Re: daňový doklad a přeúčtování
Od 1.1.2009 musíte ke každé přijaté platbě (záloze) vystavit DD. Přefakturace, tak, jak bylo možno do 31.12.2008 (§ 13/10d, § 14/5e) již není možná.
Ustanovení, jež takové přeúčtování umožňuje, bylo doplněno do § 36/11. To znamená, že právní vztah bude mezi poskytovatelem plnění a touto jinou osobou a tomu bude odpovídat i daňový doklad, který bude vystaven na její jméno, nikoli na jméno plátce, který za tuto osobu zaplatil.
Z výše uvedeného vyplývá, že s ostatním „přeúčtováním" se bude zacházet standardním způsobem - v mezích možností se uplatní nárok na odpočet daně na vstupu a na výstupu se přizná daň.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
9. 1. 2009 15:15
Dobrý den, mám dotaz. prijimam zalohy na sluzby od neplatcu, jsem platce DPH vedu ucetnictvi. zalohy se tykaji - tepla, ele, plyn, telefon, uklid. ja je taky nakupuji a prodavam cast jich tedy dal bez navyseni. napr nakoupim ele, 50% spotrebuje moje firma a 50% vyfakturuji na ostatni ve stejne vysi. neprovadim zadne navyseni.
odectu si tedy dph a dph zase odvedu s vystavenou fakturou. Musim ke kazde zaloze, kterou prijmu vystavovat danovy doklad a nebo nemusim- je to vlastne uplata. a nebo by sel uplatnit par 36 odst 11, ale to bych si asi nemohla odecist to dph u te elektriny.
2) kdyz nakoupim napr uklid od neplatce a zase udelam jakoze to preuctovani % dle smlouvy, tak par 36(11) uplatnit muzu? diky