Re: DPP
Já se asi zblázním. Tohle může vymyslet pouze b.....
Když us jsme u té DPP. Jak to bude pokud byla uzavřena v loňském roce na měsíc prosinec - leden 2009. Vyplacena však bude až v r. 2009. Předpokládám, že ten nesmysl se na ni už vztahuje. Mám pravdu?
Hezký den
já jsem volala na náš FÚ, jak to tedy s DoPP bude v r. 2009, tam ještě nemají nový zákon nastudovaný (takže já nevím , někdo to tam ještě níže znovu rozebírá a z toho bych pochopila, že je vše při starém), každopádně teď zpracováváme mzdy za prosinec a máme do konce ledna na to, abychom to nastudovali (a pokud je opravdu změna, které tedy nerozumím vůbec, tak to snad bude srozumitelně vysvětlené od odborníků na jejich www stránkách)
tady:
http://www.sbirka.cz/POSL4TYD/NOVE/09-002.htm
je to bod 9:
V § 6 odst. 13 se slova "sám za sebe, a u zaměstnance, na kterého se vztahuje povinné zahraniční pojištění stejného druhu, zvýšené o částku odpovídající příspěvkům zaměstnavatele na toto zahraniční pojištění" nahrazují slovy "(dále jen "povinné pojistné"); částka odpovídající povinnému pojistnému se při výpočtu základu daně připočte k příjmu ze závislé činnosti nebo funkčnímu požitku i u zaměstnance, u kterého povinnost platit povinné pojistné zaměstnavatel nemá. Povinné pojistné se zaokrouhluje na celé koruny směrem nahoru".
Když si to sesumarizujete s dosavadním zákonem, tak je to tak jasné, že pochybuji, že by se to dalo ještě zvrátit nějakým výkladem.
já jsem asi natvrdlá - vždyť já tam čtu o zahraničním pojistném, tak proč by se to mělo vztahovat na DoPP placené v ČR? Navíc, pokud by se to mělo odvádět z DoPP, tak by se snad musely k tomu změnit zákony (o zdrav. poj., soc. poj.) a tam jsem tyto změny nenašla
určitě mnoho účetních v těchto dnech absolvuje školení na téma daně ze závislé činnosti - já také, tudíž se na to pozeptám
Je možný teleologický výklad, protože v důvodové zprávě se o nějakém zvyšování základu daně nepíše.
Důvodová zpráva:
V § 6 odst. 13 zákona se z toho důvodu při stanovení základu daně u poplatníků s příjmy ze závislé činnosti stanoví, že u zaměstnance, na kterého se nevztahují tuzemské právní předpisy o veřejnoprávním pojištění, se postupuje při stanovení základu daně tak, jako kdyby se na takového zaměstnance tyto tuzemské právní předpisy o veřejnoprávním pojištění vztahovaly (zavádí se daňová fikce). Tzn. že příjmy takového poplatníka se budou navyšovat při stanovení základu daně vždy o částku, která bude odpovídat tuzemskému pojištění placenému zaměstnavatelem (jehož výše je běžně známá, a to včetně akceptace horního limitu pro placení pojistného). Daňové zatížení zaměstnance, na kterého se nevztahují naše předpisy
o veřejnoprávním pojištění, bude tedy odpovídat daňovému zatížení tuzemských zaměstnanců a navíc nebude třeba složitě zjišťovat způsob placení zahraničního povinného pojistného, a současně se v tomto ustanovení pro povinné pojistné, které z příjmů zaměstnance platí zaměstnavatel, zavádí v tomto ustanovení legislativní zkratka „povinné pojistné“, která se pak používá v následujících ustanoveních zákona.
Navrhované řešení do značné míry řeší vzniklé problémy a posiluje právní jistotu zaměstnavatelů i zaměstnanců při zdanění příjmů ze závislé činnosti.
Hezký den!
9. V § 6 odst. 13 se slova "sám za sebe, a u zaměstnance, na kterého se vztahuje povinné zahraniční pojištění stejného druhu, zvýšené o částku odpovídající příspěvkům zaměstnavatele na toto zahraniční pojištění" nahrazují slovy "(dále jen "povinné pojistné"); částka odpovídající povinnému pojistnému se při výpočtu základu daně připočte k příjmu ze závislé činnosti nebo funkčnímu požitku i u zaměstnance, u kterého povinnost platit povinné pojistné zaměstnavatel nemá. Povinné pojistné se zaokrouhluje na celé koruny směrem nahoru".
Par. 6 odst. 13:
(13) Základem daně (dílčím základem daně) jsou příjmy ze závislé činnosti nebo funkční požitky, s výjimkou uvedenou v odstavcích 4 a 5, zvýšené o částku odpovídající pojistnému na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti a pojistnému na všeobecné zdravotní pojištění, které je z těchto příjmů podle zvláštních právních předpisů21) povinen platit zaměstnavatel sám za sebe, a u zaměstnance, na kterého se vztahuje povinné zahraniční pojištění stejného druhu, zvýšené o částku odpovídající příspěvkům zaměstnavatele na toto zahraniční pojištění.
Po úpravě:
(13) Základem daně (dílčím základem daně) jsou příjmy ze závislé činnosti nebo funkční požitky, s výjimkou uvedenou v odstavcích 4 a 5, zvýšené o částku odpovídající pojistnému na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti a pojistnému na všeobecné zdravotní pojištění, které je z těchto příjmů podle zvláštních právních předpisů21) povinen platit zaměstnavatel (dále jen "povinné pojistné"); částka odpovídající povinnému pojistnému se při výpočtu základu daně připočte k příjmu ze závislé činnosti nebo funkčnímu požitku i u zaměstnance, u kterého povinnost platit povinné pojistné zaměstnavatel nemá. Povinné pojistné se zaokrouhluje na celé koruny směrem nahoru
>>>>>>>>>Dobrý den, pochytila jsem tedy správně že se bude DPP
>>>>>>>>>danit superhrubou mzdou? Není to nesmysl nebo asi
>>>>>>>>>výmysl?
>>>>>>>>čtěte o kousek níže
>>>>>>>
>>>>>>>nesmysl - ano, výmysl - ne, vítejte v Pokročilém
>>>>>>>Kocourkově
>>>>>>
>>>>>>Já se asi zblázním. Tohle může vymyslet pouze b.....
>>>>>>
>>>>>>Když us jsme u té DPP. Jak to bude pokud byla
>>>>>>uzavřena
>>>>>>v loňském roce na měsíc prosinec - leden 2009.
>>>>>>Vyplacena však bude až v r. 2009. Předpokládám, že
>>>>>>ten
>>>>>>nesmysl se na ni už vztahuje. Mám pravdu?
>>>>>>Hezký den
>>>>>
>>>>>Bohužel, přestože jsem Jarda a několik let se tak
>>>>>podepisuji pod příspěvky, tak nemohu tuto přezdívku
>>>>>použít. Zvolil jsem si proto novou a to Zuza. Mějte
>>>>>se
>>>>>hezky
>>>>Jardo,tahle nová je taky hezká. Ale ani ne
>>>>originální,
>>>>vždyť o chlapovi jménem Zuzanka zpíval už Johnny Cash
>>>
>>>já jsem volala na náš FÚ, jak to tedy s DoPP bude v
>>>r.
>>>2009, tam ještě nemají nový zákon nastudovaný (takže
>>>já nevím , někdo to tam ještě níže znovu rozebírá a z
>>>toho bych pochopila, že je vše při starém),
>>>každopádně
>>>teď zpracováváme mzdy za prosinec a máme do konce
>>>ledna na to, abychom to nastudovali (a pokud je
>>>opravdu
>>>změna, které tedy nerozumím vůbec, tak to snad bude
>>>srozumitelně vysvětlené od odborníků na jejich www
>>>stránkách)
>>*******
>>Prosím vás, kde je možné se téhle blbině (superhrubé
>>u
>>DPP) dočíst? To mi fakt rozum nebere:))
>Odkaz byl na sbírku 2/2009 bod 9
>Taky si říkám, že asi nejsem normální.
Myslím si, že je zde mnoho povyku a pro nic.
Po přečtení starého textu § 6 odst.13 zjistíte, že se jedná o zahraniční pracovníky. Ti byli po zavedení "superhrubé" zvýhodněni
na čisté mzdě oproti tuzemským.
Nový text pouze toto zvýhodnění (byť pozdě) odstraňuje.
Týká se to zaměstnanců, na které se nevztahují naše zákony o SP a ZP.
O DPP zde není ani zmínka.
Omlouvám se, že jsem předtím poslal prázdnou zprávu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
7. 1. 2009 13:36
Dobrý den, pochytila jsem tedy správně že se bude DPP danit superhrubou mzdou? Není to nesmysl nebo asi výmysl?