Re: Pronájem nebytových prostorů+služby
Postup máte správný. Koeficient používáte v případě, že pronajímáte pouze část nemovitosti neplátci, zbytek úžívate sami nebo pronajímáte platcům.Přijatá zdanitelná pln. které nejste schopna rozlišit na spojené s nájmem osvobozeným a zdaněným uvadíte v přiznání v ř310a 315 ve 3 sloupci. Pokud nemáte stanovený koeficient z předešlého roku, musíte si sami určit. Nevím jaký máte obrat, ale troufám si říct že částka 13 tis v listopadu Vám nárok neovlivní.
>Pronajímáme neplátci, nájemné fakturujeme bez DPH. Ve
>smlouvě je stanoveno ... za nebytové prostory v m2 -
>13.000,-
> za služby /topení,voda,úklid/ -
>2000,-+DPH
> ze elektřinu/mají vlastní
>měřič/-2000,-+DPH
>1/Vystavila jsem fakturu následovně:
>nájemné 13000,- bez DPH
>služby 2000+380
>celkem 13380,-
15380 nevšimla jsem si , nebo nájem jen 11 000
>2/Zálohuvá faktura na elektřinu v částce 2000,-
>/vyúčtování bude po vyúčtování z PRE/
>Ale nejsem si jistá, zda to takto hlavně v případě 1/
>může být. Zda vůbec můžu účtovat DPH pro neplátce, ale
>my plátci jsme a poskytujeme pro něho služby, tak jsem
>zvolila ANO. A dále mně trápí krátící koeficient.
>Započítávám tam 13000 za nájem, ale nijak jsem v krácení
>nepoužívala částku 2380,- za služby. Může mě prosím
>někdo vyvrátit nebo potvrdit maje účtování a podat k tomu
>vysvětlení jak je to s tím kr.koef.?
>>Pronajímáme neplátci, nájemné fakturujeme bez DPH. Ve
>>smlouvě je stanoveno ... za nebytové prostory v m2 -
>>13.000,-
>> za služby /topení,voda,úklid/
>>-
>>2000,-+DPH
>> ze elektřinu/mají vlastní
>>měřič/-2000,-+DPH
>>1/Vystavila jsem fakturu následovně:
>>nájemné 13000,- bez DPH
>>služby 2000+380
>>celkem 13380,-
>15380 nevšimla jsem si , nebo nájem jen 11 000
Ne já neumím počítat je to 15380,-
Pronajímáme hala u našem objektu. Tak nevím jak se to bere. My v ní nepodnikáme, máme jinou budovu. Právě nerozumím tomu, co jsou zdanitelná plnění spojená s nájmem osvobozeným. Je tím myšleny právě ty služby a elektřina?
>>2/Zálohuvá faktura na elektřinu v částce 2000,-
>>/vyúčtování bude po vyúčtování z PRE/
>>Ale nejsem si jistá, zda to takto hlavně v případě 1/
>>může být. Zda vůbec můžu účtovat DPH pro neplátce,
>>ale
>>my plátci jsme a poskytujeme pro něho služby, tak
>>jsem
>>zvolila ANO. A dále mně trápí krátící koeficient.
>>Započítávám tam 13000 za nájem, ale nijak jsem v
>>krácení
>>nepoužívala částku 2380,- za služby. Může mě prosím
>>někdo vyvrátit nebo potvrdit maje účtování a podat k
>>tomu
>>vysvětlení jak je to s tím kr.koef.?
Ne, ty jim fakturujete s DPH.Těžko se to uvádí, třeba se ozve někdo kdo líp vysvětlí. Je to třeba spotřeba elektřiny, telefonu apod. režíjních věcí ve Váší kanceláři, protože nejste schopna určit kolik jste protelefonovala v souvislosti s nájmem osvobozeným. Já mám třeba středisko "správa budov" a jejich režijní náklady jako papír, telefon apod. uvádím do onoho sloupce. Vím, že tam toho mám zbytečně mnoho, ale koeficient mě to při nízkým pronájmu neplátcům neovlivňuje.
Jste moc hodná, že se snažíte mi to nějak vysvětlit, ještě mně není jasné jak si mám určit koeficient, když ho nemám z loňského roku.Co sečtu, vydělím, vynásobím. Je to podle těch pokynů pro přiznání k DPH? Pokud tedy neplátci pronajímáme, měli bychom mít vždy koeficient při spotřebě např. telefonů, papíru a pod.? Spotřeba např. papíru je 1x za měsíc na fakturu, posívítím si když je šero a vypotřebuju trochu barvy v tiskárně...Je to takto myšleno? Netýká se to tedy fakturace elekřiny, keterou oni spotřebují a my jim ji přefakturujeme, ale my si celkovou spotřebu elektřiny pak pokrátíme koeficientem? Nevím, jestli bude ještě od někoho nějaká reakce, ale dřiv jsem se ozvat nemohla. Takže děkuji za pomoc.
Jen ve zkratce, zkuste si spočítat koeficient za listopad ř.510 vydělíte řádkem 510+ř.530 (nájem) (normálně se počítá za celý rok i s úpravama majetku ). Pokud Vám vyjde 0,95 nebo vyšší, stanovte si zálohový koeficent 1 (to zn. bez krácení), můžete být klidná, krátit se nic nebude a do třetího sloupce v řád.310 a 315 můžete uvádět i víc než je nutné (třeba všechny vaše režie). Snažím se tím říct, že pokud má někdo osv. plnění z nájmu mrňavý oproti obratu, nemusí se tím až tak zalamovat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
18. 12. 2008 14:42
Pronajímáme neplátci, nájemné fakturujeme bez DPH. Ve smlouvě je stanoveno ... za nebytové prostory v m2 - 13.000,-
za služby /topení,voda,úklid/ - 2000,-+DPH
ze elektřinu/mají vlastní měřič/-2000,-+DPH
1/Vystavila jsem fakturu následovně:
nájemné 13000,- bez DPH
služby 2000+380
celkem 13380,-
2/Zálohuvá faktura na elektřinu v částce 2000,- /vyúčtování bude po vyúčtování z PRE/
Ale nejsem si jistá, zda to takto hlavně v případě 1/ může být. Zda vůbec můžu účtovat DPH pro neplátce, ale my plátci jsme a poskytujeme pro něho služby, tak jsem zvolila ANO. A dále mně trápí krátící koeficient. Započítávám tam 13000 za nájem, ale nijak jsem v krácení nepoužívala částku 2380,- za služby. Může mě prosím někdo vyvrátit nebo potvrdit maje účtování a podat k tomu vysvětlení jak je to s tím kr.koef.?