Re: Daň z nemovitostí-novostavba
toto mne taky zajímá, našel jsem:
Podle ustanovení § 9 odst. 1 písm. g) zákona č. 338/1992 Sb., o dani z nemovitostí, ve znění pozdějších předpisů (dále jen "zákon"), jsou na dobu patnácti let, počínaje rokem následujícím po vydání kolaudačního rozhodnutí, osvobozeny od daně ze staveb novostavby obytných domů ve vlastnictví fyzických osob a byty ve vlastnictví fyzických osob v novostavbách obytných domů, pokud slouží k trvalému bydlení vlastníků nebo osob blízkých. Nárok na toto osvobození je nutno uplatnit v daňovém přiznání.
Novostavbou obytného domu se pro účely zákona rozumí stavba zcela nově postavená (nejedná se o přestavbu, přístavbu nebo nástavbu stávající stavby), která je stavebně dokončena, t.j. připravena ke kolaudaci. Nárok na osvobození je možno uplatnit pouze po kolaudaci takovéto stavby.
Podle novely zákona toto osvobození od 1.1.09 končí, tak si myslím, že pro Vás by to ještě mělo platit.Třeba někdo povolanější ještě upřesní.
my jsme na tom podobně, letos v září zkolaudováno
volala jsem si na náš FÚ, tam mi paní řekla, že stačí když přijdu s přiznáním až v lednu (protože je zajímá stav k 1.1.), a že pro příští rok budeme mít osvobozeno. V dalších letech již bohužel nikoli, protože bylo nyní novým zákonem o dani z nemovitostí zrušeno, takže od roku 2010 platí všichni (bez výjimky) a od roku 2012 jsou zrušeny i osvobození, pokud někdo zateploval (se stavebním povolením) tak asi tak... být vámi, poptám se na vašem FÚ, podle mě došlo někde k chybě...
A ještě jsem našla toto:
Zrušení nároku na osvobození novostaveb a bytů
již přiznaný nárok na osvobození v předchozích zdaňovacích obdobích se poplatníkům poskytne naposledy ve zdaňovacím období 2009 (např. stavba nebo byt byly dokončeny v průběhu roku 2007, do 31. ledna 2008 byl nárok uplatněn v daňovém přiznání a vznikl dnem 1. ledna 2008), ve zdaňovacím období 2010 nelze již osvobození poskytnout,
od 1. 1. 2009 již nelze nově přiznat nárok na osvobození u stavby nebo bytu, které byly dokončeny v průběhu roku 2008.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
30. 12. 2008 11:04
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat jak je to s osvobození daně z nemovitostí u novostaveb. Kolaudace našeho domu proběhla v červnu, podali jsme daňové přiznání a mysleli jsme, že jsme osvobození od placení daně a teď nám přišel výměr z FÚ, že jsme nezaplatili.
Takže osvobození nejsme?
Díky moc za rady.
M.