0SVČ - sociální pojištění, zálohy r.09

• (neregistrovaný)

9. 1. 2009 9:18

Dobrý den,

na interntu jsem se dočetla již několik různých částek týkající se sociálního pojištění OSVČ v roce 2009. Někde jsem četla, že je nemocenské pojištění 2,4%, někde 1,4% z min.vym.základu Kč 4000,-. Pak v poučení k Přehledu, že pojištění je 29,6%, v Zákoně to vidím také tak, ale když se dívám na jiné stránky, tak je tam 29,2%. Pak že min. záloha je Kč 1574,-, tedy nižší než vloni, přitom zas jinde je Kč 1720,- a v přehledu dokonce Kč 1744,-...

Prosím Vás, jak to tedy skutečně je? Přikláním se k variantě, že pojištění OSVČ je 29,2%, minimální zálohy činí Kč 1720,-, min.nemocenské zálohy jsou Kč 56,-. V tom případě by ale poučení k přehledu OSVČ nebylo správně...

Předem děkuji za vyjasnění.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 1. 2009 12:02

martina (neregistrovaný)

Re: 0SVČ - sociální pojištění, zálohy r.
      dobrý den
      mají v tom dost zmatky způsobené tím, že vydali pokyny před změnou té sazby. (z 29,6 na 29,2)

http://www.cssz.cz/cz/osoby-samostatne-vydelecne-cinne/platba-pojistneho/zalohy-na-pojistne-na-duchodove-pojisteni.htm

tady mají vysvětleno jak je to se zálohami pro letošek.
      Taky jsem se na sociálce osobně ptala a potvrdili mi, že
      OSVČ, které loni platili to minimum 1 596,- ( a nemají žadnou změnu), tak už za leden platí 1 574,- až do podání přehledu. Potom minimálně těch 1 720,-.
      Pokud OSVČ měl vyšší vyměřovací základ, tak si ho přepočtě 29,2% a to platí od ledna do podání přehledu.

Nemocenské je minimálně 56,- (1,4% ze 4 000)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).