Re: krácení dovolené - Prac. úraz
Proč by ten 1. neměl mít nárok na 1/12? Vy sice nekrátíte dovolenou z titulu pracovního úrazu, ale on nesplnil podmínku pro přiznání celoročního nároku na dovolenou a ani na její poměrnou část, tj. nesplnil podmínku odpracování 60 prac.dnů, splnil podmínku pro přiznání dovolené jen za odpracované dny, tudíž mu poskytnete právě tu 1/12.
U druhého z-ce, který splnil podmínku 60 prac. dnů v roce poskytnete celý nárok.
je jedno, kolik let je u Vás dotyčný zaměstnaný
nárok na dovolenou se posuzuje za každý kal. rok zvlášť
pracovní úraz se z důvodu nároku na dovolenou posuzuje jako odprac. doba, tzn., že pokud je nemocný z důvodu PÚ od února, tak má nárok na celých 12/12 celor. nároku na D (§ 216 odst. 3)
Bohužel jsem se podívala do ZP až dnes, paní xy má pravdu.
právě u toho prvního jsem si nebyla jistá,zda má nárok po 21 dnech (včetně svátků,že?) a ten druhý za-nec, když tedy splnil podmínku pro přiznání dovolené a odpracoval 60 dní,tak by měl nárok na 20 dní dovolené? (u nás je nárok na 20 dní)
Pochopila jsem to tedy správně? pokud odpracuje 60 dní, má nárok na celou dovolenou a nic se mu nekrátí, i když měl pracovní úraz a pokud neodpracuje 60 dní a pouze alespoň 21 tak má nárok pouze na 1/12 (ale více dní dovolené za celý rok ne, protože,pak utrpěl prac. úraz) pokud bude za-nec, který odpracuje 3 měsíce celé a pak se mu stane úraz,tak má nárok jenom na 3/12, s tím tedy,že do konce roku marodí. je to tak? díky moc
já se obávám, že jste to pochopila špatně
doba nemoci za pracovní úraz se počítá jako odprac. doba (pro nárok na dovolenou), tudíž, když odpracoval celý leden a potom byl nemocný až do konce roku z důvodu prac. úrazu, tak vlastně odpracoval více než 60 PD, tudíž má nárok na nezkrácený nárok (má nárok na celých 20 PD, ne jen na 1/12 za leden) viz § 216 odst. 3 ZP
Re: aves_znovu prosím _krácení dovolené
jo, jo četla jsem to až po tom co jsem vám odpověděla, nic se neděje, jsem ráda,že je někdo kdo pomůže, je to nedávno, co jsem začala tuhle práci dělat a je toho strašně moc, navíc není nikdo,kromě vás,knížek a www.cssz.cz, kdo by mi pomohl. díky moc
jo takhle !!! on vlastně odpracoval více jak 60 dní, i když nepracoval,tak vlastně pracoval, protože PÚ je posuzován jako výkon práce...chápu. no ale to by potom všichni ti za-nci,kterým se v roce 2008 stal úraz (mám jich 8) měli mít nárok na celých 20 dní !
ano,to mají nárok - ale pozor - jedná se jen o pracovní úraz a také žen na mateřské dovolené, pokud požádají o čerpání dovolené ihned po PPM, tak tam je mateřská dovolená posuzována jako výkon práce (nepracovního úrazu se to netýká, to je pro posuzování nároku na dovolenou jako běžná nemoc)
ano, u nepracovního úrazu i "běžné" nemoci musíte nejprve zjistit, zda má odpracováno 60 PD v kal. roce u Vás (pokud ne, tak má nárok za každých 21 PD odpracovaných, nárok na 1/12 celor. nároku - tedy skutečně odpracovaných, ne za nemoc)
pokud má skutečně odpracováno více než 60 PD, potom zkoumáte promaroděné dny (zde pozor i na neplac. volno, OČR, ale i rodič. dovolenou - to se nepočítá jako odprac. doba) - za 100 PD a každých dalších takto zameškaných 21 PD, krátíte vždy o 1/12 celor. nároku D (vše je popsáno v Zák.práce - oddíl Dovolená)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
1. 1. 2009 15:30
Dobrý den, chtěla bych poprosit, pokud je ve firmě za-nec, který od začátku roku odpracoval celý měsíc leden a jeden necelý den v únoru (1.2.08) protože se mu stal pracovní úraz. do konce roku 2008 marodí v důsledku pracovního úrazu, příští rok dostane PID. má nárok na dovolenou? je u nás zaměstnaný od roku 1996.
Nebude mít nárok jenom na 1/12 (myslím,že ne,ale zeptám se)
Něco podobného je to se za-ncem, který nepracuje od května, taky pracovní úraz,také marodí dálle a bude i v roce 2009.
pokud mají nárok na 20 dní dovolené, nebudu jim tuto dovolenou krátit z důvodu pracovního úrazu že? děkuji všem