Hromadný seznam - OSSZ

• (neregistrovaný)

23. 12. 2008 13:45

Dobrý den,
    sociálka mi zaslala informace o změnách pro zaměstnavatele od 1. 1. 2009 a k tomu přílohu HROMADNÝ SEZNAM. Co s tou přílohou mám dělat?
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 12. 2008 8:20

beta (neregistrovaný)

Re: Hromadný seznam - OSSZ
      na http://www.cssz.cz/cz/tiskopisy/nemocenske-pojisteni.htm
      jsou nové typy tiskopisů platných od 1.1.2009. Hromadný seznam má 2 typy - jedním odhlašujete společníky,jednatele, komand. (členy družstva asi nemáte...) bez prac.právního vztahu a pobírají-li odměnu od nemocenského pojištění a zároveň oznamujete, zda jim vzniká od 1.1.2009 účast na důchodovém pojištění a druhým oznamujete zaměstnání malého rozsahu. Pokud jste ale vůbec neměl(a) ponětí, co hromadný seznam znamená, doporučuji přečíst si info na webu ČSSZ, třeba přijdete na změny, které jsou pro vás důležité a nevěděl(a) jste o nich.

• 25. 12. 2008 18:48

m* (neregistrovaný)

Děškuji za odkaz a za radu. Pochopila jsem to správně, že hromadný seznam se týká v našem případě pouze v tom případě, že společník bude účasten na důch. poj., pokud odměna za jeho činnost přesáhne za měs. 5.900,-Kč. Pokud společníkovi žádné odměny nevyplácíme a je ve společnosti veden jako zaměstnanec, tak se nás tiskopis Hromadný seznam netýká
      Ještě mi prosím ujasněte, co znamená ZAMĚSTNÁTNÍ MALÉHO ROZSAHU.
      Děkuji

• 25. 12. 2008 22:38

Katuška (neregistrovaný)

jedná se o zaměstnání, v němž byl sjednán příjem nižší než 2 000 Kč měsíčně. V tomto případě bude takový zaměstnanec přihlášen k nemocenskému pojištění až od toho měsíce, v neměž poprvé dosáhne příjmu vyššího než 2 000. Pokud takové zaměstnance máte (například DPČ), odhlásíte je tímto hromadným seznamem a znovu je přihlásíte až v měsici, v němž dosáhnou vyššího příjmu. Podstatný je SJEDNANÝ příjem, tedy to, co je ve smlouvě. Na školení dokonce paní Šváchová z PSSZ upozorňovala, že pokud je ve smlouvě jen hodinová sazba a max. limit odprac. hodin - např. 100 Kč za hodinu, maximálně 20 hodin týdně - není sjednaný příjem vyšší než 2000, protože není stanoven minimální limit hodin. Pokud je ale ve smlouvě 100 Kč a 25 hodin týdně (není podstatné, zda to skutečně odpracuje), pak je sjednaný příjem vyšší...
      Není to snadné, pročtěte důkladně stránky cssz a hlavně nový zákon, přeji hodně zdaru

• 26. 12. 2008 13:53

beta (neregistrovaný)

Za zaměstnání malého rozsahu (§ 7 zákona č. 187/2006 Sb.) se považuje zaměstnání, v němž jsou splněny podmínky výkonu zaměstnání na území České republiky a délky trvání zaměstnání (zaměstnání trvalo nebo mělo trvat aspoň 15 kalendářních dnů), avšak není splněna podmínka sjednání příjmu ze zaměstnání ve stanovené výši (tj. v roce 2009 alespoň 2 000 Kč). Při výkonu ZMR je zaměstnanec pojištěn jen v těch kalendářních měsících, v nichž dosáhl alespoň příjmu v příslušné rozhodné výši platné k 1. lednu příslušného kalendářního roku (v roce 2009 alespoň 2 000 Kč).

• 26. 12. 2008 16:40

m* (neregistrovaný)

Moc Vám děkuji. Týká se tento limit i u dohody o provední práce ?

• 5. 1. 2009 21:51

m+ (neregistrovaný)

A pokud odhlašuju jednatele (asi nebude mít 5 900/M) co vyplním do druh činnosti 7? účast na DP ne?
      Díky

• 11. 1. 2009 11:29

beta (neregistrovaný)

pokud jste ho měla v r. 2008 přihlášenoho pod 7, pak dle mého názoru na HS také uvedete 7 a do DP nic neuvedete, když nemá pravidelnou měsíční odměnu, která by založila účast na DP anebo bych tam vpylnila N jako ne. Ale to je jen můj názor, třeba přijde někdo s něčím jiným ...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).