Re: Pozdní platba faktury-plateb.kalendá
Platební kalendář je podle § 28 odst. 9 zákona o DPH specifický daňový doklad, na němž nemůže být uvedeno datum přijetí platby ani datum uskutečnění zdanitelného plnění, protože je vystavován předem. Podle § 73 odst. 2 zákona o DPH může být odpočet daně uplatněn nejdříve v daňovém přiznání za zdaňovací období, ve kterém byla přijata platba plátcem, který uskutečňuje zdanitelné plnění, pokud k přijetí došlo před uskutečněním zdanitelného plnění. Od tohoto pravidla se odvíjí, že nárok na odpočet daně nelze uplatnit pouze na základě rozpisu plateb, ale pouze v případě, že předepsaná částka je uhrazena.
Podle § 73 odst. 1 zákona o DPH prokazujete nárok na odpočet daně daňovým dokladem, který byl vystaven plátcem a byl zaúčtován nebo evidován v DE.
Takže DPH si uplatníte na vstupu v tom měsíci, kdy byla platba připsána dodavateli (pozor na konci měsícem kdy vám může být platba odepsána z účtu poslední kal. den, ale dodavateli bude připsána až následující měsíc). Do nákladů si samozřejmě uplatnit můžete, pokud splňujete podmínky § 24 ZDP.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
20. 12. 2008 0:38
Jsem OSVČ-plátce DPH. Zaplatila jsem fakturu na předplatné novin po datu splatnosti. Na faktuře je poznámka, že tento doklad je platebním kalendářem, podle §28 ods.9 zák o DPH, a pozn. o tom, že pokud zaplatím po datu splatnosti, nemohu si odečíst DPH. V textu zákona jsem dokonce vytušila, že bych si tuto fakturu snad vůbev nemohla dát do nákladů? Je to možné, jen proto že jsem zaplatila až po upomínce?