Re: Náhrada za svátek v pevné mzdě
U člověka, který je odměňovaný měsíční mzdou (ne hodinovkou nebo úkolovou) lze postupovat při placení svátku dvěma způsoby. Pokud nepobírá nějaké pohyblivé složky (prémie, odměny), pak se svátek zvlášť neplatí, protože již je obsažený v té měsíční mzdě. Např. mzdu 10000 Kč dostane při odpracování celého měsíce, ať už ten měsíc má 20 nebo 22 prac. dní, ať už svátek je nebo není. Svátek se zvlášť neplatí.
Např. prosinec má 20 prac. dnů a 3 svátky, odpracoval vše a ve svátky byl doma. Dostane 10000 Kč hrubého.
Pokud někdo pobírá k té měsíční mzdě ještě odměny, např. dostává 10000 a 1000 nebo jindy 2000 Kč nebo 0 (takže mívá víc než 10000 Kč), pak lze postupovat takto:
Příklad: V prosinci odpracuje vše (a má úvazek plný), ve svátky je doma a dostane odměnu 1000 Kč. Výpočet: 10000 : 23 x 20 = 8696 Kč (mzda za práci) + 1000 (odměna) + 24h x hodinový průměr platný pro toto čtvrtletí (náhrada za 3 dny svátků) = celkem hrubého.
Tak to tedy ne, svátek musí být proplacen průměrem, jinak musí mít Váš zaměstnavatel s Vámi podepsanou smlouvu o tom, že svátky již máte ve své měsíční hrubé mzdě. Měli jsme tu kontrolu z Inspektorátu práce a ty nám toto řekli. Takže proplácíme průměrem.
Nesmysl, žádnou takovou smlouvu zákoník práce nenařizuje. Jde pouze o to, aby pracovník nebyl ošizen v případě, že ke své měsíční mzdě pobírá pohyblivé složky. Pokud nepobírá, postupuje se tak, že se měsíční mzda pro svátek nekrátí, ale zároveň se svátek zvlášť neproplácí - a toto je zcela dle Zákoníku práce. Nesmíte brát za bernou minci všechno, co Vám nějaký úředník nakuká, mohla jste se ho zeptat, z jakého zákona jeho sdělení o té smlouvě vychází.
Jde jenom o to, aby se zaměstnavatel vypořádal s tím, kdy se zaměstnanci krátí mzda v důsledku toho, že svátek připadne na jeho obvyklý pracovní den. Pokud se má jednat o nenárokové složky mzdy, pak se mu podle mého názoru mzda nekrátí. Ohledně podmíněně nárokových složek mzdy by bylo zapotřebí mít více informací.
>>>>>dobrý den, prosím Vás o info. Ve mzdě za listopad
>>>>>jsem
>>>>>marně hledal náhradu za svátek. Ve mzdovce mi řekli,
>>>>>že už ho mám v pevné měsíční mzdě, v základu (mám
>>>>>měsíčně 15000). To znamená tedy, že teď v prosinci,
>>>>>budu
>>>>>mít stejný základ 15000 a ten bude obsahovat ty tři
>>>>>svátky?
>>>>>
>>>>>Díky
>>>>
>>>>ano
>>>
>
>Jde jenom o to, aby se zaměstnavatel vypořádal s tím,
>kdy se zaměstnanci krátí mzda v důsledku toho, že
>svátek připadne na jeho obvyklý pracovní den. Pokud se má
>jednat o nenárokové složky mzdy, pak se mu podle mého
>názoru mzda nekrátí. Ohledně podmíněně nárokových
>složek mzdy by bylo zapotřebí mít více informací.
Děkuji Vám za odpověď. Jsem teď ve zkušební době, takže mám pouze základní mzdu. Po třech měsících mám dostat odměny k základu, tak potom se mi bude svátek tedy počítat průměrem?
Můžete mi prosím někdo také spočítat, jak na tom budu, pokud budu mít v měsíci lednu čtyři dny za 60%(Prostoje)? při základní mzdě 15400? Úvazek 37,50h? Uplatňuji slevu na dvě děti.Díky moc
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
18. 12. 2008 7:36
dobrý den, prosím Vás o info. Ve mzdě za listopad jsem marně hledal náhradu za svátek. Ve mzdovce mi řekli, že už ho mám v pevné měsíční mzdě, v základu (mám měsíčně 15000). To znamená tedy, že teď v prosinci, budu mít stejný základ 15000 a ten bude obsahovat ty tři svátky?
Díky