Leasing - přenechání z FO na s.r.o.

• (neregistrovaný)

5. 1. 2009 12:10

dobrý den,
    ukončil jsem jako FO podnikání a založil s.r.o. Auto, které jsem měl na leasing jsem postoupil na svou s.r.o. po ukončení podnikání FO, ale nevím zda mohu po své firmě požadovat nějakou částku za přenechání leasingu. Jako fyzická osoba jsem zaplatil zhruba polovinu leasingu. Mohu tuto částku požadovat po s.r.o.? Bude to daňový náklad pro s.r.o.? Musím tuto částku zdanit jako fyzická osoba? Dále by mě zajímalo, od jakého data mohu uplatňovat náklady na provoz tohoto auta. Mohu od data převodu té smlouvy nebo až od data přepsání v TP? Nechal jsem ho totiž přepsat až měsíc po převedení. Samozřejmě mám nový splátkový kalendář pro s.r.o. A poplatek, který je napsán na mě asi nemohu dát do účetnictví s.r.o., že? Děkuji za odpovědi, jsem začátečník a toto jsem si jaksi zapomněl ověřit.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 1. 2009 18:58

anonym (neregistrovaný)

Re: leasing - přenechání z FO na s.r.o.
      1) Pokud jste jako OSVČ zaplatil vyšší 1. splátku (nebo zálohu na budoucí splátky, akontaci, nebo jinak nazvanou 1. vyšší splátku), kterou jste musel časově rozlišovat, pak zatím neuplatněný zůstatek této 1. splátky by jste měl požadovat uhradit po s.r.o. .
      2) Pokud by vám s.r.o. zůstatek uhradila, pak vy si zůstatek této zatím neuplatněné splátky uplatníte jako daňový výdaj (lze pouze do výše úhrady od postupníka, t.j. od s.r.o.). S.r.o. pak bude pokračovat v leasingu a uplatní si mimo zaplacených splátek leasingu i měsíčně poměrnou část této 1. splátky (tedy stejně jako FO).
      3) Pokud by jste po s.r.o. požadoval částku nižší než zůstatek 1. zvýšené splátky nebo žádnou, pak nelze uplatnit její zůstatek daňově. Max. jen do výše úhrady, poku by jste požadoval částku nižší.
      4) Pokud by jste po s.r.o. požadoval úhradu vyšší, pak je to nevýhodné, jelikož vy zdaníte celou přijatou částku jako příjem a do výdajů uplatníte pouze neuplatněný zůstatek 1. splátky. S.r.o. platbu nad výši neuplatněné 1. splátky nemůže uplatnit jako daňový náklad. Pokud by jste byl plátcem DPH, pak i částka přesahující neuplatněnou část 1. splátky podléhá odvodu DPH. Do výše neuplatněné 1. splátky nikoliv, jelikož se nejedná o zdanitelné plnění, ale o finanční vyrovnání.
      5) Náklady na provoz uplatníte dnem cese leasingové smlouvy.
      6) Poplatek za cesi si uplatníte jako daňový výdaj jako OSVČ, pokud jste byl povinen ho zaplatit.

• 5. 1. 2009 19:26

Vlasta P. (neregistrovaný)

děkuji za vyčerpávající odpověď. ale ještě prosím dotaz, abych měl jasno:

1.budu požadovat po s.r.o. neuplatněnou část 1. splátky včetně dph. Pro mě jako FO je to příjem (protože mi to zaplatí), který normálně zdaním a odvedu z něho dph. Zároveň si tento zůstatek mohu uplatnit do daňových nákladů a mohu nárokovat i dph (jedná se o NA). takže v přiznání vlastně nula od nuly pojde.
      2. U s.r.o. si budou časově rozlišovat tuto částku, mohou nárokovat i DPH a jinak jedou klasicky podle splátkového kalendáře.

Chápu to dobře? Děkuji za trpělivost

• 6. 1. 2009 13:19

anonym (neregistrovaný)

1) Pokud budete požadovat pouze neuplatněnou část 1. zvýšené splátky, pak bez DPH!!!
      Nejedná se o zdanitelné plnění, ale pouze o finanční vyrovnání. Pokud by jste požadovali částku vyšší, pak pouze rozdíl převyšující neuplatněnou část 1. zvýšené splátky podléhá DPH. Jednalo by so o úhradu za postoupení práva to by již bylo zdanitelným plněním.
      Z pohledu základu daně z příjmů tato transakce bude mít nulový dopad (daňový výdaj = daňový příjem za neuplatněnou část 1. zvýšené splátky).
      2) S.r.o. si tuto částku časově rozliší, stejně tak, jak bylo čas. rozlišeno u OSVČ.
      S.r.o. by nemělo nárok na upůatnění odpočtu DPH, jelikož vám nevznikla povinnost DPH odvést, pokud bude požadována úhrada pouze ve výši neuhrazené část 1. zvýšené splátky.
      Pokud by byla požadována částka vyšší, pak DPH z postoupení práv by, podle mého názoru, bylo možno uplatnit na vstupu u s.r.o., ale z pohledu zákona o dani z příjmů by se jednalo o nedaňový náklad. Proto jsem již v předchozí odpovědi nedoporučovala takový postup.

Příklad:
      neuplatněná část 1. zvýšené splátky = 50000,00 Kč
      1)
      požadovaná úhrada po postupníkovi: 20000,00 Kč
      Bude bez DPH, daňový výdaj = 20000,00 Kč, nedaňový výdaj = 30000,00 Kč, daňový příjem = 20000,00 Kč
      s.r.o. časově rozliší 20000,00 Kč
      2)
      požadovaná úhrada po postupníkovi: 50000,00 Kč
      Bude bez DPH, daňový výdaj = 50000,00 Kč, nedaňový výdaj = 0 Kč, daňový příjem = 50000,00 Kč
      s.r.o. časově rozliší 50000,00 Kč

3)
      požadovaná úhrada po postupníkovi: 70000,00 Kč
      Bez DPH částka 50000,00, s DPH částka 20000,00 ( 3194,00 DPH a ZD 16806,00), daňový výdaj = 50000,00 Kč, nedaňový výdaj = 0 Kč, daňový příjem = 70000,00 Kč,
      s.r.o. časově rozliší 50000,00 Kč, nedaňově 16806,00 pokud lze uplatnit DPH, jinak 20000,00)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).