Re: jak s DPH od 1.1.2009?
Daň by měla být zaokrouhlena na nejbližší měnovou jednotku v oběhu, tj. dnes 1 Kč, popřípadě uvedenou v haléřích. To platí u bezhotovostního styku, tj. i celková cena může být nezaokrouhlena. Při platbách v hotovosti, dph na koruny a celková částka samozřejmě zaokrouhlena. H.
Jsem z toho také jelen. Hlavně nechápu myšlenkové pochody toho, kdo vymýšlel novelu zákona. Nám dodavatel softwaru nastavil pouze zaokrouhlování DPH na setiny koruny (do 31.12. jsme to měli na desetiny koruny). Já osobně bych odvedla to 14,44 Kč. :) Ale podle výše uvedené odpovědi jsem tak pochopila, že desetiny haléře můžu odvést jen u dokladů placených převodem...
Ani mi nemluvite, podle mě-pokud bychom zavolali na FÚ, ani tam nebudou tušit. :) Ale ještě jsem se v tom pitvala a v seznamu novelizovaných částí zákona je pouze úprava §28 a to:
V § 28 odst. 2 písmeno l) zní:
„l) výši daně zaokrouhlenou na nejbližší měnovou jednotku v oběhu, popřípadě uvedenou v haléřích.“.
Takže z toho bych to pochopila tak, že když se nechá DPH v haléřích (tedy ve Vašem případě 14,44 Kč) a v haléřích se i odvede, mělo by to být OK. Jen nevím, co dělat s tím, když mi účetní program u vydaných faktur zaokrouhluje DPH nadále na desetihaléře. :))
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
10. 1. 2009 19:39
Dobrý večer,
prosím o radu, nikde totiž nemůžu na netu najít novelizovaný zákon o DPH. Jak je to od nového roku s výpočtem daně na vydaných daňových dokladech? Pochopila jsem, že můžu DPH nechat v haléřích (např. 90,44 Kč), ale zaokrouhlit celkovou částku?
U jednoho modulu v účetnictví mi u faktur vydaných zaokrouhluje program DPH na desetihaléře, i to tak může zůstat? A jak je to s konečnou částkou u faktur, které budou placeny převodem, musí se konečná částka zaokrouhlovat na celé koruny nebo může zůstat v haléřích (resp. v desetihaléřích).
Proběhla i nějaká změna v uplatňování DPH co se týče tohoto "haléřování"?
díky za rady, už jsem z toho tumpachová. :)