Re: 0SVČ - sociální pojištění, zálohy r.
dobrý den
mají v tom dost zmatky způsobené tím, že vydali pokyny před změnou té sazby. (z 29,6 na 29,2)
http://www.cssz.cz/cz/osoby-samostatne-vydelecne-cinne/platba-pojistneho/zalohy-na-pojistne-na-duchodove-pojisteni.htm
tady mají vysvětleno jak je to se zálohami pro letošek.
Taky jsem se na sociálce osobně ptala a potvrdili mi, že
OSVČ, které loni platili to minimum 1 596,- ( a nemají žadnou změnu), tak už za leden platí 1 574,- až do podání přehledu. Potom minimálně těch 1 720,-.
Pokud OSVČ měl vyšší vyměřovací základ, tak si ho přepočtě 29,2% a to platí od ledna do podání přehledu.
Nemocenské je minimálně 56,- (1,4% ze 4 000)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
9. 1. 2009 9:18
Dobrý den,
na interntu jsem se dočetla již několik různých částek týkající se sociálního pojištění OSVČ v roce 2009. Někde jsem četla, že je nemocenské pojištění 2,4%, někde 1,4% z min.vym.základu Kč 4000,-. Pak v poučení k Přehledu, že pojištění je 29,6%, v Zákoně to vidím také tak, ale když se dívám na jiné stránky, tak je tam 29,2%. Pak že min. záloha je Kč 1574,-, tedy nižší než vloni, přitom zas jinde je Kč 1720,- a v přehledu dokonce Kč 1744,-...
Prosím Vás, jak to tedy skutečně je? Přikláním se k variantě, že pojištění OSVČ je 29,2%, minimální zálohy činí Kč 1720,-, min.nemocenské zálohy jsou Kč 56,-. V tom případě by ale poučení k přehledu OSVČ nebylo správně...
Předem děkuji za vyjasnění.