Výpočet DPH při pořízení zboží z JČS

• (neregistrovaný)

7. 1. 2009 16:47

Dobrý den,
    zajímalo by mě, jak přesně postupovat u výpočtu DPH při pořízení zboží z jiného členského státu. Konkrétně se mi jedná o to, že základ daně je v EUR, ale já samozřejmě DPH odvádím v korunách.
    Je nutné nejdříve základ převést na koruny a až poté počítat DPH? Nebo mohu vypočítat DPH z částky v EUR a až poté převést na koruny? Člověk by řekl že je to jedno, ale není tomu tak, pokud v průběhu výpočtu dochází k zaokrouhlování.
    Otázka tedy zní - je někde v zákoně dáno, že základem pro výpočet daně musí být vždy částka v korunách?
    Případně je stanoveno, že v průběhu výpočtu nesmí docházet k zaokrouhlování?
    Prosím případně o citaci, či odkaz na konkrétní ustanovaní, ze kterého toto bude jasné.
    Díky!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 1. 2009 20:49

anonym (neregistrovaný)

Re: Výpočet DPH při pořízení zboží z JČS
      § 35 odst. 2 vám stanoví, že pořizovatel zboží je povinen doplnit na obdrženém dokladu nebo v evidenci pro daňové účely do 15 dnů ode dne pořízení tyto údaje:
      a) datum uskutečnění pořízení,
      b) základní nebo sníženou sazbu daně,
      c) výši daně uvedenou v korunách a haléřích, popřípadě zaokrouhlenou způsobem podle § 28 odst. 2 písm., t.j. l) výši daně zaokrouhlenou na nejbližší měnovou jednotku v oběhu, popřípadě uvedenou v haléřích.
      V § 26 je stanoveno, že údaje o dani a základu daně se na daňovém dokladu uvádějí v české měně.

Cizí měnu nejdříve přepočtete na českou měnu a teprve poté vypočtete DPH. Pro pořízení zboží z EU použijete kurz ČNB a to buď kurz denní nebo pevný (stanovíte si např., že budete používat kurz z 1. dne v měsíci). Při dovozu z 3. zemí použijete kurz celnice (z JSD).

• 7. 1. 2009 21:00

Míra (neregistrovaný)

Re: Výpočet DPH při pořízení zboží z JČS
      Perfektní, děkuju za odpověď. Hledal jsem ve špatných paragrafech, z těch odkazovaných už to vcelku jasně vyplývá. Ještě jednou díky!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).