Výživné pro zletělité dítě

• (neregistrovaný)

29. 12. 2008 20:29

Dobrý den, prosím někoho o radu: komu platit výživné po jeho zletilosti? Stále matce nebo již přímo zletilému nezaopatřenému dítěti??

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 12. 2008 20:56

otec (neregistrovaný)

Re: výživné pro zletělité dítě
      Ale na základě čeho?? V historii jsem se dočetl, že
      1) pokud rozhodl soud v době nezletilosti k rukám matky, musím zase zažádat soud o změnu nebo
      2) ze musím přímo k rukám dítěti, jak bylo uvedeno i nyní.
      Nerad bych se dostal do problému se svojí exmanželkou, ale také bych se rád vyhnul tomu, že bych musel zpětně doplácet dítěti.

• 29. 12. 2008 20:58

1234

věřte-nevěřte - přímo dítku. jinak se vám opravdu může stát, že vás dítě zažaluje, i když peníze brala maminka:-)
      výživné je pro dítě. v době nezletilosti ho zastupuje matka, teď už jedná ono samo, tzn. že i bere výživné.

• 30. 12. 2008 12:29

otec 2 (neregistrovaný)

Toto téma mě také zajímá. Hledala jsem v zákoně o rodině (§37a, odst. 3): "Jakmile dítě dosáhne zletilosti, odevzdají mu rodiče jmění, které spravovali. Jsou povinni podat vyúčtování ze správy jmění tehdy, když o to dítě požádá do jednoho roku po skončení správy. Práva dítěte z odpovědnosti za škodu a z bezdůvodného obohacení zůstávají nedotčena." Z tohoto znění mi nějak nevyplývá, že musí rodič začít platit výživné zletilému dítěti ani to, zda to udělá na základě zletilosti nebo musí požádat soud, který rozhodl o svěření péče nezletilého do péče druhého rodiče.
      Nezná někdo jiné znění čehosi, ze kterého by jednoznačně vyplývalo, jaký je správný postup pro placení výživného na již zletilé dítě? Díky

• 30. 12. 2008 12:51

xy5

mně ze soudu posílají, že zletilé dítě je požádalo, aby se výživné posílalo na jeho účet (zasílají i ofocenou žádost toho dítěte s číslem účtu). Takže založím k ostatním jeho spisům a zasílám přímo na účet dítěte (je to to samé jako u přídavků na dítě - tam také v době zletilosti si dítě pošlou a musí napsat, jak a kam chce přídavky zasílat. Už to nekonzultují s matkou - ta jenom dodává všechny svoje příjmy, příp. ostatní příjmy, které jsou pro PnD rozhodné).

• 30. 12. 2008 14:16

1234

dítě požádalo, protože jste asi v rozporu se zákonem dále platil matce.
      zákonný zástupce spravuje jmění (tj. i finance) dítětě jen po dobu, kdy je nezletilé.
      když se dítě stane plnoletým, výživné má být poukazováno přímo k rukám dítěte a nikoliv matce.matka okamžikem zletilosti dítěte přestává být jeho zákonným zástupcem a není tedy již důvod, aby peníze byly předávány jí. soud o této záležitosti rozhodovat nemusí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).