Re: Výdeje procentem - příjmy v EUR
jste podnikatel v CR? pokud ano, tak vase faktury musi byt jiz v CZK vystavene. jsme v ceske republice a mena je zde CZK. kolik CZK se rovna EUR muze byt na fakture jako doplnujici udaj. vam muzou v EUR platit, ale vystavene musi byt v CZK. viz. nalezitosti dokladu.
to je jeste hezci. CZ firma fakturuje druhe CZ firme v EUR. platiti v eur si muzou, ale vystavovat v czk. ja osobne bych to dopsal rukou na svoje i na jejich. zalezi kolik je to faktur. jestli je to realne, tak bych tam dopsal jak u sebe tak u odberatele czk xxxxx,- klidne rukou. jaky kurz je na vas. jestli denni dle cnb, nebo rocni. mel by to ale dodrzovat cely rok stejne. muzete je taky nechat v EUR a cekat. treba kontrola neprijde. mam ale zkusenost, ze treba po dvou letech dela ve firme odberatele nekdo jiny a uz se s nim nedomluvite o prepsani faktur, dopsani, ... co je hotove hned se pocita. pausal si pak udelate % z czk ktere si prepocitate jiz na fakturach.
Který zákon nařizuje, že faktury musí být v CZK? Pouze zákoník práce nařizuje, že mzdy musí být v CZK. Obchodních vztahů se toto netýká. V §28 odst. 2 l) je sice zmínka o korunách a haléřích, ale to snad nevyvozuje povinnost vystavovat faktury v CZK.
mam jeste za to, ze to vychazi z nejakych obecnych ustanoveni. nemam cas to ted hledat. jsme v cechach, menou je CZK. doklady se vystavuji v CZK i do ciziny. u firem co jsou v dph je to jasny vzdy. kdo neni v dph to resi prave myslim nejake ty obecne ustanoveni. neni zakazano tam napsat czk = tolik a tolik EUR a zaplatte mi v EUR. uz vidim, jak prijde kontrola a ja ji ukazu doklady vystavene mezi CZ a CZ kde bude mena treba "tasmanske krejcary". zakon o dph mluvi jasne. v ceske mene.
§ 38 ZDP:
"(1) Pro daňové účely, s výjimkou uvedenou v odstavcích 2 až 4, se používají kursy devizového trhu vyhlášené Českou národní bankou uplatňované v účetnictví poplatníků.
Pokud poplatník nevede účetnictví (!!!), použije s výjimkou uvedenou v odstavci 2,
jednotný kurs (!!!), nevyužije-li kursy devizového trhu (!!!) uplatňované podle zvláštních právních předpisů o účetnictví..."
Tj. máte možnost uplatňovat denní, pevný nebo jednotný kurs - je vhodné to někde popsat.
Je to o příjmech, ne o předpisu (nejste v účtu, jak uvádíte).
Pokud byste byl plátce DPH, pro účely DPH musíte uvést ZD a daň na faktuře i v české měně.
Pokud plátce DPH nejste, je vhodné hlídat si obrat v české měně (což můžete i díky použití toho kterého kursu mírně ovlivnit).
z toho mi vychazi, ze pokud nejsem platce dph tak si muzu zvolit jednotny kurz a prepocitavat + vedle si hlidat v ceske mene obrat.
vratim se tedy k vystavovani v ceske mene. pokud nejsem platce a nekdo tu tvrdil ze muzu vystavovat v EUR, tak si zvolim jednotny kurz treba 22,- protoze se mi chce a tim si klidne posunu povinnost platcovstvi o mesic ci vice?
priklad. vystavuju faktury v eur a jiz jsem vydal kumulativne za 35.000 EURo. prepoctem dle aktualniho kurzu, tj. vystavovanim v czk a prepoctem na eur jak si myslim ze by to melo byt jsem tedy jiz presahl 1mil a jsem platce dph. dle vaseho vystavovani v eur a prepoctem pevnym kurzem jeste platcem nejsem. to jde takto obejit a posunout treba o nekolik mesicu?
Proč tolik extrémismu? Úplně stačí, že si můžete vybrat mezi kurzem (vždy ČNB!!!) denním, měsíčním, ročním, či jiným. Samozřejmě by vše mělo být stanoveno předem, ale ne vždy je to realita, zvláště, když v evidenci nemám povinnost pravidelně účtovat. Jen to DPH je třeba hlídat, když jste někde "na hraně".
Nechci vám skákat do diskuze, ale jen se chci přesvědčit, že to dělám dobře.
Já tedy nevedu účetnivtví, výdaje stanovím procentem z příjmů - dle výše uvedeného par. 38 ZDP jsem si vybrala jednotný kurz a ten, jak mi ze zákona vyplývá si nemůžu určit jaký chci ( jak píše ales výše) - ale musím stanovit jako průměr kurzu ČNB v poslední den kal. měsíce ZO. Tudíž mám 12 kurzů k 31.1, 29.2,31.3 atd a součet vydělím 12. Takže i ten jednotný kurz je vlatně danný.
Je to tak?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
5. 1. 2009 13:19
Dobrý den,
prosím o radu:
pokud nepovedu účetnictví, ale stanovím si výdaje procentem z příjmů - jakým kurzem budu přepočítávat faktury v EURech? Denním kurzem v den vystavení faktury, či v den úhrady. Dá se v tomto případě piužít pevný kurz vyhlášený v ČNB a tím pádem si to zjednodušit?
Díky