Re: společník a nemocenské
Domnívám se, že aby mohl být přihlášen kódem 0, tak musí být sepsána pracovní smlouva na nějakou pozici a to ne na funkci jednatele společnosti. Z tohoto nového pracovního poměru by mu vzniklo pojištění a nárok na nemocenské. Pokud však bude i nadále odměňován jako jednatel tak ho nemůžete přihlásit k nemocenskému a změnit si ho kódem 0, protože jednatelé nejsou od nového roku nemocensky pojištěni. Odhlášku jako jednatele bych napsala na starém formuláři a přihlášku jako zaměstnance na novém.
Re: společník a nemocenské
ho kódem 0, protože jednatelé nejsou od
>>nového
>>roku nemocensky pojištěni. Odhlášku jako jednatele
>>bych
>>napsala na starém formuláři a přihlášku jako
>>zaměstnance na novém.
>Někde jsem četla, že mimo jednatele nemůže být smlouva
>na pozici manažer a ředitel, aby byl nemocensky
>pojištěn.
K poslednímu příspěvku - jednatel a zároveň ředitel. Nejsem právník, ale vím, že tento probém existuje a různé OSSZ k tomu přistupují různě. Jedny chtějí, aby tito byli přihlášeni pod 7, tudíž by od 2009 vypadli z nemocenského pojištění, jiná SSZ požaduje přihlášení pod 0 a 7,tudíž vypadne jen jednatelská odměna, ale ředitel zůstane stále pojištěn. Na posledním semináři se na toto dotazovali ing. Ženíškové a ta tvrdí, že co si socálky způsobily, to si musejí napravit a já jsem tomu rozuměla tak, že byla chyba, když SSZ požadovaly po z-eli, aby ředitele-jednatele přihlašovaly pouze pod 7. Existuje judikát, který říká, pokud je jedanatel a zároveň ředitel, že práva a povinnosti jsou stejného charakteru (právník by nad mou definicí omdlel, ale já to zkracuji :), tudíž pracovní poměr ani nevznikl, proto přihlásit jen jako jednatele - to je právě jeden z názorů SSZ. Ale zároveň si myslím, že je to ve své podstatě právní výklad a dobrý právník to může i obhájit pozici ředitele s tím, že se to dá třeba nějak obejít, ale muselo by dojít ke sporu a jednotlivé případy by řešily soudy. Pravdou je to, že již existuje judikát a mnohé soudy k němu přihlížejí, ale toto je už tak trochu mimo.
Jak postupovala vaše SSZ, když jste měli jednatele a zároveň ředitele, jak chtěla, abyste měla přihlášeného nebo jste to s nimi předtím nekonzultovala?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
22. 12. 2008 15:27
Dobré odpoledne, prosím, společník má pracovní smlouvu, ale je přihlášen na čssz s kodem 7. Jak opravit, aby byl účasten nemocenského pojištění v r.09. Stačí k 31.12.08 odhlasit s tím kodem 7 a k 1.1.09 přihlásit s kodem 0. Odhláška by byla na tiskopise platném v r.08 a přihláška již dle nového? Děkuji za radu H.