Re: Prosim mzdove o pomoc
>Dobrý den, prosím o pomoc.
>1)Do 15.4.08 jsem pobirala MD, od 16. 4.08 jsem na
>rodičáku (od sociálky), a zaroven jsem pobirala dovolenou
>22 dni. Jinak žádný výdelek jsem neměla. Mohu nebo
>nemohu si udělat sama vyúčtování daně??? (mám úvěry a
>pojistky co mohu na sebeuplatnit). Nevim jestli je to
>blbost, nebo se mam nechat jen odepsat na manzelove
>priznani, je zamestnanec. K této variantě potřebuji nějaké
>prohlášení pro manžela, aby si mne mohl odečíst?
>Děkuji všem za odpověď. Lucie
>
>2) Mela jsem nahlasit kolik let budu pobirat
>rodicovsky prispevek v praci? nebo to oznamila socialka?????
>fakt nevim
>
S rodičovským příspěvkem to nesouvisí. Ale po mateřské jste byla POVINNA požádat o rodičovskou dovolenou, nejdéle do 3 let věku dítěte. Pokud jste tak neučinila, měla jste nastoupit do práce, mohou vás nyní vést na neomluvené absenci a také případnou škodu, kterou jste mohla svou nepřítomností způsobit, vám dát k náhradě.
>
to byla odpověď ad2)
ad1) můžete požádat o roční zúčtování (bohužel si myslím, že úroky a pojistky si z daní neodečtete, protože při 22 dnech dovolené jste velké daně nezaplatila a bohužel, nevrátí vám víc, než jste zaplatila)u zaměstnavatele
Manžel si vás může uplatnit jako manželku bez příjmů, pokud ta vaše mateřská a dovolená nepřesáhly celkem 68000
Dekuji vam oboum, v kontaktu s ucetni jsem, na nic me takoveho neupozornila, vi ze nastupuji na rodicovsky prispevek, jen ode mne nechtela zadny tiskopis ani formular, co mam delat??
Jeste s tou odpoved AD2) musim napsat nejake prohlaseni manzelovi, ze si me uplatnuje, (pokud tedy nepresahnu 68 tis) to si musim dopocitat????
A o tu rodičovskou dovolenou si taky požádejte písemně - stačí volnou formou, protože ať potom na vás opravdu nevyrukují s tím, že jste nepožádala. A taky třeba pokud byste chtěla RD např. 2 roky a nepožádáte si, zaměstnavatel bude automaticky brát , že požadujete do 3 let věku dítěte.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
6. 1. 2009 13:46
Dobrý den, prosím o pomoc.
1)Do 15.4.08 jsem pobirala MD, od 16. 4.08 jsem na rodičáku (od sociálky), a zaroven jsem pobirala dovolenou 22 dni. Jinak žádný výdelek jsem neměla. Mohu nebo nemohu si udělat sama vyúčtování daně??? (mám úvěry a pojistky co mohu na sebeuplatnit). Nevim jestli je to blbost, nebo se mam nechat jen odepsat na manzelove priznani, je zamestnanec. K této variantě potřebuji nějaké prohlášení pro manžela, aby si mne mohl odečíst?
Děkuji všem za odpověď. Lucie
2) Mela jsem nahlasit kolik let budu pobirat rodicovsky prispevek v praci? nebo to oznamila socialka????? fakt nevim