Pozdní platba faktury-plateb.kalendář

• (neregistrovaný)

20. 12. 2008 0:38

Jsem OSVČ-plátce DPH. Zaplatila jsem fakturu na předplatné novin po datu splatnosti. Na faktuře je poznámka, že tento doklad je platebním kalendářem, podle §28 ods.9 zák o DPH, a pozn. o tom, že pokud zaplatím po datu splatnosti, nemohu si odečíst DPH. V textu zákona jsem dokonce vytušila, že bych si tuto fakturu snad vůbev nemohla dát do nákladů? Je to možné, jen proto že jsem zaplatila až po upomínce?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 12. 2008 13:50

anonym (neregistrovaný)

Re: Pozdní platba faktury-plateb.kalendá
      Platební kalendář je podle § 28 odst. 9 zákona o DPH specifický daňový doklad, na němž nemůže být uvedeno datum přijetí platby ani datum uskutečnění zdanitelného plnění, protože je vystavován předem. Podle § 73 odst. 2 zákona o DPH může být odpočet daně uplatněn nejdříve v daňovém přiznání za zdaňovací období, ve kterém byla přijata platba plátcem, který uskutečňuje zdanitelné plnění, pokud k přijetí došlo před uskutečněním zdanitelného plnění. Od tohoto pravidla se odvíjí, že nárok na odpočet daně nelze uplatnit pouze na základě rozpisu plateb, ale pouze v případě, že předepsaná částka je uhrazena.
      Podle § 73 odst. 1 zákona o DPH prokazujete nárok na odpočet daně daňovým dokladem, který byl vystaven plátcem a byl zaúčtován nebo evidován v DE.
      Takže DPH si uplatníte na vstupu v tom měsíci, kdy byla platba připsána dodavateli (pozor na konci měsícem kdy vám může být platba odepsána z účtu poslední kal. den, ale dodavateli bude připsána až následující měsíc). Do nákladů si samozřejmě uplatnit můžete, pokud splňujete podmínky § 24 ZDP.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).