Předčasně ukončený leasing- POMOC!

• (neregistrovaný)

9. 1. 2009 15:38

Prosím pomozte mi se zorientovat v paragrafu 24 odst. 5 :
    Prodává-li se majetek, který byl předmětem nájemní smlouvy po jejím ukončení nájemci, uznvá se nájemné do výdajů (nákladů) pouze za podmínky, že kupní cena: a) hmotného majetku, který lze odepisovat podle tohoto zákona nebude nižší než zůstatková cena vypočtená rovnoměrným způsobem podle paragrafu 31 odst. 1 písm a).....atd.

v roce 2007 jsme uzavřeli leasingovou smlouvu na osobní auto v celkové ceně 550000,- . Nyní chceme leasingovou smlouvu předčasně ukončit. Přišla nám dohoda o předčasném ukončení leasingové smlouvy, kde je stanovena kupní cena 319868,49.
    Vypočítala jsem odpisy a zůstatkovou cenu auta:
    2007 (sk.1a) - ZC 471900,- (odpis 78100,-)
    2008 (sk. 2) - ZC 349525, (odpis 122375,-)
    2009 (sk. 2) - ZC 227150 (odpis 122375,-)
    !! v roce 2009 prodej - t.z. 1/2 odpisu = 227150 + 1/2 z 122375 = 288337,- Kč

takže kupní cena od leasingovky je 319868,49 a vypočtená zůstatková cena je 288337,- Kč
    KUPNÍ CENA TEDY NEBUDE NIŽŠÍ, NEŽ ZŮSTATKOVÁ CENA - JSOU TEDY SPLÁTKY DAŇOVÝM NÁKLADEM?

Jsem docela zmatená tím, co jsem zde četla a co jsem pak četla v zákoně tak jak to je?
    Jsme PO
    Děkuji moc všem za názor

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 1. 2009 15:50

romana (neregistrovaný)

Re: předčasně ukončený leasing- POMOC!
      doporučuji ještě jednou zjistit ZC automobilu (tj. vzít roční odpisy + ½ dopis v době prodeje) z PC bez navýšení; s touto ZC porovnat, za kolik nám LS odprodala automobil. Pokud byla KC od LS nižší, než námi zjištěná ZC auta, je vše v pořádku, splátky daňové. Pokud však byla KC od LS vyšší, než námi zjištěná ZC auta, všechny předchozí splátky jsou nedaňové, v roce prodeje se v daňovém přiznání dodaní (nedělá se žádné dodatečné přiznání).

• 9. 1. 2009 16:30

Lenča (neregistrovaný)

>>doporučuji ještě jednou zjistit ZC automobilu (tj.
      >vzít roční odpisy + ½ dopis v době prodeje) z PC bez
      >navýšení; s touto ZC porovnat, za kolik nám LS odprodala
      >automobil. Pokud byla KC od LS nižší, než námi zjištěná
      >ZC auta, je vše v pořádku, splátky daňové. Pokud však
      >byla KC od LS vyšší, než námi zjištěná ZC auta,
      >všechny předchozí splátky jsou nedaňové, v roce prodeje se v
      >daňovém přiznání dodaní (nedělá se žádné dodatečné
      >přiznání).
      Hmm a právě tohle se mi nezdá - viz zákon: za podmínky, že kupní cena: a)
      >>hmotného majetku, který lze odepisovat podle tohoto
      >>zákona nebude nižší než zůstatková cena vypočtená
      >>rovnoměrným způsobem - kupní cenu nám stanovila leasingovka vyšší než je vypočtená koncová cena dle odpisů.

• 9. 1. 2009 16:39

Lenča (neregistrovaný)

TOHLE JSEM TEĎ NAŠLA NA VERLAG D: Sjednaná cena za odkup předmětu leasingu při předčasném ukončení leasingové smlouvy byla nižší než vypočtená zůstatková cena. Tím, že společnost odkoupila předmět leasingu za cenu nižší než byla zůstatková cena, kterou měl majetek při rovnoměrném odpisování podle § 31 ZDP, porušila podmínky stanovené v § 24 odst. 5 ZDP, a tím se veškeré nájemné od počátku běhu nájemního vztahu stává daňově neúčinným. Společnost měla povinnost podat za kalendářní roky 2003 a 2004 dodatečná daňová přiznání a zvýšit základ daně o částku daňově neúčinného nájemného, a to za rok 2003 v celkové výši několika set tisíc korun a za rok 2004 ve výši celkem několika set tisíc korun. V kalendářním roce 2005 měla společnost povinnost zvýšit základ daně o částku daňově neúčinného nájemného v celkové výši více než sto tisíc korun

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).