Re: výživné pro zletělité dítě
Ale na základě čeho?? V historii jsem se dočetl, že
1) pokud rozhodl soud v době nezletilosti k rukám matky, musím zase zažádat soud o změnu nebo
2) ze musím přímo k rukám dítěti, jak bylo uvedeno i nyní.
Nerad bych se dostal do problému se svojí exmanželkou, ale také bych se rád vyhnul tomu, že bych musel zpětně doplácet dítěti.
Toto téma mě také zajímá. Hledala jsem v zákoně o rodině (§37a, odst. 3): "Jakmile dítě dosáhne zletilosti, odevzdají mu rodiče jmění, které spravovali. Jsou povinni podat vyúčtování ze správy jmění tehdy, když o to dítě požádá do jednoho roku po skončení správy. Práva dítěte z odpovědnosti za škodu a z bezdůvodného obohacení zůstávají nedotčena." Z tohoto znění mi nějak nevyplývá, že musí rodič začít platit výživné zletilému dítěti ani to, zda to udělá na základě zletilosti nebo musí požádat soud, který rozhodl o svěření péče nezletilého do péče druhého rodiče.
Nezná někdo jiné znění čehosi, ze kterého by jednoznačně vyplývalo, jaký je správný postup pro placení výživného na již zletilé dítě? Díky
mně ze soudu posílají, že zletilé dítě je požádalo, aby se výživné posílalo na jeho účet (zasílají i ofocenou žádost toho dítěte s číslem účtu). Takže založím k ostatním jeho spisům a zasílám přímo na účet dítěte (je to to samé jako u přídavků na dítě - tam také v době zletilosti si dítě pošlou a musí napsat, jak a kam chce přídavky zasílat. Už to nekonzultují s matkou - ta jenom dodává všechny svoje příjmy, příp. ostatní příjmy, které jsou pro PnD rozhodné).
dítě požádalo, protože jste asi v rozporu se zákonem dále platil matce.
zákonný zástupce spravuje jmění (tj. i finance) dítětě jen po dobu, kdy je nezletilé.
když se dítě stane plnoletým, výživné má být poukazováno přímo k rukám dítěte a nikoliv matce.matka okamžikem zletilosti dítěte přestává být jeho zákonným zástupcem a není tedy již důvod, aby peníze byly předávány jí. soud o této záležitosti rozhodovat nemusí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
29. 12. 2008 20:29
Dobrý den, prosím někoho o radu: komu platit výživné po jeho zletilosti? Stále matce nebo již přímo zletilému nezaopatřenému dítěti??