OSVČ - nemocenská - názory?

• (neregistrovaný)

2. 1. 2009 18:29

Od 1.1.2009 dle nového zákona/novely/ se OSVČ poskytují nemocenské dávky až od 15. dne trvání pracovní neschopnosti
    a navíc musí mít výkon výdělečné činnosti zajištěn zaměstnanci nebo spolupracující osobou. Není tento zákon pro OSVČ poněkud diskriminující?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 1. 2009 18:36

Martas (neregistrovaný)

Re: OSVČ - nemocenská - názory?
      Já osobně si myslím už dávno, že je pro OSVČ mnohem výhodnější pojistit se na nemocenské dávky u komerční pojišťovny (dokonce jsem byla svědkem na OSSZ, že to i doporučovala pracovnice nově se přihlašujícímu OSVČ) a po takovéto úpravě by si nemocenskou na sociálce platil snad jen blázen.....

• 2. 1. 2009 18:39

L-Core (neregistrovaný)

To o tom zajištění spolupracující osobou/zaměstnanci vyšlo kde? :-o

Já podnikám s manželkou ve sdružení (stejné ŽL), co v tomto případě? V nejhorším můžeme fakturovat "každý sám"...

• 2. 1. 2009 20:30

Láďa (neregistrovaný)

Na stránkávh ČSSZ www.cssz.cz - nemocenské pojištění -
      nový zákon o nem.poj. - co by měli vědět OSVČ

• 2. 1. 2009 20:11

J (neregistrovaný)

Ale vždyť i doteď byl podmínkou nároku na nemocenské osobní nevýkon samostatné výdělečné činnost v době pobírání této dávky.A o podmínce zajištění činnosti např. zaměstnancem jste slyše nebo četl kde? Vždyť to v zákoně není. V zákoně je ,že tato podmínka nevýkonu činnosti v době nemoci je splněna, je-li výkon samostatné výdělečné činnosti zajištěn prostřednictvím zaměstnanců nebo spolupracujících osob.

• 5. 1. 2009 10:42

Katuška (neregistrovaný)

přesně tak, OSVČ vydělávat osobně nemůže, když pobírá neschopenku (může ale klidně vydělávat na DPP) tu poznámku o nevýkonu chápu tak, že OSVČ může mít v době pobírání ND příjmy, pokud je "vytvoří" zam-ec nebo spolupracující osoba.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).