Dovolená a zkrácený prac.úvazek

• (neregistrovaný)

6. 1. 2009 13:48

V současném krizovém období pokud se vedení rozhodne budeme mít týdenní prac.dobu 32 hodin. Ráda bych se zeptala, jaký vliv to má na nárok na dovolenou v případě že prac.doba bude po-čt a v pátek volno, nebo v případě, že se konec pracovní doby posune např. v po-čt.o 2 hodiny. Myslím, že toto si musíme též ujasnit.Děkuji za pomoc.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 1. 2009 13:57

Johana (neregistrovaný)

Re: Dovolená a zkrácený prac.úvazek
      Teď jsem to řešila - pracovní doba 4 dny v týdnu po 8 hodinách, dovolená 16 dnů (při nároku ve firmě 20 dnů)

• 6. 1. 2009 14:12

xy5

Prosím, naštěstí se mě to netýká (zatím), ale je potřeba být v "obraze". Člověk nikdy neví, co kdy bude potřebovat. Nějak tomu nerozumím. Myslela jsem, že těmto zaměstnancům se bude hradit v době, kdy nebude mít zam-tel náhrada mzdy (třeba i ve výší jen 60% - pokud odsouhlasí ÚP). Kde ale na to brát, když nemá firma peníze, že? To pátky budete evidovat jako co? To jim budete psát neplac. volno (srážení ZP)? Vždyť ti lidé budou mít za méně práce menší mzdu - to pokrátíte i když mají měsíční mzdu sjednanou? Prosím o vysvětlení.

• 6. 1. 2009 14:22

JiřinaH. (neregistrovaný)

Týdenní prac. dobu může zaměstnavatel stanovit nižší než 40 hodinovou, ale jen v souladu se ZP podle směnnosti nebo své vůle jen tehdy, pokud nedojde ke snížení mzdy. To je, zkrátí-li na 32 hodin týdně, musí kompenzovat ztrátu na odpr. době zvýšením hodin. výdělku - příklad , ze 48,10 na 60,12 Kč . ( 1924,- týdně).
      Při překážkách v práci na straně zaměstnavatele musí využít § 208-209.

• 6. 1. 2009 14:27

xy5

to je právě to, co mi nešlo do hlavy, přece jim zam-tel nemůže krátit úvazek, a pokud ano, tak musí povýšit sazby
      já si myslím, že to spousta zam-telů nemá dořešené až do úplného konce a v médiích také dávají mylné informace
      tato doba není jednoduchá a možná i odborníci zatím tápou (chudáci MÚ, které toto musí řešit teď hned)

• 6. 1. 2009 14:22

JK (neregistrovaný)

No to je otázka!!! Tady to vypadá, že buď všichni "dobrovolně"
      podepíšeme dodatek ke smlouvě na dočasné zkrácení prac.doby, ta sebou samozřejmě nese zkrácení peněz, nároku na dovolenou jak jsem teď dostala odpověď, no a vidíte, ještě ZP, jak to se bude řešit, když je zkrácená prac.doba? nevíte? A těch 60%????? Kde na to vzít, když peníze nejsou. Jak říkám, je to "dobrovolné"podepsání dodatku ke smlouvě. A jak budu vykazovat ten volnej den, jestli to bude pátek, nebo pondělí co já vím, jen vím, že mě to pěkně štve a že je spoustu nevyřešených otázek, pokud mi s nimi někdo pomůže, budu moc vděčná. Díky

• 6. 1. 2009 14:27

Renata (neregistrovaný)

jak to tak vidím, ZP je pěkná věc, ale problémy s nedostatkem práce nebo s nedostatkem fin.prostředků nevyřeší. Myslím, že pokud byste třeba nepřistoupili na dočasné zkrácení prac.doby, může se stát, že zaměstnavatel začne propouštět pro nadbytečnost. Takže buď méně práce a méně peněz (malou výhodou je, že si lidé na tu dobu nově vzniklého volna mohou najít třeba nějakou DPČ nebo DPP) nebo žádnou práci a žádné peníze - tedy kromě odstupného.

• 6. 1. 2009 14:49

JK (neregistrovaný)

To jste trefila paní Renato! Jak ale řešit, pokud se podnik nechce totálně položit a dočasně prostě nemá? Má někdo vyhovující návod, my bychom taky brali alepoň 60%, to je samozřejmé. Taky se nechce nějak zamotat do nějakých problému se soc. správou, zdravotní pojišťovnou a s nikým, byla bych tedy moc vděčná za jakokoliv názor. Nebylo by třeba lépe dočasně pracovat jen na např. 6,5 hod denně? Tím bychom měli ZP v pohodě, ne? A taky když by se stanovilo 6,5 hod, lépe by se to v závěru spočítalo za odpracovené dny, nebo je to jen můj pocit?

• 6. 1. 2009 14:58

Johana (neregistrovaný)

Zdá se mi, že je to lepší i kvůli nemoci. Pokud budete mít stanovený pátek, že neděláte a člověk bude od pátku nemocný, tak teď první 3 pracovní dny nedostane nic a to v jeho případě není pátek ale až pondělí+úterý+středa.

• 6. 1. 2009 15:34

xy5

pro mzdovou je určitě nejlepší, když má rozepsáné směny na po - pá, to kvůli odvodům ZP, náhradě mzdy za 1. 3 kal. dny nemoci apod., ale může o tom rozhodovat jenom MÚ? Co když firma řekne, že je lepší pracovat po - čt, v pátek nebo pondělí se nebude pracovat, protože se nebude topit (pokud mají svoji kotelnu), svítit, nepůjdou stroje apod. Takže je to určitě na zamyšlení a určitě by to někdo odpovědný ve firmě měl také odsouhlasit a přednést lidem (což určitě také nebude jednoduché). Takže, záleží, jak se k tomu postaví vedení firmy, příp. zam-ci, zda dobrovolně podepíší zkrác. úvazek apod. (na přechodnou dobu - třeba se začne znovu dařit). Ono se to řekne, ale když mají lidé splácet hypotéky, půjčky, děti mají na studiích, tak to opravdu není vůbec jednoduché.

• 6. 1. 2009 16:43

JK (neregistrovaný)

No já mám pocit, zde bude vítězit jeden celý den volný. Já jako mzdovka bych taky raději ten druhý případ pokrácení prac.doby.
      A s tím ZP tedy pokud bude pátek volný, tak se musí za ten den odvest jako by bylo neplacené volno? A jak to je pak s měsícem, který končí např. ve středu a máme 32 hod.týdenní dobu? To je nějakých 6,40 za den, no to je děsný....

• 6. 1. 2009 17:08

xy5

>
      >>pro mzdovou je určitě nejlepší, když má rozepsáné
      >>směny na po - pá, to kvůli odvodům ZP, náhradě mzdy za
      >>1.
      >>3 kal. dny nemoci apod., ale může o tom rozhodovat
      >>jenom MÚ? Co když firma řekne, že je lepší pracovat po
      >>-
      >>čt, v pátek nebo pondělí se nebude pracovat, protože
      >>se nebude topit (pokud mají svoji kotelnu), svítit,
      >>nepůjdou stroje apod. Takže je to určitě na zamyšlení
      >>a
      >>určitě by to někdo odpovědný ve firmě měl také
      >>odsouhlasit a přednést lidem (což určitě také nebude
      >>jednoduché). Takže, záleží, jak se k tomu postaví
      >>vedení firmy,
      >>příp. zam-ci, zda dobrovolně podepíší zkrác. úvazek
      >>apod. (na přechodnou dobu - třeba se začne znovu
      >>dařit).
      >>Ono se to řekne, ale když mají lidé splácet hypotéky,
      >>půjčky, děti mají na studiích, tak to opravdu není
      >>vůbec jednoduché.
      ---------------------------
      omlouvám se, správně mělo být .... náhradě mzdy za 1. 14 kal. dnů nemoci
      >
      >No já mám pocit, zde bude vítězit jeden celý den
      >volný. Já jako mzdovka bych taky raději ten druhý případ
      >pokrácení prac.doby.
      >A s tím ZP tedy pokud bude pátek volný, tak se musí za
      >ten den odvest jako by bylo neplacené volno? A jak to
      >je pak s měsícem, který končí např. ve středu a máme
      >32 hod.týdenní dobu? To je nějakých 6,40 za den, no to
      >je děsný....

s tím, kdy končí měsíc - to je jedno, prostě bude mít pracovních dnů např. v prosinci 17 + 2 dny svátků (ale co s těmi 4 dny volna - v pátek - neplacené?) normálně je v prosinci 20 + 3 dny svátků
      buď Vám poradí zde někdo nebo to konzultujte se zdrav. pojišťovnou (jenže jich máte určitě několik, ne všechny zaměstnance máte u VZP) a co když se názory zdrav. pojišťoven budou lišit? Vůbec Vám tuto situaci nezávidím.
      nebo rozepisovat do 5 dnů, ale každý den méně hodin, to byste pak ZP nemusela řešit (náhradu mzdy za 1. 14 KD nemoci byste pak také řešila v době od po - pá, ale zkrác. úvazkem)

• 6. 1. 2009 17:10

xy5

ZP byste nemusela řešit v případě, že by měli dotyční splněný MVZ pro ZP (pokud by se nejednalo o státní pojištěnce)

• 6. 1. 2009 18:14

JK (neregistrovaný)

No s tím už si nějak poradím, kdyby toho nedosáhl, tak doplatím, hlavně že jsou vyřešeny ty volné pátky.

• 7. 1. 2009 23:41

Andrea (neregistrovaný)

mohu? takže pokud je to prac. doba 5 dní v týdnu po 4 hodinách, dovolená 10 dnů (při nároku ve firmě 20 dnů)?

nebo prac. doba Po, St, Pá, Ne (noční směny) po 7 hodinách,
      dovolená 14 dnů (při nároku ve firmě 20 dnů)?

jestli to je správně, tak se u vás naučím i počítat, díky moc :-)))

• 8. 1. 2009 7:03

Johana (neregistrovaný)

>>>V současném krizovém období pokud se vedení rozhodne
      >>>budeme mít týdenní prac.dobu 32 hodin. Ráda bych se
      >>>zeptala, jaký vliv to má na nárok na dovolenou v
      >>>případě
      >>>že prac.doba bude po-čt a v pátek volno, nebo v
      >>>případě, že se konec pracovní doby posune např. v
      >>>po-čt.o 2
      >>>hodiny. Myslím, že toto si musíme též ujasnit.Děkuji
      >>>za pomoc.
      >>***
      >>Teď jsem to řešila - pracovní doba 4 dny v týdnu po 8
      >>hodinách, dovolená 16 dnů (při nároku ve firmě 20
      >>dnů)
      >
      >mohu? takže pokud je to prac. doba 5 dní v týdnu po 4
      >hodinách, dovolená 10 dnů (při nároku ve firmě 20
      >dnů)?
      Prac. doba 5 dní v týdnu po 4 >hodinách, dovolená 20 dnů po 4 hodinách, nebo tedy 10 dnů po 8 hodinách ale to mi nedává smysl :-))
      >
      >nebo prac. doba Po, St, Pá, Ne (noční směny) po 7
      >hodinách,
      >dovolená 14 dnů (při nároku ve firmě 20 dnů)?
      >
      >jestli to je správně, tak se u vás naučím i počítat,
      >díky moc :-)))

• 8. 1. 2009 20:57

Andrea (neregistrovaný)

tak ještě jednou:

a) prac. doba 5 dní v týdnu (po - pá) po 4 hodinách. dovolená bude kolik, když je nárok ve firmě 20 dní?

b) prac. doba Po, St, Pá, Ne - jedná se o noční prac. dobu 7 hodin. (2 hlídači se střídají, jeden hlídá v Po, St, Pá, Ne, a druhý Út, Čt, So, Po) kolik v tomto případě bude jejich nárok na dovolenou, když je ve firmě nárok na 20 dní?

díky moc, uveďte mi prosím výpočet. prosím prosím :-)))

• 9. 1. 2009 7:13

Johana (neregistrovaný)

>tak ještě jednou:
      >
      >a) prac. doba 5 dní v týdnu (po - pá) po 4 hodinách.
      >dovolená bude kolik, když je nárok ve firmě 20 dní?
      Při práci 5 dnů v týdnu po 8 hodinách je 20 dnů
      při práci 5 dnů v týdnu po 4 hodinách je také 20 dnů ale po 4 hodinách (je zaměstnán na plný počet dnů akorát na míň hodin)
      *****>
      >b) prac. doba Po, St, Pá, Ne - jedná se o noční prac.
      >dobu 7 hodin. (2 hlídači se střídají, jeden hlídá v
      >Po, St, Pá, Ne, a druhý Út, Čt, So, Po) kolik v tomto
      >případě bude jejich nárok na dovolenou, když je ve firmě
      >nárok na 20 dní?
      Tady pracují 4 dny v týdnu po 7 hodinách - vypočítávám to obyčejnou trojčlenkou - při 5 dnech - 20 dnů, při 4 dnech - x dnů = x:20=4:5
      x = (20*4)/5
      x = 16 dnů po 7 hodinách
      Tady s těma hlídačema si nejsem jistá, jak je to když se střídají v so + ne, ale udělala bych to takto.
      >
      >díky moc, uveďte mi prosím výpočet. prosím prosím
      >:-)))

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).