Re: překážky na straně zaměstnavatele 20
Podle § 209 ZP může náhrada mzdy činit nejméně 60% průměrného výdělku, upraví-li toto dohoda mezi zaměstnavatelem a odborovou organizací. Pokud nemáte odborovou organizaci, musí podat návrh, bay úřad práce rozhodl, zda jsou dány důvpdy pro poskytování náhrady mzdy v nižší částce (rpzhodne, zda se jedná o částečnou nezaměstnanost). Pokud to ÚP schválí, může bát náhrada mzdy 60% prům. výdělku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Vláda bude i v květnu zasahovat do cen paliv. Mění se výpočet
Odhlášené zaměstnance už znovu najdete. ČSSZ opravila chybu
Daňové přiznání v ohrožení? Podání vám může zkomplikovat přetížený systém
Zaměstnavatel vás pozdě přihlásil k pojištění. Jaké nastanou komplikace?
Systém hlášení úspěšně pokračuje, tvrdí stát. Zaměstnavatelé se mezitím „hroutí“
Dobírka jako smažák české e-commerce. Bude mít fanoušky, ale hospodu vám nezachrání
7. 1. 2009 18:29
Dobrý večer,
pročetla jsem dříve uvedené příspěvky .... jen bych se ráda ubezpečila, pochopila-li jsem je správně a platí-li i nyní v r.2009....:
(ještě bych ráda dodala, že se jedná o dodavatele v automobilové výrobě....budeme nuceni zaměstnávat zaměstnance pouze 3-4 místo 5 dní v týdnu)...
1) při překážkách je zaměstnavatel povinen vyplácet 100% průměrné mzdy (ne sjednané?)
2) má-li organizace odbory, je možné s nimi sjednat náhradu ve výši min 60% (tedy v rozmezí 60-100%?)
3) nemá-li org.odbory, může zažádat úřad práce o možnost vyplácení nižší náhrady, a to až do výše 60% (toto řešit s UP)
JEŠTĚ DOTAZY:
- pochopila jsem to správně?
- a platí to i po 1.1.2009?
- jiná možnost není? .... nemůže se zaměstnavatel písemně dohodnout se zaměstnanci na nižší náhradě mzdy?
VELICE DĚKUJI ZA ODP...