Nepřiznané stravné prosíííím

• (neregistrovaný)

4. 1. 2009 11:00

Dobrý den,
    prosím, poraďte mi co s tím, když zaměstnanec byl v roce 2007 na školení kde dostal oběd, ale nedal mi cestovní příkaz takže jsem mu zapomněla přiznat krácené stravné. Cesta trvala 5-12 hodin takže stravné by mělo být něco kolem 17,-. Kdo všechno nás může pokutovat, že jsme to neudělali - finančák?
    Řeší tohle, když kontrolují doklady?

Dík za odpovědi.
    Bára

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 1. 2009 13:12

Karla (neregistrovaný)

Re: Nepřiznané stravné prosíííím
      Ahoj, jestli tomu dotazu dobře rozumím, nevyplatila jsi v roce 2007 zaměstnanci stravné, protože nedal k vyúčtování SC. Firma tedy neměla ve svých nákladech 17 Kč.

Ten, kdo se v tomto případě může domáhat případného vyplacení náhrady, je pouze zaměstnanec, ale pokud je vina na jeho straně (nedal SC k vyúčtování do 10 dnů po návratu), tak těžko něco uhádá. Pokud by jste jako firma chtěli být slušní a vyjít mu vstříc, pak mu v roce 2009 můžete těch 17 Kč vyplatit, ale pozor - nákladově to v roce 2009 bude mimo daň (týkalo se to přece roku 2007).

Pokutovat Vás nemůže nikdo. Finanční úřad 17 Kč řešit určitě nebude, a to z několika důvodů: Vaše daň v roce 2007 mohla být nižší, takto nízká částka by určitě nebyla předmětem zkoumání a navíc, není o výnos, jedná se o náklad.

• 4. 1. 2009 17:14

Bára (neregistrovaný)

Díky za uklidnění. Byla jsem z toho docela nervozní a nikde jsem se nemohla dopátrat jestli je firma povinná to zaměstnanci vyplatit, kdy mi prostě nedá vyúčtování pracovní cesty.
      Někde jsem totiž kdysi četla, že je to porušení zákoníku práce a firmě může být udělena pokuta až 100tis., ale nevím kdo ji může udělit.
      PS: Když má zaměstnanec dostat krácené stravné a firma mu to musí předem oznámit, nevíte jak se to dělá? Někam se to píše nebo jak?
      Díky moc.
      Bára

• 4. 1. 2009 17:43

Karla (neregistrovaný)

Krácení stravného dneska vyplývá přímo ze Zákoníku práce, podle mě se zaměstanci předem nic oznamovat nemusí. Je ale dobré udělat si vnitrosměrnici (vytáhnout ze zákona ty nejdůležitější body) a tuto směrnici nechat kolovat s podpisovou listinou mezi zaměstnanci. Pak se nikdo nemůže vymlouvat, že nevěděl nebo že nečetl....

Písemně oznámit ale naopak musí zaměstnanec, když se vzdává svého případného nároku na stravné... Už jsem takový případ měla, tuto listinu jsem pak založila do šanonu k nevyúčtované SC a bylo vyřízeno.

• 5. 1. 2009 10:35

alka (neregistrovaný)

K poslední větě ... zaměstnanec se nemůže vzdát svého zákonného nároku !! jeho prohlášení je neplatné ...

• 5. 1. 2009 11:22

Karla (neregistrovaný)

pro alka:

Máte pravdu, ale realita je jiná. Co chcete proplácet, když se Z-ec neobtěžuje vyúčtovat… A to ani po několika urgencích! To mám ten SC za něj doplnit, zajít na pokladnu a peníze mu tajně propašovat do peněženky? Já jsem to vyřešila tím prohlášením… Alespoň mám důkaz, že jsem pro to něco udělala, když si za půl roku někdo vzpomene… A to rozhodnutí bylo na něm… Já jsem chtěla vyplácet…

• 5. 1. 2009 15:59

alka (neregistrovaný)

Bohužel, když si po půl roce ( a až do 3 let od vykonání cesty ) vzpomene, že cesťák chce proplatit tak mu ho proplatit musíte i když máte od něho to prohlášení ...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).