Zálohovka a ostrá faktura..???

• (neregistrovaný)

11. 1. 2009 13:49

Zdravím Vás,
    rád bych se zeptal těch účetních, co mají zkušenosti s učtováním zahraničních faktur. Uritě všichni znáte, že velmi často posílají zahraniční firmy nejprve zálohovku (order confirmation, proforma, atd.) a v momentě kdy se zaplatí, tak posílají fakturu ostrou. A mně by zaujímalo, jakým způsobem o tom účtujete. Já pokud dostanu zálohovku, tak ji normálně vložím do systému (samozřejmě není zaúčtována) a pak ji následně přes banku proplatím. V momentě, kdy mi dojde faktura ostrá, zálohovku ze systému vymažu a platbu bankou propojím na tu ostrou fakturu. Ale v poslední době se mně párkrát stalo, že zahraniční firmy poslali ostrou fakturu s datem, které bylo pozdější než proběhla platbva (většinou to tak není, ale teď se mi to stalo) - tzn., že v systému mám zaúčtovanou fakturu,která byla vystavena třeba 10.12., ale proplacena byla třeba 8.12. - myslíte, že to takto být může? Nebo je lepší při účtování ostré faktury zadat, že byla zaplacena záloha a mít vyčíslen kurzový rozdíl vůči té zálohovce?Účetně se mi zdá, že kurzový rozdíl by měl být vůči té ostré faktuře, ale je jasné, že to vypadá velmi blbě, když je proplaceno něco dříve než se to vystaví
    Děkuji za zkušenosti, budu Vám velmi vděčný...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).