Společník, jednatel - odměna a pojištění

• (neregistrovaný)

9. 1. 2009 9:58

Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat na to, když společník a jednatel zároveň pobírá měsíčně odměnu ve výši 10.000,- Kč a nemá uzavřený ani pracovněprávní vztah, je od ledna 2009 pojištěn nejen důchodově ale i nemocensky? Dočetla jsem se, že účast na nemoc.poj. je vázána podmínkou příjmu 2000,- Kč měsíčně, a to v tomto případě přece společník splňuje. Nebo právě ze svého titulu není pojištěn? Abych se přiznala, moc té nové novele nerozumím. To ho mám z nemocenského odhlásit, jestliže nebude již poplatníkem?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 1. 2009 20:57

beta (neregistrovaný)

Re: společník, jednatel - odměna a pojiš
      mohu vás ubezpečit, že nejste sama, kdo tomu nerozumí, také se s tím neustále potýkám. Pokud máte spol.,jednatele,kteří nejsou v prac.práv.vztahu ke společnosti a pobírají odměnu - tak jsem tomu rozuměla, pak v r.2008 jste ho měla nahlášeného na OSSZ pod kodem 7. Je to tak ? od 1.1.2009 ho oznámíte na Hromadném seznamu - tiskopis najdete na webu CSSZ, akce 1
      http://www.cssz.cz/NR/rdonlyres/E68E7F15-E30C-468D-99AE-08CFF5DDCFEF/0/Hromadny_seznam1.xls
      tím, že ho tam uvedete, ho odhlásíte z NP a zároveň, pokud má měsíční odměnu jednatele á 10.000/měsíc oznámíte na posledním čtverečku-obdélníčku :) "A"- tzn., že je účasten důchodového pojištění a víc s ním neděláte. I v případě, že mu někdy nebude tato odměna zúčtována nebo bude zúčtována v nižší výši než je 5.900, už s tím nic neděláte, neodhlašujete.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).