Re: Výpočet DPH při pořízení zboží z JČS
§ 35 odst. 2 vám stanoví, že pořizovatel zboží je povinen doplnit na obdrženém dokladu nebo v evidenci pro daňové účely do 15 dnů ode dne pořízení tyto údaje:
a) datum uskutečnění pořízení,
b) základní nebo sníženou sazbu daně,
c) výši daně uvedenou v korunách a haléřích, popřípadě zaokrouhlenou způsobem podle § 28 odst. 2 písm., t.j. l) výši daně zaokrouhlenou na nejbližší měnovou jednotku v oběhu, popřípadě uvedenou v haléřích.
V § 26 je stanoveno, že údaje o dani a základu daně se na daňovém dokladu uvádějí v české měně.
Cizí měnu nejdříve přepočtete na českou měnu a teprve poté vypočtete DPH. Pro pořízení zboží z EU použijete kurz ČNB a to buď kurz denní nebo pevný (stanovíte si např., že budete používat kurz z 1. dne v měsíci). Při dovozu z 3. zemí použijete kurz celnice (z JSD).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
7. 1. 2009 16:47
Dobrý den,
zajímalo by mě, jak přesně postupovat u výpočtu DPH při pořízení zboží z jiného členského státu. Konkrétně se mi jedná o to, že základ daně je v EUR, ale já samozřejmě DPH odvádím v korunách.
Je nutné nejdříve základ převést na koruny a až poté počítat DPH? Nebo mohu vypočítat DPH z částky v EUR a až poté převést na koruny? Člověk by řekl že je to jedno, ale není tomu tak, pokud v průběhu výpočtu dochází k zaokrouhlování.
Otázka tedy zní - je někde v zákoně dáno, že základem pro výpočet daně musí být vždy částka v korunách?
Případně je stanoveno, že v průběhu výpočtu nesmí docházet k zaokrouhlování?
Prosím případně o citaci, či odkaz na konkrétní ustanovaní, ze kterého toto bude jasné.
Díky!