Daň z převodu nem.-daň z příjmu-ponížení

• (neregistrovaný)

5. 1. 2009 6:07

Dobrý den, už jsem se zde jednou ptala, ale nedostala jsem žádnou odpověď, tak to zkouším znovu:
    prodala jsem polovinu rozestavěného domu a celý pozemek, na kterém dům stál, osobě, která vlastnila druhou polovinu rozestavěného domu. Pozemek jsem vlastnila 4,5 roku. Dům není zkolaudovaný, nikdo v něm tudíž nebydlel. A teď se mi jedná o to, co jsem povina vše zaplatit, domnívám se, že toto:
    1) daň z převodu nemovitosti ve výši 3% z vyšší částky (kupní, odhadní) a to do třech měsíců ode dne, kdy byla částka připsána na můj účet? (což bylo 11.11.08) Peníze totiž kupující složi 15.10. na účet advokáta, který celý prodej vyřizoval a zůstaly tam po dobu, než byla nemovitost přepsána v katastru nemovitostí na kupujícího.
    2) daň z příjmu ve výši 15% - ale zde PRÝ mám povinnost zaplatit do jednoho roku od prodeje a můžu tuto částku ponížit:
    - o sumu, kterou dokážu, že jsem do nemovitosti vložila (mám u sebe doklady cca na 500 tis, jsou to faktury ale i drobnější účtenky. To budu muset tyto doklady okopírovat, či nějak vypsat na samostatný list ... ?
    - o sumu, kterou během toho jednoho roku použiju na vlastní bydlení (pořízení bytu - ale pokud ho nabydu darováním od matky, nemám náklad žádný, případně jeho rekonstrukce.

Jde mi o to, že jsem 4,5 roku spoluvlastnila s přítelem pozemek, na kterém jsme začali stavět. Rozešli jsme se, já mu polovinu prodala za peníze, které jsem do toho celého dala a mám z toho teď platit daň z příjmu, což se mi vůbec nelíbí, neb se mi vlastně pouze vrátili peníze, co jsem do toho dala.

Děkuji moc za rady.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).