Překážky na straně zaměstnavatele 2009

• (neregistrovaný)

7. 1. 2009 18:29

Dobrý večer,
    pročetla jsem dříve uvedené příspěvky .... jen bych se ráda ubezpečila, pochopila-li jsem je správně a platí-li i nyní v r.2009....:
    (ještě bych ráda dodala, že se jedná o dodavatele v automobilové výrobě....budeme nuceni zaměstnávat zaměstnance pouze 3-4 místo 5 dní v týdnu)...
    1) při překážkách je zaměstnavatel povinen vyplácet 100% průměrné mzdy (ne sjednané?)
    2) má-li organizace odbory, je možné s nimi sjednat náhradu ve výši min 60% (tedy v rozmezí 60-100%?)
    3) nemá-li org.odbory, může zažádat úřad práce o možnost vyplácení nižší náhrady, a to až do výše 60% (toto řešit s UP)
    JEŠTĚ DOTAZY:
    - pochopila jsem to správně?
    - a platí to i po 1.1.2009?
    - jiná možnost není? .... nemůže se zaměstnavatel písemně dohodnout se zaměstnanci na nižší náhradě mzdy?
    VELICE DĚKUJI ZA ODP...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 1. 2009 6:57

Míša (neregistrovaný)

Re: překážky na straně zaměstnavatele 20
      Podle § 209 ZP může náhrada mzdy činit nejméně 60% průměrného výdělku, upraví-li toto dohoda mezi zaměstnavatelem a odborovou organizací. Pokud nemáte odborovou organizaci, musí podat návrh, bay úřad práce rozhodl, zda jsou dány důvpdy pro poskytování náhrady mzdy v nižší částce (rpzhodne, zda se jedná o částečnou nezaměstnanost). Pokud to ÚP schválí, může bát náhrada mzdy 60% prům. výdělku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).