Prosim mzdove o pomoc

• (neregistrovaný)

6. 1. 2009 13:46

Dobrý den, prosím o pomoc.
    1)Do 15.4.08 jsem pobirala MD, od 16. 4.08 jsem na rodičáku (od sociálky), a zaroven jsem pobirala dovolenou 22 dni. Jinak žádný výdelek jsem neměla. Mohu nebo nemohu si udělat sama vyúčtování daně??? (mám úvěry a pojistky co mohu na sebeuplatnit). Nevim jestli je to blbost, nebo se mam nechat jen odepsat na manzelove priznani, je zamestnanec. K této variantě potřebuji nějaké prohlášení pro manžela, aby si mne mohl odečíst?
    Děkuji všem za odpověď. Lucie

2) Mela jsem nahlasit kolik let budu pobirat rodicovsky prispevek v praci? nebo to oznamila socialka????? fakt nevim

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 1. 2009 13:51

an (neregistrovaný)

Re: Prosim mzdove o pomoc
      >Dobrý den, prosím o pomoc.
      >1)Do 15.4.08 jsem pobirala MD, od 16. 4.08 jsem na
      >rodičáku (od sociálky), a zaroven jsem pobirala dovolenou
      >22 dni. Jinak žádný výdelek jsem neměla. Mohu nebo
      >nemohu si udělat sama vyúčtování daně??? (mám úvěry a
      >pojistky co mohu na sebeuplatnit). Nevim jestli je to
      >blbost, nebo se mam nechat jen odepsat na manzelove
      >priznani, je zamestnanec. K této variantě potřebuji nějaké
      >prohlášení pro manžela, aby si mne mohl odečíst?
      >Děkuji všem za odpověď. Lucie
      >
      >2) Mela jsem nahlasit kolik let budu pobirat
      >rodicovsky prispevek v praci? nebo to oznamila socialka?????
      >fakt nevim
      >

S rodičovským příspěvkem to nesouvisí. Ale po mateřské jste byla POVINNA požádat o rodičovskou dovolenou, nejdéle do 3 let věku dítěte. Pokud jste tak neučinila, měla jste nastoupit do práce, mohou vás nyní vést na neomluvené absenci a také případnou škodu, kterou jste mohla svou nepřítomností způsobit, vám dát k náhradě.
      >

• 6. 1. 2009 13:57

Renata (neregistrovaný)

to byla odpověď ad2)
      ad1) můžete požádat o roční zúčtování (bohužel si myslím, že úroky a pojistky si z daní neodečtete, protože při 22 dnech dovolené jste velké daně nezaplatila a bohužel, nevrátí vám víc, než jste zaplatila)u zaměstnavatele
      Manžel si vás může uplatnit jako manželku bez příjmů, pokud ta vaše mateřská a dovolená nepřesáhly celkem 68000

• 6. 1. 2009 14:05

luca (neregistrovaný)

Dekuji vam oboum, v kontaktu s ucetni jsem, na nic me takoveho neupozornila, vi ze nastupuji na rodicovsky prispevek, jen ode mne nechtela zadny tiskopis ani formular, co mam delat??

Jeste s tou odpoved AD2) musim napsat nejake prohlaseni manzelovi, ze si me uplatnuje, (pokud tedy nepresahnu 68 tis) to si musim dopocitat????

• 6. 1. 2009 14:10

Renata (neregistrovaný)

Účetní musíte do 15.2. na prohlášení požádat o provedení ročního zúčtování. Myslím, že by pro manželovo roční zúčtování vaše čestné prohlášení o tom, že jste neměla příjem větší než těch 68000 (ale pořádně si to spočítejte) stačí

• 6. 1. 2009 14:13

an (neregistrovaný)

A o tu rodičovskou dovolenou si taky požádejte písemně - stačí volnou formou, protože ať potom na vás opravdu nevyrukují s tím, že jste nepožádala. A taky třeba pokud byste chtěla RD např. 2 roky a nepožádáte si, zaměstnavatel bude automaticky brát , že požadujete do 3 let věku dítěte.

• 6. 1. 2009 14:50

luca (neregistrovaný)

dekuji mnohokrat, udelam tak

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).