Re: Výpočet daně z příjmu - dodatek
Živnost je neřemeslná, takže pokud to chápu správně, mohu uplatnit výdaje procentem, tedy 50%.
Co budu dokládat - pouze příjmy a výdaje vůbec?
V pokynech pro Daňové přiznání za rok 2008 jsem ale našel poznámku, že pokud jsem loni uplatňoval skutečné výdaje a letos chci uplatnit pašálně, budu muset opravit daňové přiznání za rok 2007 také paušálně. Znamená to, že budu muset udělat "opravné daňové přiznání 2007"?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
19. 12. 2008 23:57
Dobrý večer!
Prosím o pomoc nebo o radu, kde bych pomoc našel. Zákon o dani z příjmu už jsem přečetl, ale do praxe ho moc použít neumím.
Jsem OSVČ. Daňové přiznání mi dělá externě účetní. Za rok 2007 mi ale vyšel tak velký nedoplatek, že se opět hrozím daňového přiznání. Nezdá se mi ale postup výpočtu mojí účetní. Je mi divné, že předchozí 2 roky mi vyšli s mírným doplatkem, zatímco za rok 2007 jsem doplacel velkou částku. Chtěl bych si tedy alespoň orientačně spočítat daňovou povinnost sám. Stáhl jsem si daňovou kalkulačku 2008, ale nevím, co všechno můžu uplatnit do výdajů.
Předpokládám, že odpisy na auto?, a dále náklady s autem spojené, tzn. PHM, olej, kapalina do ostřikovače, dálniční známka. Auto je ale na leasing, takže co třeba zaplacený úrok na auto, pojistka auta (tzn. povinné ručení a havarijní pojištění)
Dále často služebně přespávám v hotelu nebo ubytovně (je i toto daňově uznatelný výdaj?)
Předpokládám, že daňovým výdajem je pro mne nezbytný T-mobil a internet?
Co položka spolupracující osoby - jak s ní zacházet, v případě, že "kancelář" mám doma a manželka mi skutečně, po dobu mojí nepřítomnosti doma, přijímá objednávky, vyřizuje telefony,...
Můžu si na "kancelář" doma uplatnit poměrnou část výdajů za elektriku (když nemám zvláštní hodiny, na základě kterých bych odečetl skutečnou spotřebu?)
Je toho skutečně hodně, ale rád bych si udělal alespoň orientační obrázek o tom, co mi pak předloží účetní. Případně měl něco v ruce, kdyby se mi částka zdála opět příliš velká.
Děkuji za jakoukoliv pomoc