Společník a nemocenské

• (neregistrovaný)

22. 12. 2008 15:27

Dobré odpoledne, prosím, společník má pracovní smlouvu, ale je přihlášen na čssz s kodem 7. Jak opravit, aby byl účasten nemocenského pojištění v r.09. Stačí k 31.12.08 odhlasit s tím kodem 7 a k 1.1.09 přihlásit s kodem 0. Odhláška by byla na tiskopise platném v r.08 a přihláška již dle nového? Děkuji za radu H.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 12. 2008 17:48

Monika (neregistrovaný)

Re: společník a nemocenské
      Domnívám se, že aby mohl být přihlášen kódem 0, tak musí být sepsána pracovní smlouva na nějakou pozici a to ne na funkci jednatele společnosti. Z tohoto nového pracovního poměru by mu vzniklo pojištění a nárok na nemocenské. Pokud však bude i nadále odměňován jako jednatel tak ho nemůžete přihlásit k nemocenskému a změnit si ho kódem 0, protože jednatelé nejsou od nového roku nemocensky pojištěni. Odhlášku jako jednatele bych napsala na starém formuláři a přihlášku jako zaměstnance na novém.

• 22. 12. 2008 18:34

Daniela (neregistrovaný)

Někde jsem četla, že mimo jednatele nemůže být smlouva na pozici manažer a ředitel, aby byl nemocensky pojištěn.

• 25. 12. 2008 10:06

beta (neregistrovaný)

ho kódem 0, protože jednatelé nejsou od
      >>nového
      >>roku nemocensky pojištěni. Odhlášku jako jednatele
      >>bych
      >>napsala na starém formuláři a přihlášku jako
      >>zaměstnance na novém.
      >Někde jsem četla, že mimo jednatele nemůže být smlouva
      >na pozici manažer a ředitel, aby byl nemocensky
      >pojištěn.
      K poslednímu příspěvku - jednatel a zároveň ředitel. Nejsem právník, ale vím, že tento probém existuje a různé OSSZ k tomu přistupují různě. Jedny chtějí, aby tito byli přihlášeni pod 7, tudíž by od 2009 vypadli z nemocenského pojištění, jiná SSZ požaduje přihlášení pod 0 a 7,tudíž vypadne jen jednatelská odměna, ale ředitel zůstane stále pojištěn. Na posledním semináři se na toto dotazovali ing. Ženíškové a ta tvrdí, že co si socálky způsobily, to si musejí napravit a já jsem tomu rozuměla tak, že byla chyba, když SSZ požadovaly po z-eli, aby ředitele-jednatele přihlašovaly pouze pod 7. Existuje judikát, který říká, pokud je jedanatel a zároveň ředitel, že práva a povinnosti jsou stejného charakteru (právník by nad mou definicí omdlel, ale já to zkracuji :), tudíž pracovní poměr ani nevznikl, proto přihlásit jen jako jednatele - to je právě jeden z názorů SSZ. Ale zároveň si myslím, že je to ve své podstatě právní výklad a dobrý právník to může i obhájit pozici ředitele s tím, že se to dá třeba nějak obejít, ale muselo by dojít ke sporu a jednotlivé případy by řešily soudy. Pravdou je to, že již existuje judikát a mnohé soudy k němu přihlížejí, ale toto je už tak trochu mimo.
      Jak postupovala vaše SSZ, když jste měli jednatele a zároveň ředitele, jak chtěla, abyste měla přihlášeného nebo jste to s nimi předtím nekonzultovala?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).