Dovolená - nárok

• (neregistrovaný)

22. 12. 2008 9:57

Dobrý den, prosím na kolik dnů dovolené mám nárok, když jsem ukončila prac.poměr u jednoho zaměstnavatele 16.11.08 a do nového zaměstnání jsem nastoupila 17.11.08. Nový
    zaměstnavatel mi dal jen 1,5 dne. Ale dle mého bych měla mít za oba měsíce - tzn. 3,5 dne (u obou zaměstnavatelů je nárok 4 týdny a nástup k novému zaměstnavateli bezprostředně navazoval). Děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 12. 2008 10:27

J (neregistrovaný)

Re: Dovolená - nárok
      Takto by se to počítalo v případě, že by jste do konce roku odpracovala více jak 60 dnů. To by vám vznikl nárok na poměrnou část celoročního nároku. Vy ale do konce roku tuto podmínku (60 dnů) nesplníte a proto máte nárok pouze za každých 21 odpracovaných dnů na 1/12 celoročního nároku.

• 22. 12. 2008 10:28

Irena Š (neregistrovaný)

Re: Dovolená - nárok
      Tady je ten problém, že Vám vůbec nevznikne u nového zaměstnavatele nárok, jelikož neodpracujete 60 dní. Proto nový zaměstnavatel postupuje podle § 214 ZP a poskytne Vám dovolenou "za odpracované dny", t.j. za každých 21 odprac.dnů 1/12, což je ve Vašem případě skutečně 1,5 dne. To, co uvádíte, že Váš pracovní poměr navazoval, by bylo aktuální v případě, že by k tomuto přechodu došlo na př. v září.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).