Re: DPPO-občanské sdružení
Bohužel problematika neziskovek (m.j. i občanských sdružení) je dost komplikovaná (složitější než podnikatelská a pravidla nejsou vždy stanovena jasně). Nelze takto jednoduše poradit. V zásadě se nemusí podat daňové přiznání pouze když jste z hlavní činnosti ve ztrátě. Jinak vždy - třeba i s nulou.
Doporučila bych Vám jít na nějaký seminář a publikace (např. Neziskové organizace - Růžičková a Zdaňování neziskovýc organizací (Stuchlíková, Komrsková).
Akorát jsem to chtěla napsat. Záleží vždy na stanovách sdružení (NNO), co je příjmem, který není předmětem daně a který je... A proto taky většinou členské příspěvky nejsou předmětem daně. Ale pozor na to, zda např.vybíráte fixní částky (máte je ve Stanovách) a někdo vám dá např. o 10,- či 20,- Kč víc..., toto už by se "zdaňovalo". Podívejte se na net na stránky www.neziskovky.cz, tam najdete taky užitečné rady - i ve fóru. Jinak vám doporučuji, ať si najdete takového poradce, který sám neziskovky dělá!! Je to vážně obtížná oblast a ne každý daň.poradci či referent FU se v tom vyzná!! A je mi vážně divné, když píšete, že jste byli v zisku a přitom přiznání jste nepodali. Daň byste nejspíš stejně neplatili (je tam osvobození od státu), ale přiznání mělo asi být podané....
Přiznání podávat musíte, když máte zisk. Tím že přiznání podáte, tím uplatňujete osvobození od DZPPO - pro NGO. I přes argumenty FU, že přiznání nemáte podávat, tak ho podejte, úředníci se vymění a můžou ho po Vás chtít.
Když tak ještě napište, neziskovky dělám.
Re: DPPO-občanské sdružení-pro LUSK!
Ahoj,
já využiji,že jste zmínil-a,že děláte NNO.Můj dotaz je,jak řešíte rozpouštění daňové úlevy?My to budeme mít v roce 2007 poprvé (máme první daň.přiznání za r.06),vedeme účetnictví a naše účetní v tom není moc zběhlá (vůbec nevěděla, že se to musí...) ...,tak raději sháním další rady a doporučení...z praxe,než co jen najdu v publikacích. Děkuji moc za radu. Mirka
Na rozpuštění "daňové úspory" máte tři roky - tzn. pro rok 2006 - roky 2007,8 a 9, pro rok 2007 - 2008,9 a 10 atd.
Mimo daňové přiznání si uděláte tabulku, kde si ze základu daně zaokrouhleného na celé tis. Kč dolů vypočtete (x daňová sazba platná v tom kterém zdaňovacím období - pro rok 2006 sazba daně r. 2006, dále se při změně sazby nepřepočítává) daň, kterou jste měli zaplatit. A tuto daň musíte ve třech následujících letech použít na hlavní neziskovou činnost. Celé účto NGO se točí kolem rozdělování akci, jejich ziskovosti a ztrátovosti. Musíte vymyslet takové členění, aby Vám některé akce vznikly jako ztrátové (nesmí to být ale nákup majetku atd., je to skutečně akce podle Vašich stanov - vaše hlavní činnost). Ztrátu z této činnosti pokrýváte ušetřenou daní minulých let. Pokud je daňová úspora 20 tis. Kč a vy uděláte ztrátovou akci za 15 tis. , tak Vám ještě 5 tis. zbyde na dočerpání v další ztrátové akci v následujícím roce. Pokud byste náhodou v r. 2009 neměli ztrátovou akci a Vám z roku 2006 chybělo dočerpat 5 tis. Kč, dopočítáte si k 5 tis. Kč daňový základ a ten přičtete k daňovému základu do daňového přiznání. Tuším, že je to řádek 60. V roce 2009 opakujete stejný mechanismus - otestujete, zda se se svým daňovým základem vejdete do 300 tis. Kč, což většinou ano a opakujte pořád dokola výše uvedené.
Klíčové je rozdělení činností na akce a sledování jejich ziskovosti/ztrátovosti.
Ale zajímavé je,že i když je to v zákoně, tak to dost neziskovek nedělá... Poptávala jsem se už různě v průběhu roku a docela někteří byli z toho "paf"..., musela jsem je odkazovat na zákon. A to ani nevzpomínám na "zaručené" rady ohledně pomoci s přiznáním na konci roku, které dostala naše účetní od FÚ!!! Byla jsem z toho v šoku,protože to bylo totálně špatně a teď bychom např. rozpouštěli úsporu podle nich přes 60tis,když je ve skutečnosti pod 10tis....Jejich "obrana" byla - no co? Stejně daň neplatíte, tak je to jedno.... hrůza.
Neziskovky se "patlají" všelijak. Nejsložitější účtování, chabá právní jistota, většinou malý rozpočet (i když bohaté neziskovky nejsou výjimkou) a málo financí, často čerpání dotací. Účetní to často berou z hlediska honoráře jako "charitu" za symbolický peníz nebo zdarma, na druhé straně to někdo vezme, aniž by věděl, do čeho jde. Právě v těchto případech vznikají problémy, které mohou mít dost nešťastné důsledky.
Daňových kontrol sice na neziskovky tolik nechodí, nejčastější jsou kontroly dotací, ale v poslední době začínají chodit právě na prokazování využití odpočtu a na "darovací" smlouvy - u spousty z nich je nebezpečí překvalifikace na reklamu, neboť obsahují protiplnění. Pak může nastat problém, neboť navýšení odpočtu pro neziskovky při doměrku není příliš realizovatelné.
Mluvíte mi z duše...!Většinou jsem se setkala s případy,že to buď dělají účetní zdarma pro známé - a proto tomu často nevěnují tolik pozornosti,či se to "hodí" na krk účetní,která dělá např.obec či jiné rozpočtovky a tímpádem si řeknou,že bude umět i tohle... a ejhle ono ne.To jsem zvědavá na ty případné kontroly těch odpočtů..., fakt to dost procent účetních (či lidiček, co to dělají) neví.Čerpání dotací si myslím, je častěji správně, protože už samotné vyúčtování odhalí nějaké problémy či chyby.A ty darovací smlouvy?To asi taky je dost často problém.Protože to úskalí protiplnění leckdy nechápou i neziskovky.Nedávno jsem na to narazila v jedné diskuzi,kde stále nemohla jedna OS pochopit, že mohou narazit u kontroly,když přijmou dar od společnosti,které za to, že jim darují penízky,vyvěsí logo na internet.Prý je tam uvedou proto,že jsou tak hodní...laicky řečeno.Mrzí mne, že není neziskovkám věnováno víc prostoru,že není víc poučení pro veřejnost a že se v tom právě musejí patlat...,vždyť jde většinou o velice záslužnou činnost,kterou stát nechce dělat, nebo na ni nemá.A tak jim to ještě takhle stěžuje...,zbytečnou administrativou a neprůhlednou legislativou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
30. 12. 2008 22:13
Dobrý den,
kvůli dlouhodobé nemoci ekonomky jsem převzala vedení jednoduchého účetnictví v občanském sdružení Českého rybářského svazu. Tj. nejsme zřízeni za účelem podnikání. V zákoně o dani z příjmů PO je však uvedeno, že pokud nejsme založeni za účelem podnikání jsou předmětem daně vždy příjmy z členských příspěvků. Dosavadní ekonomka vůbec za žádné roky nepodávala přiznání k dani z příjmů PO, přitom vybíráme od členů ryb.svazu členské příspěvky. (Mě je to trochu divné, protože v dnešní době je to tak upraveno, že se musí odvádět skoro ze všeho-myslím obrazně). V minulých letech jsme byly jako sdružení vždy v zisku. Chtěla bych mít v tom také jasno, proto prosím Vás o každou radu. Teď je zodpovědnost na mě, tak ať vím čím se obhájit.
Předem děkuji všem za pomoc..