Re: obrat DPH podle data faktury nebo pl
plátcem DPH můžete být dobrovolně nebo podle tržby ,né podle faktur,takže buď vedete účetnictví nebo musíte mít DE,jak byste poznala,kolik máte tržeb a kolik máte zaplatit daní?,takže příjmy a výdaje,je DE,pokud budete plátcem DPH od března,uplatníte DPH z faktur vystavených v březnu,týkajících se března,také můžete uplatnit z inventury odečet DPH,musíte udělat nějakou inventuru zboží majetku prostě to nejde říct,že nevedete ani účetnictví ani DE.
A proč by to nešlo říct, že nevede účetnictví ani DE? A co tzv. paušální výdaje? Tam se obrat musí taky hlídat. Co se týče obratu - tak tam sledujete přijaté peníze, ať už v hotovosti či do banky, ne podle toho kolik máte vystavených faktura, ale kolik máte ve skutečnosti zaplaceno.
Uplatňuji na daň z příjmu paušál, takže mám jen záznamy o příjmech a evidenci pohledávek podle zákona o daních z příjmu a žádnou DE mít nemusím.
Jinak mi z vaší odpovědi mi plyne, že rozhodující je, kolik mi kdo zaplatí, takže obrat mám až v okamžiku platby, a je jedno, jestli mi někdo za dříve poskytnuté služby ještě něco dluží a časem třeba doplatí?
Moc děkuji.
Můžete mi ještě poradit s tou druhou částí?
Resp. ještě situace je taková, že jsem správný okamžik registrace už prošvihla a budu tedy muset doplácet 10% náhradu za neuplatnění DPH. Mám teď vystavit poměrně velkou fakturu a nevím, jak na ní. Abych už z ní neplatila náhradu, bylo by nejlepší ji vystavit ji už s DPH až poté, kdy budu plátcem, a to pak odvést. Problém možná je, že bude fakticky za služby poskytnuté v době, kdy jsem jako plátce ještě registrovaná nebyla, ač být měla.
Pokud ji vystavím teď a bez DPH, finančák mi ji započítá do základu pro výpočet náhrady. A tím pádem by to šlo z mé kapsy, což bych samozřejmě nerada. Nevím, co z toho je pro finančák správnější a s čím mi bude dělat menší problémy...
A když budu registrovaná jako plátce s účinností od 31.12., můžu za služby poskytované jednomu klientovi průběžně po celý prosinec včetně tohoto jediného dne, kdy už budu řádně zaregistrovaná (i když většína bude před registrací), vystavit fakturu s DPH? Zdanitelné plnění bude správně 31.12.?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
29. 12. 2008 15:27
Dobrý den,
nevím si rady, jak správně určit období pro výpočet obratu pro DPH a vznik povinnosti registrace. Je mi jasný systém 12 měsíců, ale nevím, jak správně zařadit jednotlivé příjmy. Např. služba byla poskytnuta třeba v říjnu, fakturu jsem vystavila v listopadu, ale uhrazena mi byla až v prosinci. Bude se tento příjem započítávát do října, listopadu či prosince? Nevedu ani účetnictví ani DE.
A navazující problém - řekněme, že plátcem DPH budu od března 2009. Pokud v březnu vystavím fakturu, která je ale za služby poskytnuté v únoru (tedy jestli tomu dobře rozumím, zdanitelné plnění by bylo v únoru), mám ji vystavit s nebo bez DPH?
Děkuji moc!