Re: Majitel RD a služby platí někdo jiný
Smlouvy s dodavateli (elektřina, voda, plyn, telefon) by měly být uzavřené se skutečným vlastníkem předmětné nemovitosti, povinné to však není. Na základě jakého titulu teď Vaši rodiče ve Vašem (dříve jejich) RD bydlí ? Uzavřete s nimi nájemní smlouvu, kde nájemné se bude rovnat všem platbám vlastníka které s nemovitostí souvisí. Spotřebovaná media by měli hradit samozřejmě také oni. Jak jim na tyto platby budete přispívat, je dohoda mezi vámi a nimi (aby nikde nevznikly dluhy).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
1. 1. 2009 13:12
Bydlím s manželem a svými rodiči v jednom rod.domě. V přízemí bydlíme s mužem a nahoře bydlí rodiče. Dům je veden jako jeden byt, byl napsán na rodiče a dohodli jsme, se že jim na vše budeme přispývat finančně na vše polovinou. Věříme si, máme dobrý vztah a vše již několik let dobře klape.
V létě na mne rodiče přepsali dům , jelikož jsou podnikatelé a mají nějaké dluhy a bojí se abychom náhodou o dům nepřišli.
Já od letoška platím daň z nemovitosi a pojistku na barák. Chci se zeptat jestli je nutné přepsat na mne i veškeré služby (elek., telef. plyn, voda) ? Nebo to může být stále vedené na rodiče a my jim stále budeme finančně přispývat ?
Přiznám se na rovinu, že mám strach, když budou služby napsané na mne, třeba když mi nebudou rodiče schopni přispývat, tak to sami finančně neutáhnem a budeme v dluzích obě rodiny.
Pro mne je jednoduší nechat veškeré služby napsané na rodiče, a kdyby nebyli schopni platit, tak jim občasně finančně vypomoct.
Otázka zní:
Vlastním tedy RD, platím daň a pojištění, a můžou být tedy služby vedeny stále na rodiče, kteří bydlí v RD se mnou ? Nemusím mít doufám s nimi nějakou smlouvu o nájmu ?