Jak se používá pevný kurz?

• (neregistrovaný)

18. 12. 2008 11:06

Přeji dobrý den, prosím, když při vystavování faktur chceme používat dle vnitřní směrnice pevný kurz - jak si ho stanovím? Třeba že budu celý měsíc používat pevný kurz 7 Kč/PLN? Nebo si mohu stanovit pevný denní kurz a každý den použít jiný???? Třeba 5.12. Kč 7,-/PLN, 6.12. Kč 6,2/PLN????

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 12. 2008 11:12

MarieNina (neregistrovaný)

Re: Jak se používá pevný kurz?
      Dobrý den,
      při používání kurzů bych se držela vnitřní směrnice, takže je to vlastně na Vás, co si tam zapíšete. Může se používat buďto denní kurz a to tak, že já si každý den zjišťuji kurzy na internetu na stránkách ČNB anebo se může používat pevný měsíční kurz, a ten si např.stanovím tak, že budu celý měsíc používat kurz, který byl dán k 1.dni v tom kalendářním měsíci. ( také bych si ho zjistila na stránkách ČNB).

• 18. 12. 2008 11:19

VV (neregistrovaný)

Pravidla používání pevného kurzu si můžete stanovit směrnicí, ale hodnota kurzu nemůže být číslo smyšlené, ale musí to být kurz ČNB z kteréhokoliv Vámi určeného dne. Tento kurz pak používáte po Vámi stanovenou dobu. Z toho vyplývá, že měnit denně pevný kurz je nesmysl, to můžete rovnou používat denní.

• 18. 12. 2008 11:21

Eva (neregistrovaný)

Mi to taky přijde divné, jenže jim prý to schválil daň.poradce a dělali to takhle vždy, já jsem jen nová účetní

• 18. 12. 2008 12:10

VV (neregistrovaný)

Pokud vám váš poradce schvaluje, že hodnota pevného kurzu může být vámi "vymyšlené" číslo, tak ho raději rychle vyměňte.

• 18. 12. 2008 11:20

Ivča1 (neregistrovaný)

Nemusí být jen měsíční, buď používáte aktuální denní kurz dle ČNB, jak se píše přede mnou, nebo si stanovíte pevný kurz, který určíte jako "kurs devizového trhu vyhlášený Českou národní bankou k prvnímu dni období, pro které je pevný kurs používán".
      Délka období záleží na Vás, nesmí přesáhnout účetní období, takže může být třeba roční, čtvrtletní atd.
      Při používání pevného kursu může účetní jednotka tento kurz změnit svým vnitřním předpisem i v průběhu stanovené doby.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).