DE odpisy prosim kontrola (p.Jirka prosi

• (neregistrovaný)

11. 1. 2009 15:42

Dobry den,
    mam motocykl na uver od Cetelem. Motorka stala 299 900,- a koupena byla 16.4.2008 jako nova. Hotove jsem zaplatil 89970,- a na zbytek mam uver.
    Castka 89970,- v DE je nezahrnovany vydaj. Pokud jde o splatky, urok si davam do zahrnovanych a splatku jistiny do nezahrnovanych. Az sem to chapu. Ale nevim jak naklady na motorku dostat do ucetnictvi a nechapu rozdil mezi ucetnim a danovym odpisem (pokud to pro me je vubec dulezite).

Nasel jsem si ze motorka je druha odpisova skupina, 5 let odepisovani. Rozhodl jsem se pro rovnomerne odepisovani. To v prvnim roce ma 11% a v nasledujicich letech 22,25%. Takze za rok 2008, prvni rok uzivani, mi vychazi ze 299 900*0,11= 32 989,-

Mohu uplatnit celou castku, nebo jen pomernou cast? Koupeno bylo v dubnu 2008.

A zajimalo by me hlavne jak to ucetne provest.
    V peneznim deniku tuhle sumu nekam zapisu, nebo se to uvadi az do priznani jako suma snizujici zaklad dane? Prosim poradte mi jak to nasledne ucetne/danove zapsat.

Mockrat dekuji za Vas cas, Ivan

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 1. 2009 15:59

andy (neregistrovaný)

Re: DE odpisy prosim kontrola (p.Jirka p
      ...opravdu budete odepisovat ale jen daňově, účetní odpisy jsou v DE zakázány, ale je nutné se nejprve podívat, zda ve smlouvě o úvěru není výhrada vlastnictví, tj. že motocykl, bude ve vašem vlastnictví až po úplném splacení!!!! Pak by jste začal odpepisovat, až po splacení , do té doby ne. A uplat'noval by jste si do nákladů jen ty úroky jako doposud.
      Jinak, pokud jste vlasníkem, tak si uplaníte letos celý odpis, protože jste vlastníkem k 31.12.2008.
      Hezký den

• 11. 1. 2009 16:08

Ivan (neregistrovaný)

Dekuji za odpoved.
      V technickem prukazu jsem uveden jako majitel ja, takze ve smlouve asi nic neni.
      Co tedy s tou castkou (je spravne?) udelat? Zapisuje se nekde v danovem priznani, nebo jaky je postup?
      Dekuji za odpoved, Ivan

• 11. 1. 2009 16:03

Jaromír (neregistrovaný)

V DE se účetní odpisy nevedou. V deníku zapisujete platby jak jste uvedl, tedy částečná úhrada a splátky jako nedaňové, úroky jako daňové. Předpokládám samozřejmě že motorku používáte výhradně k podnikání, nikoli pro soukromé účely.
      Pokud používáte pro DE nějaký software, obvykle v ně odpisy do DE vstupují přes tzv. nepeněžní deník, tedy jen jako položky ovlivňující základ daně z příjmů. Pokud nevedete nepeněžní deník, spočítáte odpisy ručně a uvedete je až do DP jako položku snižující základ daně.

• 11. 1. 2009 16:11

Ivan (neregistrovaný)

Jaromire dekuji. Motorku vyuzivam jen k sluzebnim ucelum, o 1% vim...
      DE vedu v excelu, je to pohodlne a da se rychle menit :-) Udelam tedy nejaky zapis kde rozpocitam odpisy pro dana leta a na zaklade toho budu kazdy rok do danoveho priznani uplatnovat danou castku jako castku snizujici zaklad dane.
      Dekuji!

• 12. 1. 2009 21:23

MM (neregistrovaný)

O jakém 1% víte?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).