Prohlášení popl.daně

• (neregistrovaný)

9. 1. 2009 9:38

Dobrý den, potřebovala bych poradit -
    v současné době jsem na MD, v lednu budu od zaměstnavatele ještě čerpat nevybranou ŘD z r.2008. Současně mám také možnost pracovat pro jinou firmu na základě DoPP s měs.odměnou cca 2.000,-Kč.
    1/ Je lepší podepsat prohlášení u zaměstnavatele nebo u firmy, kde budu mít pravidelný přivýdělek?

2/ když podepíšu prohlášení popl. u firmy, kde budu mít DoPP - budu danit zálohovou daní?

3/ změnily se od 1.1.09 podmínky u DoPP? ( SP a ZP se neodvádí, do 5.000,- srážková daň, nad zálohová?)

Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 1. 2009 10:05

Jindra (neregistrovaný)

Re: Prohlášení popl.daně
      Podle mne v lednu podepište prohlášení u současného zaměstnavatele, kde budete čerpat dovolenou, mohou vám provést odpočet. Tam, kde nejste od 1. dne v měsíci, nebude odpočet za daný měsíc proveden. Tak že od 1. února můžete podepsat prohlášení u ´jiné firmy, kde budete pracovat na dohodu

• 9. 1. 2009 10:49

Líba (neregistrovaný)

Re: Prohlášení popl.daně
      Záleží na tom, jestli víc potřebujete, abyste si měsíční slevu na poplatníka vyčerpala okamžitě, nebo abyste celkově zaplatila nižší daně. Budete-li mít v lednu (možná i v únoru?) souběh příjmů, tak v globále by bylo výhodnější mít podepsané prohlášení u toho menšího příjmu, protože se vám tudíž bude danit zálohovou daní (dovolená bude asi víc jak 5000,-, tak taky) a budete si ji moci po skončení roku vyúčtovat. Pokud budete mít podepsáno u současného zaměstnavatele, tak ten druhý vám srazí daň srážkovou, která je konečná, a už ji zpátky nedostanete.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).