Dobrý den,
nevíme, kde jste získala informaci, že není nutný živnostenský list. Za situace, že nemáte uzavřen pracovní nebo obdobný poměr, na základě kterého činnost vykonáváte, se jedná o neoprávněné podnikání. Vystavujete se doměření nemalých sankcí. Určitě bude vhodné prostudovat smlouvu o poskytování reklamy, kterou jste uzavřela.
Studentka by měla ohlásit volnou živnost-minimálně obor č. 47 zprostředkování obchodu a služeb, ev. obor č. 66 reklamní činnost,marketing,mediální zastoupení. Dle živnostenského zákona je živností soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem,na vlastní odpovědnost, za účelem dosažení zisku a za podmínek stanovených tímto zákonem, odpověděla Dana Neumanová, vedoucí Obecního živnostenského úřadu Kolín.
Vznik živnostenského oprávnění samozřejmě vyžaduje registraci na FÚ, ČSSZ a příslušné ZP (můžete učinit přes centrální místa ŽÚ). Z důvodu studia nemusíte platit minimální zálohy (je však nutné doložit potvrzení o studiu). Doplatky dle výdělku. Čtěte další články zaměřené na OSVČ vedlejší.
Dagmar Kučerová ::)
Dobrý den,
děkuji za Vaší odpověď.
Informaci, že není nutný živnostenský list jsem získala přímo na webových stánkách firmy, která reklamní plochy vytváří a i je jejich samotným cílem. Budu citovat prohlášení této společnosti z jejich stránek pod záložkou FAQ:
Dobrý den,
příjmy, které plynou z uzavřených smluv o zprostředkování dle občanského zákoníku je možné považovat za příležitostné příjmy. Ovšem už samo slovo příležitostné znamená, že jsou skutečně vykonávány příležitostně, nikoliv opakovaně nebo soustavně. Činnost vykonávaná soustavně a za účelem dosažení zisku, živnostenské oprávnění vyžaduje.
Nezáleží tedy, zda "finanční úřad živnostenské oprávnění uvítá nebo neuvítá," ale zda se nejedná o neoprávněné podnikání nebo zastřený zaměstnanecký poměr.
V každém případě se budeme problematikou zabývat. Připravíme na toto zajímavé téma samostatný článek.
Dagmar Kučerová ::)
Zde je odkaz na slibovaný článek: Na reklamu zprostředkovatelská smlouva nestačí. Chce to živnosťák
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 4. 2011 12:40
Dobrý den,
chtěla jsem Vás poprosit o radu. Začala jsem spolupracovat jako affiliate partner (mám na webových stránkách reklamu) a z této reklamy budu dostávat peníze. Tyto obdržené finance musím ale podle zákona danit, živnostenský list prý potřeba není, tak se chci zeptat jak tuto daň mohu tedy platit?
Mám si podat daňové přiznání?
(jsem studentka VŠ a živnostenský list nemám).
Velice děkuji :)