Re: náhrada mzdy 2009 při PN
já jsem to také tak ze školení pochopila, že od 4. dne prac. neschopnosti
mám ale před sebou Průvodce novým zákonem o nemoc. pojištění v r. 2009 (oficiální brožura ČSSZ, je i na internetu) a tam na str. 12 se píše:
..Bude ji poskytovat zam-tel v období prvních 14 kalendářních dnů trvání prac. nesch. nebo karantény. Poskytuje se za pracovní dny - při dočasné prac. neschopnosti od čtvrtého PRACOVNÍHO dne (při karanténě od prvního prac. dne), a to jen v době trvání prac. vztahu.....
Tato věta se tedy dá chápat tak, že se neposkytuje za první 3 dny PRACOVNÍ - ne kalendářní, a to by se ale počítalo jinak (těch dnů k proplacení by bylo méně)
Jak to tedy opravdu je s těmi prvními 3 dny - jsou to pracovní nebo kalendářní?
>>>náhrada mzdy za prvních 14 dní poskytuje
>>>zaměstnavatel, 1-4dny nic, vím, že je to za dny kdy
>>>měl pracovat,
>>>takže by to vypadalo takto? : PN od 1.1. - 20.1.09
>>>jedná se o nepřetržitý provoz 12h směny
>>>plán směn 1.,2., 3.1. volno , 4.,5.,6.1. směna,
>>>7.,8.,9. volno, 10.,11.,12.1. směna 13.,14.,15. volno
>>>náhrada mzdy by byla jen za 10.,11. a 12.1.09 ?
>>>protože první 3dny směn tj. 4.,5.,6.1. se neplatí
>>>chápu to správně?
>>>děkuji
>>
>>Když se diívám do poznámek ze školení, vyplácí se
>>náhrada mzdy až od 4. dne prac. neschopnosti, tzn. že
>>podle mě by náhrada náležela již od 4.1., kdy měl
>>zaměstnanec naplánovanou směnu.
>
>já jsem to také tak ze školení pochopila, že od 4. dne
>prac. neschopnosti
>mám ale před sebou Průvodce novým zákonem o nemoc.
>pojištění v r. 2009 (oficiální brožura ČSSZ, je i na
>internetu) a tam na str. 12 se píše:
>..Bude ji poskytovat zam-tel v období prvních 14
>kalendářních dnů trvání prac. nesch. nebo karantény.
>Poskytuje se za pracovní dny - při dočasné prac.
>neschopnosti od čtvrtého PRACOVNÍHO dne (při karanténě od prvního
>prac. dne), a to jen v době trvání prac. vztahu.....
>Tato věta se tedy dá chápat tak, že se neposkytuje za
>první 3 dny PRACOVNÍ - ne kalendářní, a to by se
>ale počítalo jinak (těch dnů k proplacení by bylo méně)
>Jak to tedy opravdu je s těmi prvními 3 dny - jsou to
>pracovní nebo kalendářní?
Výplata prvních 14 kalendářních se bude vztahovat pouze na dny pracovní.Zaměstnavatel bude proplácet celkem 10 pra. dní, ALE z toho první tři dny : nula a dalších 7 pracovních dní bude placených.
>
Jste si tím opravdu jisté? To znamená, že on dostane během 2 týdnů nemoci zaplacenou náhradu pouze za 36 hodin (když by jinak odpracoval 72), zatímco ten, co pracuje po-pá dostane zaplacenou náhradu za 56 hodin?Není vůbec rozdíl v tom, zda zaměstnanec pracuje 8 hodin nebo 12 ? Nepřepočítává se to nějak? (jako např dovolená?)
dostane náhradu za zameškané hodiny (ty, co měl pracovat, ale z důvodu nemoci neodpracoval)
proč by se mělo něco přepočítávat a na co by se to mělo přepočítávat? Jak přepočítáváte dovolenou? Tomu s tou dovolenou nerozumím, přece platíte úvazkem, který má, tak jaké přepočítávání - na co to přepočítáváte?
Žiju v domnění, že při 12-hodinových směnách se nárok na dovolenou přepočítává, nebo se mýlím? Nebo má zaměstnanec s 12hodinovými směnami 20 12hodinových dnů dovolené? Toto jsem měla na mysli. Pokud se nemocesnká nepřepočítává a zaměstnanec s 12hodinovou směnou prostě nebude mít první tři dny nemoci placené,stejně tak jako ten s 8 hod.směnou, pak mi toto vyplácení (resp. neplacené 3 dny) přijde krajně nespravedlivé. Co potom, když by někdo pracoval ve 24 hod.směnách jednou za 4 dny, pak by vlastně neměl placené nic, až nemocesnkou.
Podotýkám, že máme jednosměnný provoz, takže zatím tyto perličky k práci nepotřebuji, přesto se snažím tím prokousat.
Ano, chápete to správně. Ale ten rozvrh směn, pokud je stejný po celý rok, není správný. Znamenalo by to totiž, že zaměstnanec odpracuje za rok polovinu dnů a druhá polovina je volno ( 3 dny směny, 3 dny volno atd.) To by znamenalo, že za týden odpracuje průměrně 3,5 směny (7 : 2 = 3,5) tj. 3,5 x 12 = 42 hod. týdně. To je špatný rozvrh, protože ZP povoluje max. 40 hod. A pokud jde o nepřetržitý provoz tak max. 37,5 hod.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
17. 12. 2008 10:53
náhrada mzdy za prvních 14 dní poskytuje zaměstnavatel, 1-4dny nic, vím, že je to za dny kdy měl pracovat, takže by to vypadalo takto? : PN od 1.1. - 20.1.09
jedná se o nepřetržitý provoz 12h směny
plán směn 1.,2., 3.1. volno , 4.,5.,6.1. směna, 7.,8.,9. volno, 10.,11.,12.1. směna 13.,14.,15. volno
náhrada mzdy by byla jen za 10.,11. a 12.1.09 ?
protože první 3dny směn tj. 4.,5.,6.1. se neplatí
chápu to správně?
děkuji