: Faktury v el. pod. - nelogický zákon
>
>>Jaképak babo raď! Zákon o DPH zní snad jasně, ne?
>>Nejlepší je, když si věci člověk zjistí sám ze
>>zákona,
>>popřípadě se poradí s daňovým poradcem, který o tom
>>snad
>>něco ví..."Obyčejní" lidé, kteří se zas až tak v
>>zákonech nepohybují, chápou pak zákony
>>všelijak...Osobně
>>bych se nespoléhala na názory různých laických
>>táborů...takže asi tak. Pěkný den.
>
>Zákon o DPH je nelogický.
>
>Na jednu stranu, v §28 odst. 2 máme seznam povinných
>náležitostí, mezi kterými ale NENÍ uveden vlastnoruční
>podpis dodavatele. Přičemž v tom paragrafu není nikde
>nařízeno, JAKOU CESTOU dodavatel musí daňový doklad
>odběrateli předat... (žeby vytištěný poštou? to ale v
>zákoně není...)
>
>Na druhou stranu v §26 odst. 4 máme nařízeno, že pokud
>chceme poslat daňový doklad v elektronické podobě,
>musí ho dodavatel podepsat elektronickým podpisem.
>
dočtěte odst. 4 do konce, je tam druhá možnost, začíná NEBO...
>Ten zákon asi psal opilý poslanec, jinak si ten rozpor
>neumím vysvětlit.
A jsme zase na začátku - je třeba rozlišovat doklad v elektronické podobě (tj. takový, který už nebudeme tisknout, účto vedeme pouze elektronicky - "bez klasických šanonů") a doklad zasílaný elektronicky (zasílat můžeme poštou, poslem, elektronicky, faxem, poštovním holubem apod.)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
16. 12. 2008 11:21
Prosím o vysvětlení "faktury v elektronické podobě". Omlouvám se za svou neznalost, ale stále je dáváme do obálek. Nyní nám náš dodavatel oznámil, že od nového roku zasílá fa.jen v elektr.podobě. V rámci úspory. Mám za úkol zjistit vše kolem, hlavně podle jakého zákona lze. Co musí fa. obsahovat, zda může být bez razítka a podpisu atd. Najde se někdo trpělivý a vše mi objasní. Předem děkuji.