Souhlas vlastnika bytu k prov.zivnosti

• (neregistrovaný)

7. 1. 2009 13:58

dobry den,
    bydlim v pronajatem byte a chci podnikat jako lektor cizich jazyku na zivnostensky list. podle zivnostenskeho uradu musim k formulari o ohlaseni zivnosti prilozit formular o souhlasu majitele bytu. majitelka mi souhlas dat nechce, z pronajmu bytu totiz neodvadi dane a asi ma strach aby se na to neprislo. budu to jeste zkouset, ale nerada bych dospela k vydirani typu "kdyz mi nedas souhlas, tak te napraskam financakum". nema s timhle nekdo nejakou zkusenost, jak se vyhnout tomu "vydirani" a domoci se sveho? navic podle rozhodnuti soudu neni k podnikani souhlas vlastnika treba, pokud v dome neni zadna kancelar, provozovna atd, coz je presne muj pripad - danovou evidenci necham na odbornicich a ucit budu v jazykovce a u studentu doma. v byte naprosto zadna zmena nenastane. proc po me zivnostensky urad chce souhlas vlastnika bytu?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 1. 2009 16:48

pája

Re: souhlas vlastnika bytu k prov.zivnos
      to se tedy divím, protože k ohlášení živnosti, nechcete-li mít v bytě provozovnu, nemusíte mít žádný souhlas majitele bytu, to je jen admin.úkon a údaj, v § 45 ŽZ je jasně ubvedeno, co musíte doložit a o souhlasu maj.bytu tam není ani slovo. Zkuste je dotázat, k čemu to potřebují a kde je tato povinnost stanovena. Něco jiného je stav, kdy chcete zřídit sídlo PO v bytě, tam souhlas být mjusí, ale to asi není Váš případ.

• 7. 1. 2009 17:06

pajus (neregistrovaný)

diky za reakci, uvedeny paragraf jsem znovu procetla, skutecne tam nic neni, ale cetla jsem i dale a v §46 stoji ze fyzicka osoba k ohlaseni prilozi f) doklad prokazující právní důvod pro užívání prostor, do nichž umístil místo podnikání, liší-li se od bydliště (§ 5 odst. 2), k doložení právního důvodu pro užívání prostor postačí písemné prohlášení vlastníka nemovitosti, bytu nebo nebytového prostoru, kde jsou prostory umístěny, že s umístěním souhlasí. takze uz vim ze to podle zakona byt musi, a radost z toho nemam. budu muset prosit a prosit.....

• 7. 1. 2009 17:06

pa (neregistrovaný)

diky za reakci, uvedeny paragraf jsem znovu procetla, skutecne tam nic neni, ale cetla jsem i dale a v §46 stoji ze fyzicka osoba k ohlaseni prilozi f) doklad prokazující právní důvod pro užívání prostor, do nichž umístil místo podnikání, liší-li se od bydliště (§ 5 odst. 2), k doložení právního důvodu pro užívání prostor postačí písemné prohlášení vlastníka nemovitosti, bytu nebo nebytového prostoru, kde jsou prostory umístěny, že s umístěním souhlasí. takze uz vim ze to podle zakona byt musi, a radost z toho nemam. budu muset prosit a prosit.....

• 7. 1. 2009 17:20

pája

Vy tam nemáte bydliště? Pokud-podle odpovědi -asi ne, tak co ohlásit živnost dle evid. trv.bydliště, vždyť podnikatelské aktivity nemusíte konat v místě bydliště, já taky jezdím po celé republice, akorát, že jsem příslušný pod FÚ a ŽÚ dle bydliště.

• 7. 1. 2009 17:40

pa (neregistrovaný)

v pronajatem byte nemam trvale bydliste a jako misto podnikani bych trvale bydliste co mam na obcance klidne uvedla ale co kdyz nahodou bude chtit prijit kontrola z financaku? ja se na trv. bydl. fakt vubec nezdrzuju, nebylo by te kontrole divne kdyz bych je zavedla do nejakeho bytu ktery nemam nikde uvedeny a ani neni muj, ale mam tam dejme tomu ucebnice atd ktere pouzivam k vyuce? mate zkusenosti s kontrolou? (vim ze je celkem nepravdepodobna, ale presto je stale mozna)

• 7. 1. 2009 17:44

pája

pokud máte tedy trv.bydliště jinde, tak si ohlašte tu živnost tam, dejte si tam schránku(nemáte-li )na poštu a z kontroly FÚ si nedělejte hlavu, pokud by chtěli provést kontrolu, tak Vás vyzvou, kdy a co máte předložit a Vy jim to donesete. Přece si nemyslíte, že (i když na to mají právo) se budou zdržovat chozením po kontrolách někde po bytech, nestačí dělat jiné věci.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).