Re: oprava majetku který není v OM
Když mně tu leží faktura a on trvá na zaplacení z firemního účtu jak byste to tedy prohnala ? Je zapsaná pod číselnou řadou a bude hrazena z firemního účtu, takže zaúčtovat musím !
On má nemovitost - ubytovnu je jejím majitelem takže má tržby s 9% sazbou daně a část pronajímá s 19% jako uskutečněná plnění odvádí DPH. Já jsem z toho tak zblblá, viděsil/a jste mě s DPH. Řekněte, že měl nárok na odpočet daně jinak se jdu pást... Nechtěl ji do OM, měl prý výhodnou sazbu u hypotéky. Ach, jo
zákon o DPH posuzuje nárok na odpočet daně - má plátce, pokud přijatá zdanitelná plnění použije pro uskutečnění své ekonomické činnosti. Nárok na uplatnění odpočtu daně vzniká dnem, ke kterému vznikla povinnost přiznat daň na výstupu.
(2) Plátce má nárok na uplatnění odpočtu daně u přijatých zdanitelných plnění, která použije pro účely uskutečňování
a) zdanitelných plnění, u kterých vzniká povinnost přiznat daň na výstupu,
Pokud ubytovává a odvádí DPH tedy ekonomická činnost a koupí třeba postel, domnívám se, že z ní má nárok na odpočet daně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
8. 1. 2009 18:56
Dobrý den, nějak se v tom plácám. Podnikatel vedoucí PÚ má nemovitost, nemá ji v OM, přesto faktury platí na firmu a z firemního účtu. Dosud jsem účtovala jako 511900/321100 jako nedaňový výdaj zvyšující základ daně. Jde mi o to, že za rok je to částka okolo 500000,- Kč a začala jsem přemýšlet zda to není technické zhodnocení, jestli musím to co je TZ dát nevím na 021 ? samozřejmě odpisy nejsou daňově účinné, nebo všechno jako TZ, nebo všechno jako opravy daňově neúčinné ? Jsem v koncích , nakopněte .. poraďte systém. Děkuji Míša