Re: DE odpisy prosim kontrola (p.Jirka p
...opravdu budete odepisovat ale jen daňově, účetní odpisy jsou v DE zakázány, ale je nutné se nejprve podívat, zda ve smlouvě o úvěru není výhrada vlastnictví, tj. že motocykl, bude ve vašem vlastnictví až po úplném splacení!!!! Pak by jste začal odpepisovat, až po splacení , do té doby ne. A uplat'noval by jste si do nákladů jen ty úroky jako doposud.
Jinak, pokud jste vlasníkem, tak si uplaníte letos celý odpis, protože jste vlastníkem k 31.12.2008.
Hezký den
V DE se účetní odpisy nevedou. V deníku zapisujete platby jak jste uvedl, tedy částečná úhrada a splátky jako nedaňové, úroky jako daňové. Předpokládám samozřejmě že motorku používáte výhradně k podnikání, nikoli pro soukromé účely.
Pokud používáte pro DE nějaký software, obvykle v ně odpisy do DE vstupují přes tzv. nepeněžní deník, tedy jen jako položky ovlivňující základ daně z příjmů. Pokud nevedete nepeněžní deník, spočítáte odpisy ručně a uvedete je až do DP jako položku snižující základ daně.
Jaromire dekuji. Motorku vyuzivam jen k sluzebnim ucelum, o 1% vim...
DE vedu v excelu, je to pohodlne a da se rychle menit :-) Udelam tedy nejaky zapis kde rozpocitam odpisy pro dana leta a na zaklade toho budu kazdy rok do danoveho priznani uplatnovat danou castku jako castku snizujici zaklad dane.
Dekuji!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
11. 1. 2009 15:42
Dobry den,
mam motocykl na uver od Cetelem. Motorka stala 299 900,- a koupena byla 16.4.2008 jako nova. Hotove jsem zaplatil 89970,- a na zbytek mam uver.
Castka 89970,- v DE je nezahrnovany vydaj. Pokud jde o splatky, urok si davam do zahrnovanych a splatku jistiny do nezahrnovanych. Az sem to chapu. Ale nevim jak naklady na motorku dostat do ucetnictvi a nechapu rozdil mezi ucetnim a danovym odpisem (pokud to pro me je vubec dulezite).
Nasel jsem si ze motorka je druha odpisova skupina, 5 let odepisovani. Rozhodl jsem se pro rovnomerne odepisovani. To v prvnim roce ma 11% a v nasledujicich letech 22,25%. Takze za rok 2008, prvni rok uzivani, mi vychazi ze 299 900*0,11= 32 989,-
Mohu uplatnit celou castku, nebo jen pomernou cast? Koupeno bylo v dubnu 2008.
A zajimalo by me hlavne jak to ucetne provest.
V peneznim deniku tuhle sumu nekam zapisu, nebo se to uvadi az do priznani jako suma snizujici zaklad dane? Prosim poradte mi jak to nasledne ucetne/danove zapsat.
Mockrat dekuji za Vas cas, Ivan