Nemovitost

• (neregistrovaný)

25. 12. 2008 18:09

Dobrý den,
    mám velký dotaz. Firma, kterou účtuji koupila v červnu 2008 nemovitost, ale je to tam trochu složitější (alespoň pro mne), tak si moc nevím rady.
    Firma koupila pozemek a budovu (stavbu) za kupní cenu 3.000.000,-. Z toho vlastnil pan X pět šestin (jeho cena byla 2.500.000,-) a pan Y jednu šestinu ( 500.000,-)
    Mám k tomu smlouvu a moc se v tom nevyznám, je tam řečeno, že:

- část kupní ceny ve výši 800.000,- pana X bude advokátkou vyplacena ve prospěch účtu pana X a část kupní ceny ve výši 200.000,- pana Y bude advokátkou vyplacena ve prospěch účtu pana Y do 5ti prac.dnů po podání návrhu ke Katastrálnímu úřadu..

- část kupní ceny ve výši 1.650.000,- pana X bude advokátkou vyplacena ve prospěch účtu pana X a část kupní ceny ve výši 285.000,- pana Y bude advokátkou vyplacena ve prospěch účtu pana Y do 5ti prac.dnů poté, kdy kterýkoliv z prodávajících a nebo firma předloží advokátce potřebné dokumenty..

- část kupní ceny pana X ve výši 75.000,- bude advokátkou vyplacena na účet FÚ s účinky zaplacení daně z nemovitosti.

- část kupní ceny pana Y ve výši 15.000,- bude advokátkou vyplacena na účet FÚ s účinky zaplacení daně z nemovitosti.

Přijde mi, že advokátka sepsala špatnou smlouvu, jelikož částky po rozdělení nedají kupní cenu 3.000.000,-
    Také nevím, co je třeba za firmu vše udělat. Přiznání z převodu nemovitosti dělá prodávající?
    Takže já udělám za firmu pouze do konce ledna 2009 Přiznání k dani z nemovitosti za rok 2008 (a bude to vlastně jen za červen až prosinec)?
    Můžete mi prosím poradit, jak postupovat a co je pro mne, jako pro firmu, nutné zpracovat a zaplatit?

Moc děkuji,

PK

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 12. 2008 10:54

anonym (neregistrovaný)

Re: Nemovitost
      1). Musíte mít doklad o předání peněz advokátce a z této částky bude nutno vycházet. Úhrada nemovitosti pak bude uhrazena dle smlouvy. Ze zaplacené částky si jistě advokátka ponechá svou provizi. Řekla bych, že údaje, které jste zde uvedla, nejsou kompletní.
      2) Vy budete podávat do 31.1.2009 přiznání k dani z nemovitosti na rok 2009 (nikoliv za část roku 2008). Daň z nemovitosti si sama vypočtete a budete headit buď v jedné nebo více splátkách a to podle výše vypočtené daně - § 15 ZDzN.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).