Re: Silniční daň - poraďte
Pokud začnete hradit zálohy ve výši 25,00 Kč/den, tak způsob placení záloh nelze změnit. V DaP k SD si ale zvolíte způsob, který je pro vás výhodnější. Takže klidně můžete uplatnit roční sazbu a pro rok 2008 se to bude zřejmě týkat více zaměstnavatelů, jelikož u roční sazby lze uplatnit slevu na SD dle § 6 odst. 6 ve výši podle data první registrace.
Pouze upozornění, zjistěte si, zda jde o auto kategorie "M". Pokud by se jednalo o kategorii "N", tak si SD hradí sám zaměstnanec a nikoliv zaměstnavatel.
Tak ted jsem do toho trochu zamotaná. Loni jednatel moc nejezdil tak se vyplatilo zaplatit 25,--Kč na den. Tento rok jezdil víc a pokud sečtu dny a vynásobím 25,--Kč tak mi vyjde víc než je roční sazba. Tzn. můžu si vybrat jestli zaplatím na dny nebo roční? Ty kategorie si musím někde přečíst to se přiznám nevím o co jde. Díky
Ano, zálohy nelze v průběhu roku měnit. Pokud se rozhodnete u 1. zálohy k 15.4., že zaplatíte 25,00 Kč/den, pak celý rok musíte zálohy platit zase dle denní sazby. Způsob placení záloh nelze v průběhu roku měnit - § 10 odst. 3. V DaP k SD se ale můžete rozhodnout, která varianta je pro vás výhodnější a tu také uvést v DaP.
Kategorie vozidel najdete ve velkém TP.
- Kategorie L – motorová vozidla zpravidla s méně než čtyřmi koly.
- Kategorie M – motorová vozidla, která mají nejméně čtyři kola a používají se pro dopravu osob. Tato kategorie se pak dále člení na vozidla kategorie M1, M2, M3.
- Kategorie N – motorová vozidla, která mají nejméně čtyři kola a používají se pro dopravu nákladů. Tato kategorie se pak dále člení na vozidla kategorie N1, N2, N3.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
19. 12. 2008 22:06
Platím silniční daň denní sazbu 25,--Kč (vždy to bylo výhodnější). Nyní mám zaplatit 3100,--Kč (avšak roční sazba je 3000,--Kč). Můžu do přiznání napsat tedy roční sazbu a také ji zaplatit. Jde mi o to že jsem neplatila zálohy tak jestli v tomhle nebude nějaký problém. Díky Zuzana