Re: OSVČ a zálohy 2009
>dobrý den
>tak jsem koukala na stránky ČSSZ a mají tam nové info
>o zálohách na důchodové pojištění vztahující se už na
>platby za leden 2009.
>
>Pokud jsem to dobře pochopila, tak OSVČ, které v roce
>2008 platili tu minimální zálohu na důchod. pojištění
>1 596,-, tak za leden zaplatí 1574,-
>A OSVČ, které mají vyměrovací základ vyšší, tak si ho
>přepočtou 29,2%.
>
>Dobrý den ,na stránce www.ucto2000.cz píšou,že nové min.zálohy na důchod.poj.a nemoc.poj. se budou hradit až po podání přehledu za rok 2008.Za leden se zvyšuje jen min.zdrav.poj.1.590 Kč
>
Re: OSVČ a zálohy 2009
no na účtu jsou ty informace z 2.1. a tohle na www.cssz.cz naběhlo dnes. Zítra jdu na sociálku, tak se ještě osobně zeptám.
http://www.cssz.cz/cz/osoby-samostatne-vydelecne-cinne/platba-pojistneho/zalohy-na-pojistne-na-duchodove-pojisteni.htm
OSVČ, která vykonávala samostatnou výdělečnou činnost v roce 2008, byla povinna platit zálohy na pojistné a tuto činnost vykonává nadále i v roce 2009 a nedojde u ní k žádné změně jako například k ukončení a znovuzahájení činnosti, ke změně činnosti z hlavní na vedlejší a naopak, platí zálohy na pojistné na důchodové pojištění v roce 2009 do kalendářního měsíce, předcházejícího měsíci, kdy byl/měl být podán přehled za rok 2008 ve výši 29,2 % vyměřovacího základu. V případě, že OSVČ platila v roce 2008 zálohy na pojistné v minimální výši, tzn. v případě výkonu hlavní činnosti ve výši 1596 Kč, v případě výkonu vedlejší činnosti ve výši 639 Kč, platí od 1. 1. 2009 zálohy na pojistné ve výši 1574 Kč v případě výkonu hlavní činnosti a ve výši 630 Kč v případě výkonu vedlejší činnosti do kalendářního měsíce předcházejícího měsíci podání přehledu za rok 2008.,.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
6. 1. 2009 16:24
dobrý den
tak jsem koukala na stránky ČSSZ a mají tam nové info o zálohách na důchodové pojištění vztahující se už na platby za leden 2009.
Pokud jsem to dobře pochopila, tak OSVČ, které v roce 2008 platili tu minimální zálohu na důchod. pojištění 1 596,-, tak za leden zaplatí 1574,-
A OSVČ, které mají vyměrovací základ vyšší, tak si ho přepočtou 29,2%.