Re: zamestnavatel mi dluzi
v 1. řadě si zjistěte na ÚP nebo na internetu
http://portal.mpsv.cz/sz/obcane/insolvence
do kdy si můžete na ÚP požádat o výplatu dlužných mezd
ta doba je velmi omezená (nějak kolem 1 měsíce)
myslím, že musíte doložit mj. výplatní pásky za měsíce, které nebyly proplaceny, pracovní smlouvu (stačí kopie)
musíte také vyplnit tiskopisy
ne vše, o co požádáte, je vždy vyplaceno (např. se nevyplácí DoPP, různé odměny k ŽJ, odstupné se vyplácí, ale pozor, protože se vyplácí jen do určité výše, která je daná zákonem, tak můžete tuto výši, kterou Vám mohou proplatit, překročit. V tom případě o rozdíl musíte zažádat na soudu - tam je k tomu určený jiný tiskopis).
Protože v době insolvence, kdy dlužné mzdy vyplácí ÚP musí dotyčný zaměstnavatel velmi úzce spolupracovat s ÚP, tak mzdová účetní této firmy musí nastudovat další zákony, takže je s touto problematikou obeznámená, a proto i ona by mohla zam-cům při vyplňování žádostí pomáhat (ale není to její povinností).
Takže ve vlastním zájmu navštivte v co nejkratší době příslušné internetové stránky nebo ještě lépe - navštivte ÚP (tam Vám jistě pomohou i při případném vyplňování tiskopisů - bez toho se žádných peněz nedočkáte).
ještě velmi záleží na tom, zda je Vaše ukonč. PP vůbec platné
pokud jste dala výpověď okamžitým zrušením - tak to nelze (to je nesmysl)
pokud Vám zam-tel nevyplácel mzdy, tak byste musela jedině zrušit okamžitě PP dle § 56
takže záleží, co jste zam-teli vůbec napsala (pokud nějaký právní nesmysl, potom na žádné odstupné nárok nemáte)
>>dala jsem vypoved a to okamzitym zrusenim pracovniho
>>pomeru z duvodu neplaceni.zamestnavatel mi k tomuto
>>dni
>>dluzi 2 vyplaty a 3 odstupne platy.firma je nyni v
>>insolvencnim rizeni tak se chci zeptat jak mam v
>>tomto
>>pripade jednat a ziskat sve penize.dekuji
>
>v 1. řadě si zjistěte na ÚP nebo na internetu
>http://portal.mpsv.cz/sz/obcane/insolvence
>do kdy si můžete na ÚP požádat o výplatu dlužných
>mezd
>ta doba je velmi omezená (nějak kolem 1 měsíce)
>myslím, že musíte doložit mj. výplatní pásky za
>měsíce, které nebyly proplaceny, pracovní smlouvu (stačí
>kopie)
>musíte také vyplnit tiskopisy
>ne vše, o co požádáte, je vždy vyplaceno (např. se
>nevyplácí DoPP, různé odměny k ŽJ, odstupné se vyplácí,
>ale pozor, protože se vyplácí jen do určité výše, která
>je daná zákonem, tak můžete tuto výši, kterou Vám
>mohou proplatit, překročit. V tom případě o rozdíl musíte
>zažádat na soudu - tam je k tomu určený jiný
>tiskopis).
>Protože v době insolvence, kdy dlužné mzdy vyplácí ÚP
>musí dotyčný zaměstnavatel velmi úzce spolupracovat s
>ÚP, tak mzdová účetní této firmy musí nastudovat další
>zákony, takže je s touto problematikou obeznámená, a
>proto i ona by mohla zam-cům při vyplňování žádostí
>pomáhat (ale není to její povinností).
>Takže ve vlastním zájmu navštivte v co nejkratší době
>příslušné internetové stránky nebo ještě lépe -
>navštivte ÚP (tam Vám jistě pomohou i při případném
>vyplňování tiskopisů - bez toho se žádných peněz nedočkáte).
>URAD PRACE NAM JIZ VYPLATIL MZDY ZA SRPEN A ZARI,ALE NE V DANEM TERMINU TO JEST DO PATNACTI DNU OD VYPLATNIHO DNE.PODLE ZAKONA MUZU ZRUSI OKAMZITE PRACOVNI POMER.A TO JSEM TAKE UDELALA NA URADE MI REKLI ZE MAM VYPOVED NAPROSTO V PORADKU,A AT SE ZKUSIM SE ZAMESTNAVATELEM DOHODNOUT,COZ SE VUBEC NEDA.TAKZE TO SKUSIM JAK RIKATE,DEKUJI ZA VASI REAKCI.VETESNIKOVA
já se domnívám, že úřad práce má jiné termíny na výplatu dlužných mezd (ne 15 dnů od výplatního dne)
on totiž musí zam-tel předložit na ÚP také všechny podklady (kterých není málo) , ÚP to také překontrolovává a pak musí zkontrolovat, zda nároky, které požaduje zam-ec (na jiných tiskopisech) souhlasí s tím, co opravdu se má vyplatit (není to tak jednoduché)
jenže Vy už jste dlužné mzdy, alespoň tedy část, obdržela - raději ještě konzultujte s ÚP, jak dál postupovat, protože na té www. stránce, kterou jsem uvedla je mj. v odd. Ochrana zam-ců při plat. neschopnosti zam-tele - Uplatňování mzdových nároků zam-ců - Rozsah a výše mzdových nároků, věta: "ÚP může uspokojit mzdové nároky zam-ce uplatněné vůči jednomu a témuž zam-teli v období 1 roku pouze jednou". A to jste uplatnila. Tak to opravdu nevím, zda Vám bude moci vyplatit další dlužné mzdy ÚP. Možná budete muset to zkusit přes soud - tam je to ale na dlouhou trať a s nejistým výsledkem. Určitě by vám všem zam-cům ale měl nastínit zam-tel, jak chce nevyplácení mezd dál řešit. Hodně zdaru a štěstí v nelehké situaci Vám přeji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
1. 1. 2009 18:48
dala jsem vypoved a to okamzitym zrusenim pracovniho pomeru z duvodu neplaceni.zamestnavatel mi k tomuto dni dluzi 2 vyplaty a 3 odstupne platy.firma je nyni v insolvencnim rizeni tak se chci zeptat jak mam v tomto pripade jednat a ziskat sve penize.dekuji