Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
5. 1. 2009 6:07
Dobrý den, už jsem se zde jednou ptala, ale nedostala jsem žádnou odpověď, tak to zkouším znovu:
prodala jsem polovinu rozestavěného domu a celý pozemek, na kterém dům stál, osobě, která vlastnila druhou polovinu rozestavěného domu. Pozemek jsem vlastnila 4,5 roku. Dům není zkolaudovaný, nikdo v něm tudíž nebydlel. A teď se mi jedná o to, co jsem povina vše zaplatit, domnívám se, že toto:
1) daň z převodu nemovitosti ve výši 3% z vyšší částky (kupní, odhadní) a to do třech měsíců ode dne, kdy byla částka připsána na můj účet? (což bylo 11.11.08) Peníze totiž kupující složi 15.10. na účet advokáta, který celý prodej vyřizoval a zůstaly tam po dobu, než byla nemovitost přepsána v katastru nemovitostí na kupujícího.
2) daň z příjmu ve výši 15% - ale zde PRÝ mám povinnost zaplatit do jednoho roku od prodeje a můžu tuto částku ponížit:
- o sumu, kterou dokážu, že jsem do nemovitosti vložila (mám u sebe doklady cca na 500 tis, jsou to faktury ale i drobnější účtenky. To budu muset tyto doklady okopírovat, či nějak vypsat na samostatný list ... ?
- o sumu, kterou během toho jednoho roku použiju na vlastní bydlení (pořízení bytu - ale pokud ho nabydu darováním od matky, nemám náklad žádný, případně jeho rekonstrukce.
Jde mi o to, že jsem 4,5 roku spoluvlastnila s přítelem pozemek, na kterém jsme začali stavět. Rozešli jsme se, já mu polovinu prodala za peníze, které jsem do toho celého dala a mám z toho teď platit daň z příjmu, což se mi vůbec nelíbí, neb se mi vlastně pouze vrátili peníze, co jsem do toho dala.
Děkuji moc za rady.