Zamestnavatel mi dluzi

• (neregistrovaný)

1. 1. 2009 18:48

dala jsem vypoved a to okamzitym zrusenim pracovniho pomeru z duvodu neplaceni.zamestnavatel mi k tomuto dni dluzi 2 vyplaty a 3 odstupne platy.firma je nyni v insolvencnim rizeni tak se chci zeptat jak mam v tomto pripade jednat a ziskat sve penize.dekuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 1. 2009 6:33

xy5

Re: zamestnavatel mi dluzi
      v 1. řadě si zjistěte na ÚP nebo na internetu
      http://portal.mpsv.cz/sz/obcane/insolvence
      do kdy si můžete na ÚP požádat o výplatu dlužných mezd
      ta doba je velmi omezená (nějak kolem 1 měsíce)
      myslím, že musíte doložit mj. výplatní pásky za měsíce, které nebyly proplaceny, pracovní smlouvu (stačí kopie)
      musíte také vyplnit tiskopisy
      ne vše, o co požádáte, je vždy vyplaceno (např. se nevyplácí DoPP, různé odměny k ŽJ, odstupné se vyplácí, ale pozor, protože se vyplácí jen do určité výše, která je daná zákonem, tak můžete tuto výši, kterou Vám mohou proplatit, překročit. V tom případě o rozdíl musíte zažádat na soudu - tam je k tomu určený jiný tiskopis).
      Protože v době insolvence, kdy dlužné mzdy vyplácí ÚP musí dotyčný zaměstnavatel velmi úzce spolupracovat s ÚP, tak mzdová účetní této firmy musí nastudovat další zákony, takže je s touto problematikou obeznámená, a proto i ona by mohla zam-cům při vyplňování žádostí pomáhat (ale není to její povinností).
      Takže ve vlastním zájmu navštivte v co nejkratší době příslušné internetové stránky nebo ještě lépe - navštivte ÚP (tam Vám jistě pomohou i při případném vyplňování tiskopisů - bez toho se žádných peněz nedočkáte).

• 2. 1. 2009 6:41

xy5

ještě velmi záleží na tom, zda je Vaše ukonč. PP vůbec platné
      pokud jste dala výpověď okamžitým zrušením - tak to nelze (to je nesmysl)
      pokud Vám zam-tel nevyplácel mzdy, tak byste musela jedině zrušit okamžitě PP dle § 56
      takže záleží, co jste zam-teli vůbec napsala (pokud nějaký právní nesmysl, potom na žádné odstupné nárok nemáte)

• 3. 1. 2009 20:57

marketa vetesnikova (neregistrovaný)

>>dala jsem vypoved a to okamzitym zrusenim pracovniho
      >>pomeru z duvodu neplaceni.zamestnavatel mi k tomuto
      >>dni
      >>dluzi 2 vyplaty a 3 odstupne platy.firma je nyni v
      >>insolvencnim rizeni tak se chci zeptat jak mam v
      >>tomto
      >>pripade jednat a ziskat sve penize.dekuji
      >
      >v 1. řadě si zjistěte na ÚP nebo na internetu
      >http://portal.mpsv.cz/sz/obcane/insolvence
      >do kdy si můžete na ÚP požádat o výplatu dlužných
      >mezd
      >ta doba je velmi omezená (nějak kolem 1 měsíce)
      >myslím, že musíte doložit mj. výplatní pásky za
      >měsíce, které nebyly proplaceny, pracovní smlouvu (stačí
      >kopie)
      >musíte také vyplnit tiskopisy
      >ne vše, o co požádáte, je vždy vyplaceno (např. se
      >nevyplácí DoPP, různé odměny k ŽJ, odstupné se vyplácí,
      >ale pozor, protože se vyplácí jen do určité výše, která
      >je daná zákonem, tak můžete tuto výši, kterou Vám
      >mohou proplatit, překročit. V tom případě o rozdíl musíte
      >zažádat na soudu - tam je k tomu určený jiný
      >tiskopis).
      >Protože v době insolvence, kdy dlužné mzdy vyplácí ÚP
      >musí dotyčný zaměstnavatel velmi úzce spolupracovat s
      >ÚP, tak mzdová účetní této firmy musí nastudovat další
      >zákony, takže je s touto problematikou obeznámená, a
      >proto i ona by mohla zam-cům při vyplňování žádostí
      >pomáhat (ale není to její povinností).
      >Takže ve vlastním zájmu navštivte v co nejkratší době
      >příslušné internetové stránky nebo ještě lépe -
      >navštivte ÚP (tam Vám jistě pomohou i při případném
      >vyplňování tiskopisů - bez toho se žádných peněz nedočkáte).
      >URAD PRACE NAM JIZ VYPLATIL MZDY ZA SRPEN A ZARI,ALE NE V DANEM TERMINU TO JEST DO PATNACTI DNU OD VYPLATNIHO DNE.PODLE ZAKONA MUZU ZRUSI OKAMZITE PRACOVNI POMER.A TO JSEM TAKE UDELALA NA URADE MI REKLI ZE MAM VYPOVED NAPROSTO V PORADKU,A AT SE ZKUSIM SE ZAMESTNAVATELEM DOHODNOUT,COZ SE VUBEC NEDA.TAKZE TO SKUSIM JAK RIKATE,DEKUJI ZA VASI REAKCI.VETESNIKOVA

• 4. 1. 2009 17:41

xy5

já se domnívám, že úřad práce má jiné termíny na výplatu dlužných mezd (ne 15 dnů od výplatního dne)
      on totiž musí zam-tel předložit na ÚP také všechny podklady (kterých není málo) , ÚP to také překontrolovává a pak musí zkontrolovat, zda nároky, které požaduje zam-ec (na jiných tiskopisech) souhlasí s tím, co opravdu se má vyplatit (není to tak jednoduché)
      jenže Vy už jste dlužné mzdy, alespoň tedy část, obdržela - raději ještě konzultujte s ÚP, jak dál postupovat, protože na té www. stránce, kterou jsem uvedla je mj. v odd. Ochrana zam-ců při plat. neschopnosti zam-tele - Uplatňování mzdových nároků zam-ců - Rozsah a výše mzdových nároků, věta: "ÚP může uspokojit mzdové nároky zam-ce uplatněné vůči jednomu a témuž zam-teli v období 1 roku pouze jednou". A to jste uplatnila. Tak to opravdu nevím, zda Vám bude moci vyplatit další dlužné mzdy ÚP. Možná budete muset to zkusit přes soud - tam je to ale na dlouhou trať a s nejistým výsledkem. Určitě by vám všem zam-cům ale měl nastínit zam-tel, jak chce nevyplácení mezd dál řešit. Hodně zdaru a štěstí v nelehké situaci Vám přeji.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).